Dekantacja po chmieleniu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

Cześć

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie. Chodzi mi o warstwe osadu jaka powstaje na dnie gara zaciernego po ostudzeniu brzeczki ......
    jakiego gara? myślałem że piszecie o chmieleniu a nie o zacieraniu ....
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

Comment

• Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
      jakiego gara? myślałem że piszecie o chmieleniu a nie o zacieraniu ....
      No gość się przejęzyczył, ale wiemy o co biega

Gdy pozyskasz więcej niż 1,5 litra (zakładam że tyle będzie w sam raz) wówczas naddatek przegotuj w małym garnku, schłódź i wlej do fermentatora.
      A czy naddatek można dodać do fermentora na drugi dzień gdy drożdże już pracują?

Comment

• bielok
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.10
        • 338

cześć
        Nie, nie .... Robert to taki gość co wszytko wie najlepiej ..... zresztą kilka postów niżej ponownie pisał o kadzi zaciernej. Niech się nauczy gdzie się zaciera a gdzie się warzy
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

Comment

• tmspoko
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.09
          • 207

Witam. A ja zacieram i warzę w tym samym garze . Pozdrawiam
          TMspoko

Comment

• jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

Jakos tak sie składa. że przy odfermentowaniu z 13Blg do 3Blg, 2 litry rezerwy idealnie pasuje do 27 litów młodego piwa, a 1,5 litra do 20 litrów.
            Wychodzi przyzwoicie średnio nagazowane piwo.

Nie robiłem tego jeszcze dla Osiemnastek, ale zdaje mi się, żę będą to odpowiednio 1,5litra i 1 litr rezerwy.
            Jakos tak sie to wszystko układa w znormalizowane objętości butelek PET pasujące do domowych objetości warek.
            Podane przez ciebie wartości są OK dla średnionagazowanego (ok 2,5 v/v) piwa butelkowanego w temperaturze pokojowej (20°C). Te szacunki dla 18tek też są ok (przy podobnym stopniu odfermentowania).
            Przy dolnej fermentacji i butelkowaniu zimnego piwa, trzeba rezerwy dać mniej (np. 1,5l a nie 2l na 27l) ze względu na rozpuszczony w piwie CO2 z fermentacji.
            Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2010-08-26, 13:07.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

Comment

• tpr
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.01
              • 46

Ja chciałem poruszyć inną kwestię dotyczącą dekantacji brzeczki po chmieleniu. W piątek warzyłem Koelscha. Chmieliłem granulatem używając pończochy. Podczas chmielenia wytrąciło się mnóstwo białych glutów - to chyba dobrze (?). Problem w tym, że zaaferowany na maxa nie zdekantowałem osadów właściwie, tzn. nie odczekałem tych 20 minut przed przelaniem brzeczki z gara do fermentatora, w którym następnie chłodziłem. W skutek tego sporo tego "syfu" jest teraz w brzeczce, która fermentuje.

Czy to będzie miało odbicie w smaku piwa? Co to właściwie jest? Białka? Czy to właśnie był "przełom"?

Comment

• jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

Te białe gluty to właśnie białka przełomu. Ich obecność w czasie fermentacji nie jest wskazana ale nie ma też co panikować. Postaraj się nie trzymać piwa zbyt długo na pierwszej fermentacji i nie "zaciągnąć" ich przy przelewaniu na cichą.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

Comment

• wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

Miałeś jeszcze czas, by zdekantować brzeczkę po wystudzeniu w niedzielę, bo jak piszesz w innym wątku, to drożdże zadałeś w niedzielę rano, a potem jeszcze przewoziłeś te piwo 100 km. To na pewno się mu nie przysłużyło. Osady podczas przewozu ładnie się wymieszały, część się rozbiła na drobną zawiesinę która oblepia potem komórki drożdży skutecznie pogarszając fermentację, a trochę pewnie się rozpuściło co wpływa na stabilizację gotowego piwa.

Comment

• tpr
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.01
                    • 46

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Te białe gluty to właśnie białka przełomu. Ich obecność w czasie fermentacji nie jest wskazana ale nie ma też co panikować. Postaraj się nie trzymać piwa zbyt długo na pierwszej fermentacji i nie "zaciągnąć" ich przy przelewaniu na cichą.
                    Co to znaczy "zbyt długo"? Tydzień to standard, czy 5 dni będzie OK? Chciałem odzyskać też gęstwę z tego nastawu. Czy obecność białek, o których mowa jest ku temu przeciwwskazaniem?

Comment

• tpr
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.01
                      • 46

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                      Miałeś jeszcze czas, by zdekantować brzeczkę po wystudzeniu w niedzielę, bo jak piszesz w innym wątku, to drożdże zadałeś w niedzielę rano, a potem jeszcze przewoziłeś te piwo 100 km. To na pewno się mu nie przysłużyło. Osady podczas przewozu ładnie się wymieszały, część się rozbiła na drobną zawiesinę która oblepia potem komórki drożdży skutecznie pogarszając fermentację, a trochę pewnie się rozpuściło co wpływa na stabilizację gotowego piwa.
                      Tak to prawda, miałem sporo czasu. Chyba za bardzo bałem się zakażenia... wogosz, gdzie znajdę szczegółowe wyjaśnienie tych zależności, o których napisałeś. Mianowicie chodzi mi o pogorszenie fermentacji przez białka i polepszenie stabilizacji przez... (też białka?). Czy to są jakieś podstawy, które mi gdzieś umknęły? Ewentualnie, proszę o wyjaśnienie.

Comment

• jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

Zależnie od temperatury fermentacji po 3-5 dniach większość cukrów jest pożarta i można właściwie przelewać. Zbyt długo to ponad 10 dni. W każdym razie na pewno polecam robienie cichej.
                        Co do gęstwy, to jak napisał Wogosz, białka raczej dobrze drożdżom nie robią. Jeżeli po prostu użyjesz osad do kolejnej warki to razem z drożdżami przeniesiesz też te osady. Sprawę możne poprawić przemycie gęstwy (pozwala oddzielić część zanieczyszczeń) ale nie jest to prosta operacja, szczególnie dla początkującego adepta piwowarstwa.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

Comment

• tpr
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.01
                          • 46

Zależnie od temperatury fermentacji po 3-5 dniach większość cukrów jest pożarta i można właściwie przelewać.
                          Od razu powinienem zapytać o BLG jakim powinienem się sugerować decydując się na zakończenie cichej. Istnieje taki wyznacznik? Czy też za "większość cukrów" mam uznać więcej niż połowę początkowego BLG?

Comment

• jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

Teoria, której nikt chyba nie przestrzega, powiada, że na druga fermentacje należy przelać gdy do końca fermentacji pozostało jeszcze 1-2°Blg. Jeżeli zacierałeś w typowy sposób (30/30) i początkowy ekstrakt wynosił około 12°Blg to FG powinno wyjść około 3 (oczywiście trochę zleży od drożdży). Jeśli zatem chcesz się bawić w mierzenie ekstraktu pozornego to przelać powinieneś juz przy 4-5°Blg. Ja bym sie jednak tym nie sugerował bo uważam, że grzebanie w piwie nie robi mu dobrze i raczej polecam przelanie, gdy piana zaczyna zanikać
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

Comment

• tpr
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.01
                              • 46

Jeśli zatem chcesz się bawić w mierzenie ekstraktu pozornego to przelać powinieneś juz przy 4-5°Blg. Ja bym sie jednak tym nie sugerował bo uważam, że grzebanie w piwie nie robi mu dobrze i raczej polecam przelanie, gdy piana zaczyna zanikać
                              Tak zacierałem w typowy sposób. I przeleję na cichą tak jak zamierzałem czyli wtedy, gdy BLG spadnie do 2-3 i nie będzie się zmieniało przez 2 doby. Żadnych ekstraktów pozornych nie zamierzam mierzyć.
                              Martwi mnie tylko ta nieszczęsna gęstwa, którą chciałem odzyskać. Będę musiał jednak poczytać o tym przemywaniu. To nie może być jakaś czarna magia Przecież jej nie wyrzucę

Comment

• wogosz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.12
                                • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tpr
                                gdzie znajdę szczegółowe wyjaśnienie tych zależności, o których napisałeś. Mianowicie chodzi mi o pogorszenie fermentacji przez białka i polepszenie stabilizacji przez... (też białka?).
                                Szczegółowych zależności to pewno ciężko będzie znaleźć. Zamiast się tym zajmować, rób "po Bożemu" i oddzielaj osady gorące po gotowaniu. Możesz powtórnie zdekantować brzeczkę po ochłodzeniu - troszkę osadów jeszcze oddziela się podczas chłodzenia. Nie wiem czemu bałeś się zakażenia - do tej operacji trzeba mieć przygotowane (sterylne) dwa fermentory, lub fermentor i gar po gotowaniu. Jeżeli mogłeś przygotować fermentor do zlania brzeczki z gara, to możesz chyba przygotować również drugi. Przydaje się to również do napowietrzenia brzeczki, przelewając ją z fermentora do fermentora, chyba że napowietrzasz potrząsając zamkniętym fermentorem.
                                Co do gęstwy, to nie używałbym jej drugi raz. Białka to świetna pożywka dla drobnoustrojów i taka gęstwa jest bardziej podatna na zakażenie, a drożdże oblepione tymi osadami nie wiadomo jak będą się sprawować. Masz za to okazję, aby spróbować zrobić starter (co na pewno się przyda na przyszłość). Pobierz niewielką ilość drożdży po burzliwej fermentacji, lub z piany na piwie i namnażaj je w starterze z brzeczki wg zaleceń z forum. Brzeczkę można zrobić z suchego ekstraktu (zawsze warto go mieć w domu) lub pobawić się w zacieranie niewielkiej ilości słodu, albo podebrać podczas warzenia następnego piwa. Wtedy wyprowadzisz czystą kulturę drożdży, bardzo aktywnych i pozbawionych osadów białkowych. Jak się nie uda, to niewielka strata, a za to kolejne zdobyte doświadczenie.

Comment

Przetwarzanie...
                                X