Moja pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wg2
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 264

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
    Niektórzy dzielą drożdże płynne i zamrażają w glicerynie. Potem rozmrażają i robią starter.

    Większość robi starter a po fermentacji odzyskuje gęstwę, która można podzielić na mniejsze części i wymienić się z piwowarami na inne drożdże.
    Z porcji gęstwy robi się starter i zadaje brzeczkę.
    Z porcji drożdży płynnych robię do 4 warek.

    Nie mieszaj młodemu w głowie, ja robię do 20 warek z jednej porcji płynnych i tylko dlatego, że 800 butelek wystarcza mi na sezon.
    GAWEŁ

    Comment

    • corrs30
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.08
      • 14

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2 Wyświetlenie odpowiedzi
      [/COLOR]
      Nie mieszaj młodemu w głowie, ja robię do 20 warek z jednej porcji płynnych i tylko dlatego, że 800 butelek wystarcza mi na sezon.
      Witam
      No teraz to mi dopiero zamieszałeś w głowie. Czyli teoretycznie kupuję 1 saszetke , lub dwie jeśli do roznych piw i mam spokój na rok...hmmm to faktycznie dośc tanio wychodzi...

      Comment

      • wg2
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.07
        • 264

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corrs30 Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam
        No teraz to mi dopiero zamieszałeś w głowie. Czyli teoretycznie kupuję 1 saszetke , lub dwie jeśli do roznych piw i mam spokój na rok...hmmm to faktycznie dośc tanio wychodzi...
        Tak! Tylko robię warkę za warką. Po pierwszej mam gęstwy na 4 warki, i w ciągu miesiąca (dwóch) robię około 20 warek np pilsa.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-08-29, 10:55. Powód: cytowanie
        GAWEŁ

        Comment

        Przetwarzanie...
        X