Moja pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • corrs30
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.08
    • 14

    Moja pierwsza warka

    Witam
    Właśnie zakończyłem moja pierwszą warkę. Wygladało to tak:
    4kg pilzneński 3-5 EBC Weyermann , 0,25kg ciemny Carafa typ III , 0,4 kg platków jeczmiennych błyskawicznych, 0,4 kg płatków owsianych.Słód palony na poczatku zacierania wsypałem do 0,5 l chłodnej wody i stało sobie do konca przerwy a – amylazy, reszte do gara dzie czekało 14l wody tem. 48 C. Zacieranie 51*C przerwa 6 min, 61*C przerwa 10 min, 63*C przerwa 30 min, 71*C przerwa 25 min, 75 C przerwa 10 min. Pod koniec 71*C badanie BLG wyszło 23* i dodatek palonego
    filtracja węzykiem z oplotu poszła znakomicie, wysładzanie woda o tem 78*C.
    Nakoniec 22l Blg 15*
    Oczywiście wczesniej proba jodowa ok. ( przed dodaniem palonego żeby było cos widac
    Chmiel goryczkowy lubelski 27g na poczatku i aromatyczny 25g 10 min przed zakonczeniem
    Jeśli chodzi o BLG to kupiłem sobie winowierz z Biowinu za 9 zł ale pisze areometr w stopniach BLG wiec chyba jest ok.
    Teraz wszysko jest w balonie 54l z dodatkiem 15 g suchych drozdzy i napowietrzane pompką
    Te drożdże kupiłem chyba 3 lata temu w Instytucie Bitechnologii w Warszawie , były szczelnie zamknięte w pojemniku i zamykanym woreczku foliowym i w lodówce nie wiem jakie to drożdże ciekawy jestem czy będą ok. Pytanie do Was po jakim czasie będę widział ze działaja lub nie i czy wrazie czego mogę dodac jeszcze jakis świeżych
    Krytyka mile widziana
    Pozdrawiam wszystkich Piwowarów
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corrs30 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam
    Właśnie zakończyłem moja pierwszą warkę. Wygladało to tak:
    4kg pilzneński 3-5 EBC Weyermann , 0,25kg ciemny Carafa typ III , 0,4 kg platków jeczmiennych błyskawicznych, 0,4 kg płatków owsianych.Słód palony na poczatku zacierania wsypałem do 0,5 l chłodnej wody i stało sobie do konca przerwy a – amylazy, reszte do gara dzie czekało 14l wody tem. 48 C. Zacieranie 51*C przerwa 6 min, 61*C przerwa 10 min, 63*C przerwa 30 min, 71*C przerwa 25 min, 75 C przerwa 10 min. Pod koniec 71*C badanie BLG wyszło 23* i dodatek palonego
    filtracja węzykiem z oplotu poszła znakomicie, wysładzanie woda o tem 78*C.
    Zacieranie trochę dziwne , ale powinno byc ok.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corrs30 Wyświetlenie odpowiedzi
    Nakoniec 22l Blg 15*
    Jaką temperaturę miała brzeczka podczas tego pomiaru?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corrs30 Wyświetlenie odpowiedzi
    napowietrzane pompką
    Mam nadzieję że się przejęzyczyłeś i jest NAPOWIETRZONE a nie napowietrzane?
    Pompkę dezynfekowałeś? Jak?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corrs30 Wyświetlenie odpowiedzi
    Te drożdże kupiłem chyba 3 lata temu w Instytucie Bitechnologii w Warszawie , były szczelnie zamknięte w pojemniku i zamykanym woreczku foliowym i w lodówce nie wiem jakie to drożdże ciekawy jestem czy będą ok. Pytanie do Was po jakim czasie będę widział ze działaja lub nie i czy wrazie czego mogę dodac jeszcze jakis świeżych
    Ciekawe... Jesteś pewien, że to drożdże piwne? Jak tam się kupuje?
    Powinno być ok jeżeli trzymałeś je w lodówce. Dla pewności mogłeś zrobić starter. Fermentacja powinna ruszyć w czasie doby. Powinna być widoczna porządna piana. Jakby nie wystartowała to jutro wieczorem możesz dodać świeżych drożdży. Masz?

    W ogóle to gratulacje!

    Comment

    • corrs30
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.08
      • 14

      #3
      pomiar Blg w rowno 20 *C
      brzeczka jest napowietrzana jeszcze teraz z drożdżami planuje popołudniu wyłączyc. Czy to zły pomysł?

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        No w sumie to chyba przesadziłeś. Jaką wydajność ma to pompka? Wyłącz.

        Comment

        • corrs30
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.08
          • 14

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          No w sumie to chyba przesadziłeś. Jaką wydajność ma to pompka? Wyłącz.
          Ok wyłaczyłem
          Troche martwię sie temperaturą w spiżarce mam 25*C a nie wiem wlasnie czy te drożdże sa górne czy dolne . Może wystawic na dwór ?
          zacieranie : wyczytałem ze w temp 61*C działa jakis enzym ktory rozkłada wiązania a 1-6 glukozydowe ...moze podziałal i dlatego tak ładnie wyszło mi scukrzenie...?

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Spokojnie. Jest OK. Enzymy też są OK. Wyszła Ci po prostu bardzo dobra wydajność.
            Temperatura trochę za wysoka. Dobrze byłoby zbić poniżej 20stC. Nie masz jakiejś piwnicy? Najważniejsze było wszystko dobrze zdezynfekować. Jak zdezynfekowałeś, to będzie dobrze. Reszta to poboczne problemy.

            Comment

            • corrs30
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.08
              • 14

              #7
              czy saszetka drożdży płynnych to porcja na jedna warkę...?, bo jesli tak to strasznie drogo to wychodzi

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Możesz podzielić na 3-4 warki (dobrze je wtedy przynajmniej uwodnić* ), ale w tym przypadku bym się zastanawiał. Jeżeli brzeczka stoi nie fermentowana już dobę to przydałby się szybko start. Chyba że ją jeszcze raz zagotujesz i schłodzisz.

                *wg zaleceń producenta:
                "Przed zadaniem drożdży należy przeprowadzić rehydratację suszonych drożdży do postaci
                kremu drożdżowego w zbiorniku mieszanym.
                Rozsypać suche drożdże na powierzchnię sterylnej wody lub brzeczki o temp. 27C ± 3C,
                wziętej w ilości 10 krotnie większej niż masa drożdży. Po przekształceniu się drożdży
                suszonych na krem powyższą metodą ( co zabiera około 15-30 minut) łagodnie mieszać przez następne 30 minut. Następnie dozować otrzymany krem do zbiornika fermentacyjnego."

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corrs30 Wyświetlenie odpowiedzi
                  czy saszetka drożdży płynnych to porcja na jedna warkę...?, bo jesli tak to strasznie drogo to wychodzi

                  Niektórzy dzielą drożdże płynne i zamrażają w glicerynie. Potem rozmrażają i robią starter.

                  Większość robi starter a po fermentacji odzyskuje gęstwę, która można podzielić na mniejsze części i wymienić się z piwowarami na inne drożdże.
                  Z porcji gęstwy robi się starter i zadaje brzeczkę.
                  Z porcji drożdży płynnych robię do 4 warek.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    o fuk pytałeś o płynne? to zapomnij - pisałem o suchych...

                    Comment

                    • corrs30
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.08
                      • 14

                      #11
                      drożdże juz widzę pieknie dzialaja, chyba nie mam sie co martwic
                      A ...oczywiscie przed dodaniem ich do brzeczki były rehydratyzowane

                      Comment

                      • corrs30
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.08
                        • 14

                        #12
                        Dziś rano zagladam do gąsiorka a tam sie nic nie dzieje... badam blg i wyszlo 4* .Czy to mozliwe zeby w ciągu 2 dni przefermetowaly z 15 do 4 blg. Stały na tarasie w 15*C

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Widocznie do dolniaki. Poczekałbym do pełnego tygodnia i przelał na cichą.

                          Comment

                          • corrs30
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.08
                            • 14

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Widocznie do dolniaki. Poczekałbym do pełnego tygodnia i przelał na cichą.
                            Dzieki za odpowiedź. Myslisz zeby trzymac w tej niskiej temperaturze czy wnieśc do domu.
                            Ten chmiel goryczkowy był bardzo goryczkowy ....chyba troche przesadziłem z jego ilościa...

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Nie przesadziłeś. Goryczka osłabnie. Jeśli to dolniaki, to im zimniej tym lepiej.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X