Przechowywanie drożdży

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

Przechowywanie drożdży

Na forum jest jasno powiedziane, że drożdże (zarówno suche, jak i te z gęstwy) przechowuje się w lodówce.
    Jak dokładniej wygląda sprawa drożdży suchych? Czy rzeczywiście i one powinny stać w lodówce? Jak myślicie, czy producenci brew-kitów o to dbają? Tak na dobrą sprawę każdy brew-kit powinien stać w lodówce, bo przecież drożdże zamknięte są pod pokrywką!
    A co z resztą drożdży suchych, tych sprzedawanych w paczuszkach i w zestawach do zacierania?

Pozdrawiam
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

Cześć

Drożdże suche nie muszą być przechowywane w lodówce.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
      dadek
      W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
      Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
      2023-09-07, 00:42
    • zasada
      Ulubione suche drożdże - ankieta google
      zasada
      Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:

https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA

Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
      1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
      2. Mętnych amerykańskich...
      2023-07-20, 08:18
    • wirdar1
      Brewkit Czech Pils
      wirdar1
      Witam
      To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
      Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
      13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
      2023-03-21, 15:51
    • pegazus300
      Czy na suchych drożdżach można uwarzyć świetne piwo?
      pegazus300
      Witam wszystkich ponownie. Czy na suchych drożdżach można uważyć bardzo dobre piwo? Czy gęstwa z suchych drożdży jest lepsza od suchych drożdży z saszetki na pierwszą szarżę? Czy jest sens w zbieraniu gęstwy z suchych?

Pytam, bo obejrzałem już 10000 filmików na yt o...
      2018-03-30, 08:54
    • Onatc
      Voss Kveik MJ
      Onatc
      Cześć, zastanawia mnie jedna kwestia. Z racji ograniczeń sprzętowych mogę działać jedynie na wątkach ok. 10 l. Chcę kupić paczkę drożdży suchych Voss Kveik MJ. W przypadku US05 albo S04 wsypywałbym wszystko na jedną warkę, ale słyszałem opinie, ze z kveikami nie ma co przesadzać....
      2020-07-03, 07:33
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...