Z czym to się je? Co kupić na start?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

Czemu? Bo zmienią się składowe zakupu.
    Po pierwsze wystarczy gar emaliowany 35 lub 40 litrów (130-140zł) -odradzam 29-30 litrowy jako za mały, a róznica w cenie wynosi tylko 20zł.
    Po drugie. Trzy fermentatory zamiast sześciu.
    Reszta bez zmian.

Comment

• wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Techno1r
      Co do budżetu, przypuśćmy, że jest ograniczony zdrowym rozsądkiem. Skłaniałbym sie ku wydatkowi 500-1500 zł
      Skłaniałbym sie ku wydatkowi 500-1500 zł
      Proponuję śrutownik Maltmill - naprawdę super, mercedes wśród śrutowników, cena 1200 zł.. Pytanie czy warto na "dzień dobry" wydać tyle pieniędzy na śrutownik, ale jak kupisz sobie Porkerta (mimo że gorszy) to już nigdy nie zdecydujesz się na zakup Maltmilla, bo słód będziesz miał czym śrutować i szkoda będzie Tobie pieniędzy. Zawsze jednak możesz kupować słód droższy, ale już ześrutowany. Twój wybór.
      Twoje pytanie o sprzęt "dobrej jakości, taki jaki wy używacie" jest podobne do stwierdzenia że chcę jeździć motocyklem i co do tego potrzebuję. Jednemu wystarczy stara WSK-a i zwykłe spodnie, drugi kupi sobie Harley'a, specjalny kombinezon i wybuduje garaż. Różnica duża, a przecież oboje jeżdżą motocyklem. Większość na pewno korzysta z gotowego sprzętu oferowanego przez sklepy internetowe, ale wielu robi sobie sprzęt samemu, lub modyfikuje ten kupny. Ja np. zrobiłem sobie sprzęt sam, w całości z nierdzewki, ale potrzebowałem trochę czasu i doświadczeń i nadal go doskonalę.
      Koledzy podali Tobie co niezbędne. Zacznij warzyć, a po pewnym czasie sam zorientujesz się co dla Ciebie będzie najlepsze.

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Techno1r Wyświetlenie odpowiedzi
        <spis sprzętu opiszcie jak dla głupka>
        t.j - jaki sprzęt i ile sztuk + krótkie wytłumaczenie j.n
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...
        X