Przegazowanie dunkelweizena

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Przegazowanie dunkelweizena

    Witam

    Po problemach ze startowaniem drożdży wb-06 (ruszyły po 3 dniach), udało się jakoś szczęśliwie doprowadzić do zabutelkowania, a niedawno do spożycia. I wszystko było by fajnie gdyby nie:

    -zbyt wysoka karbonatacja po zadaniu surowca w/g wskazań kalkulatora: po ok. 7 dniach burzliwej zabutelkowałem (blg spadło do ok. 2), dodałem na ok. 24L ok. 300g glukozy do refermentacji - tyle ile wskazywały wypośrodkowane (4.0 vol CO2 dla dunelweizen'a) wskazania popularnego kalkulatora. Całe szczęście że dunkel poszedł w plastik a nie w szkło, bo wygląda na to że za jakieś dwa tygodnie miałbym granaty - butelka od gazu tak twarda że można by cegły kruszyć . Czy ktoś póbował takiego stopnia karbonatacji w butelkach szklanych? Czy można ufać wyższym dawkom proponowanym dla różnych gatunków przez ów kalkulator niż standardowe 4g cukru /0.5L?

    -na końcu fermentacji piwo miało dobry, charakterystyczny dla weizenów zapach - banany i goździki, po 2 tygodniach leżakowania piwko jak najbardziej do spożycia się nadaje, smak nawet niezły, z tym że wspomniane wcześniej aromaty tajemniczo zniknęły, są wręcz niewyczuwalne - gdzie może leżeć problem, wada drożdży?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Wg. znacznie za szybko zabutelkowałeś. Piwo dofermentowało w butelkach. Glukozy nie dałeś za dużo.

    A "degeneracja pszeniczności" na tych drożdżach niestety zachodzi szybko.

    Comment


    • #3
      Myślałem że jak blg spadło 2 to już bardziej nie odfermentuje, doszedłem do wniosku że skoro klarowność i zawartość drożdży w piwie nie jest w wypadku weizena tak ważna, to odpuszczę sobie cichą...

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        No przeca Seta a i ja nawet dodałem se w stopce gdzie co szukać i jak byk tam stoi o tych drożdżach: Safbrew WB-06 - suche drożdże do piw pszenicznych - jakie są wasze opinie?: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=71049
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment


        • #5
          No akurat tak się składa że w owym wątku jest tylko jedna skąpa wypowiedź odnośnie części mojego pytania (ulotny aromat), wątek czytałem wcześniej i za wiele z niego wyciągnąć się nie da - miast skupić się na temacie dyskusja rozpełzła na inne, stąd moje pytanie. Ale dzięki za chęci.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bluebird Wyświetlenie odpowiedzi

              -zbyt wysoka karbonatacja po zadaniu surowca w/g wskazań kalkulatora: po ok. 7 dniach burzliwej zabutelkowałem (blg spadło do ok. 2), dodałem na ok. 24L ok. 300g glukozy do refermentacji - tyle ile wskazywały wypośrodkowane (4.0 vol CO2 dla dunelweizen'a) wskazania popularnego kalkulatora. Całe szczęście że dunkel poszedł w plastik a nie w szkło, bo wygląda na to że za jakieś dwa tygodnie miałbym granaty - butelka od gazu tak twarda że można by cegły kruszyć . Czy ktoś póbował takiego stopnia karbonatacji w butelkach szklanych? Czy można ufać wyższym dawkom proponowanym dla różnych gatunków przez ów kalkulator niż standardowe 4g cukru /0.5L?
              Co do wartości podawanych przez ten kalkulator mam poważne wątpliwości. Inne podają znacznie mniejsze nasycenia. Ja do swojego kalkulatora refermentacyjnego wpisałem dane które dostałem od posiadacza Beer Smitha. Tam dla DW podane jest 2,5-2,9. Celowa karbonatyzacja na 4 v/v to jest trochę szaleństwo bo daje ona ciśnienie w butelkach około 4 atmosfer przy 25°C. No a jeżeli drożdże jeszcze dojedzą brzeczkę o kolejne 1°Blg to ciśnienie osiągnie 6 atmosfer
              Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2010-08-27, 09:43.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                jeżeli drożdże jeszcze dojedzą brzeczkę o kolejne 1°Blg
                "Dojedzenie" przez drożdże 1blg to błąd piwowara. Poważny błąd!
                1blg to odpowiednik ~10g glukozy na litr, a my się zastanawiamy, czy sypać 6g czy 9g...

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  "Dojedzenie" przez drożdże 1blg to błąd piwowara. Poważny błąd!
                  1blg to odpowiednik ~10g glukozy na litr, a my się zastanawiamy, czy sypać 6g czy 9g...
                  Niestety czasem taki błąd się zdarza i to nawet doświadczonym piwowarom. Moje warki nr 59 i 60 są z takim właśnie błędem zabutelkowane. WLP005 dojadły w butelkach 1,5°Blg!! Dobrze, że surowca do refermentacji dodałem na karbonatyzację 1,9v/v.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Wiem, że się zdarza - spróbuj otworzyć mojego dubbla. Chodzi o to, że nie można wymagać od kalkulatora żeby to przewidział. Kalkulator przyjmuje milczące założenie, że piwo fermentowaliśmy w fermentatorach, a nie w butelkach.

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wiem, że się zdarza - spróbuj otworzyć mojego dubbla. Chodzi o to, że nie można wymagać od kalkulatora żeby to przewidział.
                      Oczywiście, masz "całkowitą trafność". Chętnie bym spróbował Twojego DW, niestety wątpię, czy przeszedłby pocztą. Pewno gdzieś po drodze wyleciałby w powietrze...
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        hehe... Podczas pakowania zapewne.

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #13
                          Ubierz się we wdzianko do rozbrajania bomb i upuszczaj gaz. Pewno po 10tym razie ciśnienie dojdzie do normy
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • aMarcin
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.08
                            • 152

                            #14
                            A może ktoś wie, ile atmosfer bez strachu wytrzyma zwrotna butelka z tych grubszych (np. niemiecka NRW) ?

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aMarcin Wyświetlenie odpowiedzi
                              A może ktoś wie, ile atmosfer bez strachu wytrzyma zwrotna butelka z tych grubszych (np. niemiecka NRW) ?
                              Manometr zamiast kapsla i się okaże.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X