Rezerwa do refermentacji - kiedy i jak stosować?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #31
    Nie, bo tego się nie da zrobić na oko - czyli dla mnie przeszkoda nie do pokonania...

    PS. Zresztą bez tego zajebistego kalkulatora, to ja bym się bał rezerwę brać do ręki...
    Last edited by Seta; 2010-08-26, 13:25.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie, bo tego się nie da zrobić na oko - czyli dla mnie przeszkoda nie do pokonania...
      eeee tam, zaraz nie da. Najwyżej wyjdzie nieco przegazowane/niedogazowane.
      Wiadomo, że jeżeli piwo jest z mocnej brzeczki to rezerwy trzeba mniej jeżeli ze słabej to więcej, jeżeli piwo jest przy butelkowaniu ciepłe to więcej jeżeli zimne to mniej. Pytanie ile jest to mniej a ile więcej.... Czasem wystarcza 1litr czasem trzeba 2,5litra. A że trzeba wpisać kilka liczb do programu.... no nie przesadzaj, że Cię to zniechęci....
      Last edited by jkocurek; 2010-08-26, 11:12.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #33
        Jakos tak sie składa. że przy odfermentowaniu z 13Blg do 3Blg, 2 litry rezerwy idealnie pasuje do 27 litów młodego piwa, a 1,5 litra do 20 litrów.
        Wychodzi przyzwoicie średnio nagazowane piwo.

        Nie robiłem tego jeszcze dla Osiemnastek, ale zdaje mi się, żę będą to odpowiednio 1,5litra i 1 litr rezerwy.
        Jakos tak sie to wszystko układa w znormalizowane objętości butelek PET pasujące do domowych objetości warek.

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #34
          To jest rownowartość 6g cukru na 1litr. czyli średnio bo nauczają, że ma być 5-7g. a dla pszenicznych 9-10g.
          Czyli dla pszenicznych będą to te same objętości razy 1,5. Nic trudnego.
          Zawsze można też w razie brakujących ewentualnych gram, podrasować rezerwe podczas jej gotowania odmierzoną ilościa cukru.

          Pamietam też. że dowiedziałem sie o niej w Twoich zapiskach i najbardziej spodobało mi sie w tym to, że można zrobić 30 litrów lepszego piwa w jednym fermentatorze. Wówczas robiłem jeszcze po 20-22 litry.

          Mam tylko problem z domową zamrażarką i gdy się "dozbroję" piwowarsko, to w dalszej kolejnosci będe szukał jakieś małej, ekonomicznej zamrażarki w której mógłbym zmieścić 4-6 sztuk dwulitrowych butelek PET.

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi

            Mam tylko problem z domową zamrażarką i gdy się "dozbroję" piwowarsko, to w dalszej kolejnosci będe szukał jakieś małej, ekonomicznej zamrażarki w której mógłbym zmieścić 4-6 sztuk dwulitrowych butelek PET.
            Ja stosuje z powodzeniem pasteryzację - wlewam wrząca brzeczkę do czystych (nie dezynfekowanych) butelek i natychmiast kapsluję po czym kładę na bok by gorąca brzeczka zdezynfekowała kapsel. Mrożenie to niepotrzebna strata energii i miejsca w lodówce.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • bogdan62
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.10
              • 173

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja stosuje z powodzeniem pasteryzację - wlewam wrząca brzeczkę do czystych (nie dezynfekowanych) butelek i natychmiast kapsluję po czym kładę na bok by gorąca brzeczka zdezynfekowała kapsel. Mrożenie to niepotrzebna strata energii i miejsca w lodówce.
              Brzeczke daję do słoików, pasteryzuję tak jakbym robił kompot. Tak przygotowaną brzeczkę używam do starterów bez ponownego przegotowania do roku, ale pewnie można dłużej przechowywać.
              Last edited by bogdan62; 2010-08-26, 20:25.

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #37
                Heh.. Jakie to proste.
                Postaram sie wyszukać w sklepie jakieś szklane butelki o pojemności litra lub dwóch, szzczególnie że przymierzam się do zakupu najdroższej kapslownicy, która podobno kapsluje wszystkie butelki o własciwej kapslowi średnicy.

                Po filtratorze z oplotu, jest to chyba drugi przełomowy wynalazek w polskim piwowarstwie.
                Ciekawe czy w USA lub starej UE używaja takiego wężyka i pasteryzachi rezerwy?

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Heh.. Jakie to proste.
                  Postaram sie wyszukać w sklepie jakieś szklane butelki o pojemności litra lub dwóch,
                  No ale po co? Wystarczą zwykłe butelki 0,5 czy 0,66. A że będzie ich kilka, to nie jest przecież problem. Nawet zaleta bo łatwiej je gdzieś upchnąć.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #39
                    No właśnie.
                    Sam nie wiem czemu chce na nowo wynaleźć koło, skoro jest ono pod ręką.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X