Wahania temperatury podczas zacierania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tues
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.08
    • 8

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Pierwszy raz słyszę, żeby całość była mętna. Źle filtrujesz.
    Filtrowałem za pomocą stalowego oplotu z wężyka, najpierw odczekując jakieś pół godziny na ułożenie się młóta, a pierwsze 5 litrów wlałem ostrożnie mniejszym naczyniem z powrotem do kadzi filtracyjnej. Podczas filtracji zacisnąłem wężyk na końcu tak, by strumień był jak najmniejszy. Kranik odkręcałem tylko trochę. Wysładzałem w sposób ciągły z użyciem talerzyka, poprzez ostrożne wlewanie chochelką wody o temperaturze 72°C.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Przy tak małej ilości wody użytej do zacierania - tak.
    Nie znalazłem nigdzie informacji, by koniecznie używać wody w stosunku do słodu większym niż 3:1. Ja użyłem co najmniej 15 l + jakieś 3 litry wlałem podczas zacierania aby podnieść temperaturę.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    A przy okazji zastanów się - skoro do wysładzania użyłeś aż 15 litrów, a może więcej wody, to czy nie lepiej użyć więcej wody do zacierania, żeby poprawić przenikalność cieplną zacieru? Nie miałbyś wtedy takich sensacji ze skokami temperatury.
    Następnym razem - jasne. Użyję czterokrotnie więcej wody niż słodu. Tym razem o niepoprawności stosunku 3:1 dowiedziałem się dopiero po fakcie.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Ogólnie rzecz ujmując mam wrażenie, że nie bardzo wiesz, o co w tym chodzi.
    Gdybym wiedział, to zapewne nie byłaby to moja pierwsza warka, tylko co najmniej piąta. Przeczytanie większości poradników oraz dziesiątek czy nawet setek wątków na forum (zwykle opisujących dwa kompletnie sprzeczne stanowiska) nie daje doświadczenia, jakie oferuje samodzielne warzenie. Teraz już wiem jakie błędy popełniłem - dwa dni temu wiedzieć tego nie mogłem. Właśnie w tym celu zdecydowałem się spróbować teraz, jak mam nieco wolnego czasu.

    Swoją drogą schłodzona brzeczka oczekuje teraz na drożdże.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tues
      Filtrowałem za pomocą stalowego oplotu z wężyka
      Filtrowałeś za pomocą młóta. Wężyk jest tylko i wyłącznie kanałem ściekowym, na którym układa się złoże filtracyjne. Nie ma znaczenia, czy filtrujesz wiadrem, pieluchą czy wężykiem - złożem filtracyjnym jest młóto.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tues
      Nie znalazłem nigdzie informacji, by koniecznie używać wody w stosunku do słodu większym niż 3:1. Ja użyłem co najmniej 15 l + jakieś 3 litry wlałem podczas zacierania aby podnieść temperaturę.
      Ja też nie. Dla mnie jak było za gęste, to dolewałem wody. Dzisiaj jest oczywiste, że na 5 kilo słodu trzeba dać conajmniej 20 litrów wody.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tues
      Następnym razem - jasne. Użyję czterokrotnie więcej wody niż słodu. Tym razem o niepoprawności stosunku 3:1 dowiedziałem się dopiero po fakcie.
      Ja od ciebie. Nigdy nie słyszałem, żeby taki współczynnik funkcjonował w piwowarstwie.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tues
      Gdybym wiedział, to zapewne nie byłaby to moja pierwsza warka, tylko co najmniej piąta.
      Jakie ma znaczenie, która to warka? Mi najlepsze wyszły na samym początku, jak mało wiedziałem.

      Comment

      • Cartmann
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.03
        • 31

        #18
        Dopiero dzisiaj przeczytałem wątek, bo czytam właśnie kuriera od ART'a.
        Czy Ty zacierałeś to piwo przez 20 godzin?

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Nigdy nie słyszałem, żeby taki współczynnik funkcjonował w piwowarstwie.
          A ja słyszałem i nawet je stosowałem: 1:2,5; 1:3; 1:4
          Wolę jednak stosować rzadsze (1:5), bo wówczas wysładzam tylko jeden raz.
          Wydajność? Normalna, na przykład z 5kg słodów mam w brzeczce 3 kg cukrów, czyli 60%.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • RomaNzRumunii
            Kolsch temperatura fermentacji
            RomaNzRumunii
            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
            2023-11-25, 21:07
          • smir
            Oktoberfestbier temperatura fermentacji
            smir
            Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
            ...
            2021-05-24, 21:09
          • Charlie44
            Druga warka z zacieru
            Charlie44
            Dzień dobry, cześć i czołem

            Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
            Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
            2018-07-03, 15:54
          • Charlie44
            Moja druga warka z zacieru.
            Charlie44
            Dzień dobry, cześć i czołem

            Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
            Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
            2018-07-02, 16:03
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...