Wysładzanie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

CZeść

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Mętność filtratu nie wpływa za bardzo na mętność gotowego piwa, jeśli robi się cichą, ale może wpłynąć negatywnie na warunki fermentacji bo drożdże nie lubią tego syfu...
    skąd taki wniosek?
    moim zdaniem im mętniej tym lepiej dla drożdży bo się maja na czym osadzać.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
      dadek
      Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
      2023-11-22, 05:14
    • e-prezes
      Browar Bałtów, Porter Bałtowski
      e-prezes
      Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
      2023-09-11, 16:15
    • dadek
      Holandia, Rotterdam, Galileïstraat 24, Stadshaven Brouverij
      dadek
      Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
      2023-08-23, 00:48
    • yavo
      Lallemand Philly Sour - lag
      yavo
      Drogie "Bravo Girl",
      ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...
      2022-02-22, 13:13
    • dadek
      Šestajovice, Zikmund
      dadek
      Světlé výčepní 10°Blg, alk. 4%.
      Barwa bladozłota, klarowne.
      Piana ładna, gęsta, dość równa, na starcie wysoka na 4-5 cm, niezbyt osadza się na szkle.
      Pachnie dziwnie, jak przeleżałe 2-3 dni podgniłe młóto lub jabłka.
      To doznanie niestety występuje też w smaku,...
      2022-01-09, 00:07
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...