Witam wszystkich piwowarow .Jako ze powoli zmiezam do pierwszego wlasnorecznie wykonanego piwa w moim zyciu (a piwowarstwem interesuje sie juz 7 dni ) przyszedl czas na pierwszy krok zakup skladnikow i potrzebnych zeczy do jego produkcji .Narazie nabylem piec wiader 30 litrowych takich (chyba wystarcza ?)
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie … 3DWatching
Ze wszystkich niemieckich sklepow internetowych jakie zanalazlem ten wydaje sie byc najbardziej odpowiedni maja prawie wszystko i w dobrych cenach.
http://www.hobbybrauerversand.de/conten … macht.html
No wlasnie maja pare mieszanek piw do zacierania ale nie wszystkie sa z instrukcjia warzenia np.Pils jest jak i dolny tak i gorny i tego gornego chcialem wykonac http://www.hobbybrauerversand.de/produc … erung.html
niestety bez instrukcji gotowania i chmielenia w moim przypadku wykonanie takiego piwa w slepo graniczylo by z cudem NO CHYBA ZE ZASTOSUJE REGULE 63-30 I 72-30MIN
No wiec postanowilem zawrocic troche wam glowy bo ja mam zawroty od nieprzespanych ostatnich nocy i sadze ze tak wspaniale forum jak i wspaniali piwowarzy doradza cos w tym temacie osobie spragnionej piwa i wiedzy
Jesli niemam kupic calego zestawu(dodam ze zadne puszki mnie nieinteresuja tylko zacier))to postanowilem troche zaimprowizowac i moze kupowac slod luzem.chmiel , drozdze i z calosci cos ustrugac(co wy nato)? i tu znalazlem troche w internecie roznych przepisow a czesc dostosowalem do tego co mozna nabyc w tutejszym sklepie poniewaz tutaj niema Marynki ale jest poruwnawczyTettnager no wiec to jakos posplatalem jedynie czasy i ilosc chmielu i chmielenia moga byc poplatane:/
Wiec mam trzy przepisy.
1.
4 kg slod Pilznienski
0,5 kg slod Monachijski
30 g Northern Brewer granulat
20 g Tettnager granulat
Saflager S 23
15 l wody 44 st C wsyp podniesienie do 62 stC 30 min
72 stC 40 min
78 stC filtracjia
Gotowanie(chmielenie) 80 min.
50 min Nortthern Brewer
15 min Tettnager
2:
4 kg Pale Ale
0,5 Monachijski
20g Magnum
20g Tettnager
Safale S- 04
15 l wody 65 stC wsyp
65 st 30 min
72 st 40 min
Gotowanie 60 min
Magnum 30 min
Tettnager 15 min.
3.
Kupic zestaw do Pilsa na gorna fermetacjie( tego z linka) i wykonac 63-30 i 73-30 min
w zestawie jest 44 g Northen ogranicze np.do 30g na 60 min i Tettnager 32 g na 10 min
mam nadzieje ze cos by z tego wyszlo ?
Prosil bym was o pomoc w wybraniu odpowiedniego i oczywiscie w miare prostego przepisu na pierwsze piwo(chodzi o normalne piwo nie o jakis typowy gatunek ma byc poprostu dobre) i ewentualnie prosze skorygowac powyzsze RECEPTURY
Mysle a nawet jestem pewien ze napewno dam rady poniewaz teoretycznie jestem przygotowany psychicznie niemoge sie doczekac.
Moja niepewnosc na dzien dzisiejszy po przeczytaniu chyba juz wszystkiego dotyczy czasu i temperatur zacieru i chmielenia danego piwa ale chyba tu niechodzi o powtazalnosc wyrobu ???reszta chyba wjechala w szare komory.
Narazie posiadam elektryczny garnek 29 litrowy no i czekam na moje wiadra z ktorych to chce zrobic 2 fermentory z kranikami i z jednego zrobic filter z tym ze niewiem ile i jakich wielkich otworow nawiercic?
To by narazie bylo na tyle zawracania glowy
Wzystkim dziekuje za poswiecony czas.
Pozdrawiam serdecznie.
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie … 3DWatching
Ze wszystkich niemieckich sklepow internetowych jakie zanalazlem ten wydaje sie byc najbardziej odpowiedni maja prawie wszystko i w dobrych cenach.
http://www.hobbybrauerversand.de/conten … macht.html
No wlasnie maja pare mieszanek piw do zacierania ale nie wszystkie sa z instrukcjia warzenia np.Pils jest jak i dolny tak i gorny i tego gornego chcialem wykonac http://www.hobbybrauerversand.de/produc … erung.html
niestety bez instrukcji gotowania i chmielenia w moim przypadku wykonanie takiego piwa w slepo graniczylo by z cudem NO CHYBA ZE ZASTOSUJE REGULE 63-30 I 72-30MIN
No wiec postanowilem zawrocic troche wam glowy bo ja mam zawroty od nieprzespanych ostatnich nocy i sadze ze tak wspaniale forum jak i wspaniali piwowarzy doradza cos w tym temacie osobie spragnionej piwa i wiedzy
Jesli niemam kupic calego zestawu(dodam ze zadne puszki mnie nieinteresuja tylko zacier))to postanowilem troche zaimprowizowac i moze kupowac slod luzem.chmiel , drozdze i z calosci cos ustrugac(co wy nato)? i tu znalazlem troche w internecie roznych przepisow a czesc dostosowalem do tego co mozna nabyc w tutejszym sklepie poniewaz tutaj niema Marynki ale jest poruwnawczyTettnager no wiec to jakos posplatalem jedynie czasy i ilosc chmielu i chmielenia moga byc poplatane:/
Wiec mam trzy przepisy.
1.
4 kg slod Pilznienski
0,5 kg slod Monachijski
30 g Northern Brewer granulat
20 g Tettnager granulat
Saflager S 23
15 l wody 44 st C wsyp podniesienie do 62 stC 30 min
72 stC 40 min
78 stC filtracjia
Gotowanie(chmielenie) 80 min.
50 min Nortthern Brewer
15 min Tettnager
2:
4 kg Pale Ale
0,5 Monachijski
20g Magnum
20g Tettnager
Safale S- 04
15 l wody 65 stC wsyp
65 st 30 min
72 st 40 min
Gotowanie 60 min
Magnum 30 min
Tettnager 15 min.
3.
Kupic zestaw do Pilsa na gorna fermetacjie( tego z linka) i wykonac 63-30 i 73-30 min
w zestawie jest 44 g Northen ogranicze np.do 30g na 60 min i Tettnager 32 g na 10 min
mam nadzieje ze cos by z tego wyszlo ?
Prosil bym was o pomoc w wybraniu odpowiedniego i oczywiscie w miare prostego przepisu na pierwsze piwo(chodzi o normalne piwo nie o jakis typowy gatunek ma byc poprostu dobre) i ewentualnie prosze skorygowac powyzsze RECEPTURY
Mysle a nawet jestem pewien ze napewno dam rady poniewaz teoretycznie jestem przygotowany psychicznie niemoge sie doczekac.
Moja niepewnosc na dzien dzisiejszy po przeczytaniu chyba juz wszystkiego dotyczy czasu i temperatur zacieru i chmielenia danego piwa ale chyba tu niechodzi o powtazalnosc wyrobu ???reszta chyba wjechala w szare komory.
Narazie posiadam elektryczny garnek 29 litrowy no i czekam na moje wiadra z ktorych to chce zrobic 2 fermentory z kranikami i z jednego zrobic filter z tym ze niewiem ile i jakich wielkich otworow nawiercic?
To by narazie bylo na tyle zawracania glowy
Wzystkim dziekuje za poswiecony czas.
Pozdrawiam serdecznie.
Comment