Z czym to się je? Co kupić na start?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Techno1r
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.08
    • 4

    Z czym to się je? Co kupić na start?

    Witam!
    Jestem nowym użytkownikiem browar.biz.
    Od jakiegoś czasu (dłuższego) chodzi za Mną pomysł, rozpoczęcia domowej produkcji piwa. Niestety dotychczas problem stanowił budżet, który uniemożliwiał Mi dalszą realizację marzeń
    Na szczęście, praca nie gryzie. W końcu uzbierałem potrzebne pieniążki na rozpoczęcie "przedsięwzięcia"
    Na starcie chciałbym zaznaczyć, że jestem w 100% przekonany, że chcę w to "wejść". Nie mam zamiaru kupować zestawów startowych, które są niskiej jakości. Chciałbym kupić od razu sprzęt, który będzie mi służył latami ...

    Z tego miejsca kieruje prośbę do Was, doświadczonych użytkowników.

    Jeśli macie chwilkę czasu, którą możecie poświęcić na wtajemniczenie takiego szaraczka jak ja, to byłbym wdzięczny

    Przejdźmy do rzeczy. Szukam na forum dokładnego spisu sprzętu, który jest używany przez Was. Niestety takowego znaleźć nie mogę ... nie ma kompedium sprzętu do warzenia piwa. Owszem, na forum można znaleźć rozsypane posty, które wnoszą "coś tam" odnośnie sprzętu, ale takiego tematu typowo o sprzęcie nie ma

    Czy w takim razie mógłbym kogoś prosić o spisanie wszystkich potrzebnych rzeczy, które powinienem zakupić?
    Powtórzę się, chodzi mi o sprzęt normalny (taki, który Wy używacie).
    Przy spisywaniu weźmy pod uwagę, że chciałbym robić mniej więcej 3-6 browarów/pół roku ...

    Proszę, naprawdę bardzo pomożecie. Chcę się jeszcze uwinąć przed świętami z pierwszym browarem

    <spis sprzętu opiszcie jak dla głupka>
    t.j - jaki sprzęt i ile sztuk + krótkie wytłumaczenie j.n

    Tzn, proszę bez slangu, a jak już, to prosiłbym od razu o wytłumaczenie ._.

    Pozdrawiam
    ... Szersza perspektywa wciąż Wam umyka ...
  • lisiewski
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 459

    #2
    Witaj kolego!
    Sam niedawno zaczynałem swoją przygodę z piwowarstwem domowym. Późna jest godzina, więc napiszę krótko.

    1. Gar - ja mam ok. 22-litrowy aluminiowy gar kupiony za ok. 80 PLN w śmierdzącym kerfurze - obciachowe miejsce, więc rzadko tam kupuję. Wcześniej miałem 40-litrowy emaliowany garnek z Olkusza, który jednak uległ wypadkowi i póki co leży uszkodzony w szafie.

    2. Fermentator - ok. 30-litrowy - ja mam 2 z kranikiem i 1 bez kranu -> zdecydowanie wystarczy jeden fermentator z kranikiem, a to z dwóch przyczyn. Po pierwsze łatwiej utrzymać higienę w wiaderku bez kranika, a po drugie kran potrzebny jest tylko do filtracji brzeczki zacieru (z zastosowaniem filtratora z oplotu) oraz do rozlewu piwa do butelek. Fermentatory warto wyposażyć w ciekłokrystaliczne mierniki temperatury.

    3. Filtrator - ja mam prosty filtrator z oplotu, zakupiony w Centrum Piwowarstwa. Sprzęt sprawdza się całkiem nieźle.

    4. Kapslownica - od początku używam kapslownicy ręcznej Emily - również z oferty CP. Sprawdza się świetnie, choć zdecydowanie lepiej zamyka butelki z szeroką szyjką, np. "bączki" 0,33l po Noteckim;P, słabiej zaś butelki ŻGB, np. po Żywcu.

    5. Termometr - na tym nie warto oszczędzać. Super-ważne urządzenie.

    6. Ballingometr - zwany tez areometrem czy cukromierzem - zdecydowanie potrzebne urządzenie.

    Poza tym potrzebujesz całej masy drobnych rzeczy: duża łyżka do mieszania zacieru, chemia do dezynfekcji, jodowy wskaźnik skrobi, kapsle, butelki, jakiś wężyk (najlepiej 150-200 cm), wydajna kuchnia gazowa, wolna lodówka do fermentacji pilsów.

    Jeżeli masz do tego dużą piwnicę, to spokojnie możesz osiągnąć wydajność 10-20 warek na pół roku

    Comment

    • Infam
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.05
      • 715

      #3
      Techno1r, ze sprzętem trzeba się wpasować w warunki, jakie masz do warzenia. Nie ma uniwersalnej listy sprzętu. Jeśli będziesz warzył w małym mieszkaniu, gdzie dzielisz kuchnię z domownikami to nie sprawdzi Ci się sprzęt piwowara, który ma do dyspozycji garaż przerobiony na warzelnię.
      "Dużo to nie znaczy Dobrze
      Dobrze znaczy dużo"

      Comment

      • lisiewski
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 459

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
        Techno1r, ze sprzętem trzeba się wpasować w warunki, jakie masz do warzenia. Nie ma uniwersalnej listy sprzętu. Jeśli będziesz warzył w małym mieszkaniu, gdzie dzielisz kuchnię z domownikami to nie sprawdzi Ci się sprzęt piwowara, który ma do dyspozycji garaż przerobiony na warzelnię.
        Sam garuję w kawalerce

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23926

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Techno1r Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie mam zamiaru kupować zestawów startowych, które są niskiej jakości. Chciałbym kupić od razu sprzęt, który będzie mi służył latami ...
          A gdzież to Kolega takie przeświadczenie nabył że są kiepskiej jakości? Zestawy startowe, przynajmniej te w Centrum Piwowarstwa (ale i nie tylko tu) to komplet tych samych sprzętów których większość korzysta na "co dzień", tylko złożonych w komplet, żeby ułątwić start "zielonym".



          masz tam opisane składniki sprzętu, które są potrzebne i na tej podstawie sobie złóż analogiczny komplet z takich składników jakie sobie wymarzysz. Zawsze możesz sobie wymienić wiaderka na kadzie ze stali kwasoodpornej, ballingometr zwykły na areometr legalizowany, warząchew drewnianą na pokrywę z kwasówki z silnikiem nakładaną na garnek itd.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Popieram Arta. Skąd pomysł, że zestawy startowe są złej jakości? Myślę, że 95% polskich piwowarów zaczynało od zestawu startowego. Raczej nikt się nie skarży.
            Jedno o czym warto pamiętać to kapslownica. Najlepiej kupić najdroższą na jaką Cię stać. Wiaderka z grubsza są wszędzie takie same - nigdy nie będzie ich za dużo (ja mam ponad 10 i jest za mało). Reszta - można kupić samemu w różnych sklepach, ale czy to naprawdę się opłaca? Zestaw to wygoda i na początek na pewno wystarczy. Potem pewnie trzeba będzie coś dokupić, ale o tym zadecydują Twoje warunki - jak często będziesz warzył, ile masz miejsca, jak drogi jest dla Ciebie Twój czas itp. itp.

            Gdybym zaczynał i miał kasę to wyglądałoby tak (w kolejności zakupów):
            1. full zestaw z garem
            2. 2 ześrutowane zestawy surowców
            3. 3 dodatkowe wiadra
            4. śrutownik
            5. 20kg pilzna + inne surowce
            6. chłodnica
            7. taboret gazowy / gar z grzałką
            8. 20kg pilzna + inne surowce
            9. kapslownica stołowa HD
            10. refraktometr
            11. 20kg pilzna + inne surowce
            12. lodówka
            13. klimatyzator w piwnicy
            Last edited by Seta; 2010-08-27, 07:42.
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #7
              @autor wątku
              Najsamprzód napisz gdzie bedziesz zmuszony warzyć, czy masz jakiś garaż lub budynek gospodarczy lub piwnice do dyspozycji, czy jest tam kran z bieżącą wodą oraz najważniejsze: jaki masz budżet?

              Mając takie informacje wszystko będzie proste....

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Głupie sześc baniek i masz browar Czarnków.

                Comment

                • Techno1r
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.08
                  • 4

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                  @autor wątku
                  Najsamprzód napisz gdzie bedziesz zmuszony warzyć, czy masz jakiś garaż lub budynek gospodarczy lub piwnice do dyspozycji, czy jest tam kran z bieżącą wodą oraz najważniejsze: jaki masz budżet?

                  Mając takie informacje wszystko będzie proste....
                  -> Żal się przyznać, ale myślałem o kuchni Nie będzie problemu z resztą domowników (są tolerancyjni) ... mam również do dyspozycji dwie piwniczki ... Ale raczej mogłyby one służyć jako pomieszczenie do leżakowania browarów.


                  -> Co do budżetu, przypuśćmy, że jest ograniczony zdrowym rozsądkiem. Skłaniałbym sie ku wydatkowi 500-1500 zł

                  -------------------------------

                  -> Mam pytanie. Mniej więcej na jakie koszta powiniennem sie nastawić? Biorąc pod uwagę full set do warzenia piwa? Tak mniej więcej ...


                  Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Jako grupa piwowarów jesteście niesamowicie pomocni, a w dzisiejszych czasach bezinteresowna pomoc sie ceni
                  ... Szersza perspektywa wciąż Wam umyka ...

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #10
                    Myślę, że za 1000 z hakiem bedziesz miał wszystko, a za 1500 razem ze surowcami na 100 litrów piwa. Dokładnie tyle ja mam zamiar wydać w przyszłym miesiącu przy przejściu z warek jednowiaderkowych na dwu, czyli z 25-30 litrów na 50-60 litów.

                    Możesz wydać mniej, czyli połowe z tego albo nawet i 1/3, ale musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz warzyć jednorazowo jeden fermentator (20-30litrów) czy też od razu dwa razy więcej?
                    Jeśli masz jakies miejsce by nie warzyć w kuchni, to bez zastanowienia kupuj taboret gazowy wraz z kompletem szybkozłączek- koszt 200zł.

                    Comment

                    • krys123
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.01
                      • 37

                      #11
                      Witam.
                      Cały sprzęt, o którym piszecie jest jak najbardziej potrzebny - jednocześnie to wszystko kosztuje. Po moich kilku warkach, ja nie mam sprzętu za 10 000 cz nawet za 500 złotych, więc można troszkę mniej wydać kasy. Ale to są tylko moje wymysły i dyrdymały.
                      Jeszcze zanim uwarzyłem pierwsze swoje piwko, wszystko czytałem na browar.biz - a to dawało dużo do myślenia (przeznaczenie kasy, cały proces - jego trudności).
                      Wszystkich zachęcam do warzenia bo daje wiele frajdy. A ten cały sprzęt - taboret, chłodnica, kilka wiader - to jeszcze zawsze można później dokupić.
                      Pozdrawiam

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #12
                        Można taboret dokupic później, ale jesli ma na to środki i miejsce do warzenia poza kuchnią, to niezależnie jakie duże będzie robił warki, powinien wynieść się z kuchni.
                        Powiekszy swoje wydatki o 200zł. ale za to zyska świety spokój i niezależność.
                        Bedzie mógł warzyć nawet na swieżym powietrzu, jeśli pogoda będzie ładna.

                        Comment

                        • Techno1r
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.08
                          • 4

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Można taboret dokupic później, ale jesli ma na to środki i miejsce do warzenia poza kuchnią, to niezależnie jakie duże będzie robił warki, powinien wynieść się z kuchni.
                          Powiekszy swoje wydatki o 200zł. ale za to zyska świety spokój i niezależność.
                          Bedzie mógł warzyć nawet na swieżym powietrzu, jeśli pogoda będzie ładna.
                          Mam takie pytanie
                          Po chwili namysłu wpadłem na pomysł ... dosyć abstrakcyjny. Czy jest dopuszczalne warzenie piwa w pokoju? Na podłodze drewnianej? (panele) Czy może wystarczyłby jakiś podest na który mógłbym położyć ów palnik z garem?

                          Pozdrawiam
                          ... Szersza perspektywa wciąż Wam umyka ...

                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            #14
                            Zdecydowanie odradzam pokój. To nie przejdzie z uwagi na ogrom pary jaki powstaje przy warzeniu piwa, a dokladniej przy chmieleniu. O aromatach nie wspominając.
                            Nie masz dostępnego jakiegos garażu blaszanego, drewnianego lub murowanego?
                            Jakiegos pomieszczenia gospodarczego z oknem zewnetrznym?

                            W pokoju możesz śmiało robić fermentację i rozlew.

                            Jakie warki chcesz robić? 20-30 litrowe czy też dwa razy większe?

                            Comment

                            • Techno1r
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.08
                              • 4

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zdecydowanie odradzam pokój. To nie przejdzie z uwagi na ogrom pary jaki powstaje przy warzeniu piwa, a dokladniej przy chmieleniu. O aromatach nie wspominając.
                              Nie masz dostępnego jakiegos garażu blaszanego, drewnianego lub murowanego?
                              Jakiegos pomieszczenia gospodarczego z oknem zewnetrznym?

                              W pokoju możesz śmiało robić fermentację i rozlew.

                              Jakie warki chcesz robić? 20-30 litrowe czy też dwa razy większe?
                              Jakby sie uprzeć to dostęp mam. Na początku chciałbnym przetestować swoje umiejętności na warkach 20-30 potem jak juz będę "obcykany" to przejdę na 50-60. A czemu pytasz?
                              ... Szersza perspektywa wciąż Wam umyka ...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X