Rezerwa do refermentacji - kiedy i jak stosować?
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Przypominam, że to woda pogarsza smak piwa i pragnę zwrócić uwagę, że wysoki refermentacyjnego baling roztworu wody z cukrem nie ma tutaj nic do rzeczy.Comment
-
Comment
-
Każdy ma swoje doświadczenia. Na pewno da się wypracować metodę postępowania z rezerwą minimalizującą ryzyko, ale ryzyko na pewno zawsze będzie większe niż z cukrem. Pamiętajcie o bardzo porządnej dezynfekcji naczynia na rezerwę. Problemem jest okres wypracowywania tej metody. Do tego to pierniczenie się z obliczeniami. Mi się po prostu nie chce.
W wyczuwalną różnicę smaku nie wierzę (ta różnica jest mniejsza niż nasz błąd pomiaru...).
Jednak jeśli komuś metoda się sprawdza to na pewno powinien jej używać, ALE byłbym baaaardzo ostrożny przy polecaniu jej początkującym.Comment
-
Dzięki Seta.
Na razie wrzuciłem wszystko co zdekantowałem do fermentora. Oczywiście po zagotowaniu i ostudzeniu.
Swoją drogą to nie sądziłem, że tak ładnie da się oddzielić klarowną brzeczkę od tego bagna chmielowo-białkowego
Dzięki wszystkim za pomoc, ale widzę, że jednak doświadczenie idzie z praktyką.Comment
-
Można zamrozić w odpowiednich warunkach (w glicerynie czy roztworze DMSO). To drugie używam w pracy do przechowywania izolatów w ciekłym azocie, po wyjęciu bez żadnych problemów da się je przywrócić do życia. To samo można zastosować dla drożdżyJEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Każdy ma swoje doświadczenia. Na pewno da się wypracować metodę postępowania z rezerwą minimalizującą ryzyko, ale ryzyko na pewno zawsze będzie większe niż z cukrem. Pamiętajcie o bardzo porządnej dezynfekcji naczynia na rezerwę. Problemem jest okres wypracowywania tej metody. Do tego to pierniczenie się z obliczeniami. Mi się po prostu nie chce.
W wyczuwalną różnicę smaku nie wierzę (ta różnica jest mniejsza niż nasz błąd pomiaru...).
Jednak jeśli komuś metoda się sprawdza to na pewno powinien jej używać, ALE byłbym baaaardzo ostrożny przy polecaniu jej początkującym.
Butelka po mineralnej przepłukana np.pirosiarczynem którym dezynfekowano wczesniej fermentator, będzie tak samo bezpieczna.
Włożona do zwykłej zamrażarki, zostanie zamrożona nim ruszą drożdze wlane/wsypane z saszetki do fermentatora. Czyli będzie też bezpieczna, nawet bardziej niż brzeczka w wiadrze fermentacyjnym.
Przed rozlewem gotujemy ją w garnku i studzimy pod przykryciem, wieć nie robimy nic bardziej niebezpiecznego niż zrobił autor wątku wlewając ją na początku fermentacji. A może nawet jest to bezpieczniejsze.
Zalety:
Lepszy smak piwa i cztery piwa na każdy fermentator gratis. Cztery, bo fermentuje zawsze pomiedzy 26 a 27 litrami brzeczki i jakoś tak zawsze wychodzi 1,75-2 litry rezerwy.Comment
-
RzeczywistyStopieńOdfermentowania = PozornyStopieńOdfermentowania * 0,81
w skrócie RSO = PSO * 0,81
czyli w Twoim przypadku:
PSO = 10/13 = 76,9%
RSO = 76,9% * 0,81 = 62,3%
13blg - 13*62,3% = 4,9 blg -> rzeczywisty ekstrakt końcowy
czyli masz tylko 8% (a nie 10%) cukrów fermentowalnych w TEJ rezerwie.
DOBRZE LICZĘ???Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-08-26, 07:30.Comment
-
Nie ma różnicy. Zawsze możesz skrócić o (dajmy na to) 5min przerwę scukrzejącą, jeśli uważassz, że wyjdzie zbyt wytrawne (a propos lepszego smaku piwa). Piw gratis nie będzie (chyba, że w naszym przypadku - z cukru) bo my rezerwę też dodajemy, tylko wcześniej.Comment
-
HA HA ! ZNALAZŁEM! Kunze:
RzeczywistyStopieńOdfermentowania = PozornyStopieńOdfermentowania * 0,81
w skrócie RSO = PSO * 0,81
czyli w Twoim przypadku:
PSO = 10/13 = 76,9%
RSO = 76,9% * 0,81 = 62,3%
13blg - 13*62,3% = 4,9 blg -> rzeczywisty ekstrakt końcowy
czyli masz tylko 8% (a nie 10%) cukrów fermentowalnych w TEJ rezerwie.
DOBRZE LICZĘ???
Wystarczy obliczoną objętość pomnożyć przez korekcyjne 1.25.
W praktyce
1,5l>2l
2l>2,5l
Ale nawet licząc według pozornego stopnia odfermentowania wszystko wyjdzie OK.
Na przykład gdy liczyłem nagazowanie podług 7g na litr, wyszło realnie 5,6g.Comment
-
Nie ma różnicy. Zawsze możesz skrócić o (dajmy na to) 5min przerwę scukrzejącą, jeśli uważassz, że wyjdzie zbyt wytrawne (a propos lepszego smaku piwa). Piw gratis nie będzie (chyba, że w naszym przypadku - z cukru) bo my rezerwę też dodajemy, tylko wcześniej.
Wiem też że gdy teraz muszę refermentować cukrem z powodu braku miejsca w zamrażarce, to 0,4 litra na 27litrow daje praktycznie niezauważalną różnicę, ale trzeba przyłożyć sie do rownomiernego rozprowadzenia.
Masz rację, że darmowe może być tylko "z kranu".
Pisząc o darmowych butelkach piwa, miałem na myśli maksymalne wykorzystanie fermentatora, który ma ograniczoną pojemność, a uwarzenie 27+0,5 litra kosztuje tyle samo pracy co uwarzenie 27+2,5 litrów. 2,5 po korekcie 1,25.Comment
-
Wzory obliczeniowe rzeczywistego stopnia odfermentowania są znacznie bardziej skomplikowane i najprościej użyć jakiegoś programu (np. BeerSmith czy ProMash) do tych wyliczeń.
Zrobiłem kilka testów (w ProMashu) i mnożnika 0,81 nie dostałem dla żadnego z nich. Wahał się on od 0,824 dla głęboko odfermentowanej, słabej brzeczki nastawnej (10°Blg do 1°Blg) do 0,861 dla gęstej brzeczki odfermentowanej płytko (25°Blg do 10°Blg).
Kto chce ułatwić sobie obliczenia potrzebnej ilości brzeczki do refermentacji może skorzystać z kalkulatora, który m.in. na tym forum zamieściłem.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
No to pogrzebałeś szansę na użycie rezerwy w Zielonej Gęsi...
Kalkulator Jkocurka: http://www.browar.biz/forum/showpost...9&postcount=33Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam serdecznie,
małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.
W obu...-
Channel: Przedstaw Się!
2018-12-14, 16:04 -
-
Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.
Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...-
Channel: Litwa
2025-01-07, 14:16 -
-
Witam. Jestem tutaj nowy. Właśnie kończy się cicha fermentacja w moim drugim w życiu piwie ( Coopers Stout). Chcialbym do refermentacji użyć roztworu cukru i wody. O ile ilość potrzebnego cukru znam to nie wiem ile wody użyć. Kalkulator prosi o podanie poczatkowego blg, którego nie znam....
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment