Witam
Właśnie zakończyłem moja pierwszą warkę. Wygladało to tak:
4kg pilzneński 3-5 EBC Weyermann , 0,25kg ciemny Carafa typ III , 0,4 kg platków jeczmiennych błyskawicznych, 0,4 kg płatków owsianych.Słód palony na poczatku zacierania wsypałem do 0,5 l chłodnej wody i stało sobie do konca przerwy a – amylazy, reszte do gara dzie czekało 14l wody tem. 48 C. Zacieranie 51*C przerwa 6 min, 61*C przerwa 10 min, 63*C przerwa 30 min, 71*C przerwa 25 min, 75 C przerwa 10 min. Pod koniec 71*C badanie BLG wyszło 23* i dodatek palonego
filtracja węzykiem z oplotu poszła znakomicie, wysładzanie woda o tem 78*C.
Nakoniec 22l Blg 15*
Oczywiście wczesniej proba jodowa ok. ( przed dodaniem palonego żeby było cos widac
Chmiel goryczkowy lubelski 27g na poczatku i aromatyczny 25g 10 min przed zakonczeniem
Jeśli chodzi o BLG to kupiłem sobie winowierz z Biowinu za 9 zł ale pisze areometr w stopniach BLG wiec chyba jest ok.
Teraz wszysko jest w balonie 54l z dodatkiem 15 g suchych drozdzy i napowietrzane pompką
Te drożdże kupiłem chyba 3 lata temu w Instytucie Bitechnologii w Warszawie , były szczelnie zamknięte w pojemniku i zamykanym woreczku foliowym i w lodówce nie wiem jakie to drożdże ciekawy jestem czy będą ok. Pytanie do Was po jakim czasie będę widział ze działaja lub nie i czy wrazie czego mogę dodac jeszcze jakis świeżych
Krytyka mile widziana
Pozdrawiam wszystkich Piwowarów
Właśnie zakończyłem moja pierwszą warkę. Wygladało to tak:
4kg pilzneński 3-5 EBC Weyermann , 0,25kg ciemny Carafa typ III , 0,4 kg platków jeczmiennych błyskawicznych, 0,4 kg płatków owsianych.Słód palony na poczatku zacierania wsypałem do 0,5 l chłodnej wody i stało sobie do konca przerwy a – amylazy, reszte do gara dzie czekało 14l wody tem. 48 C. Zacieranie 51*C przerwa 6 min, 61*C przerwa 10 min, 63*C przerwa 30 min, 71*C przerwa 25 min, 75 C przerwa 10 min. Pod koniec 71*C badanie BLG wyszło 23* i dodatek palonego
filtracja węzykiem z oplotu poszła znakomicie, wysładzanie woda o tem 78*C.
Nakoniec 22l Blg 15*
Oczywiście wczesniej proba jodowa ok. ( przed dodaniem palonego żeby było cos widac
Chmiel goryczkowy lubelski 27g na poczatku i aromatyczny 25g 10 min przed zakonczeniem
Jeśli chodzi o BLG to kupiłem sobie winowierz z Biowinu za 9 zł ale pisze areometr w stopniach BLG wiec chyba jest ok.
Teraz wszysko jest w balonie 54l z dodatkiem 15 g suchych drozdzy i napowietrzane pompką
Te drożdże kupiłem chyba 3 lata temu w Instytucie Bitechnologii w Warszawie , były szczelnie zamknięte w pojemniku i zamykanym woreczku foliowym i w lodówce nie wiem jakie to drożdże ciekawy jestem czy będą ok. Pytanie do Was po jakim czasie będę widział ze działaja lub nie i czy wrazie czego mogę dodac jeszcze jakis świeżych
Krytyka mile widziana
Pozdrawiam wszystkich Piwowarów
Comment