W punkcie dot,chmielu piszesz, że chcesz piwo łagodne, napisz, czy chodzi o łagodną goryczkę, czy smak i aromat chmielowy. Podaj jaki planujesz ekstrakt początkowy, od tego zależy ilość brzeczki, a co za tym idzie ilość chmielu. Na zdjęciach nie widziałem termometru, a przy zacieraniu jest niezbędny.
Co wybrac na pierwszy raz?
Collapse
X
-
Termometr jako taki posiadam (do parzenia wedlin)ale juz domyty.
Piwo jakie mam zamiar zrobic jest prawie autorstwa Marusi jedynie chmiel nie ten a ma byc i smak i goryczka bardzo lagodna bardziej stawiam na piwko ,,ala pils,,ale na gornej.
Jednak nastepny bedzie juz dolniak
Ach przypomnialo mi sie ze moj bal..?CUKROMIERZ dopiero w 23 st.C pokazuje 0 Dlaczego?
PozdrawiamComment
-
Pils "lubi" trochę więcej chmielu, ale jak chcesz łagodnie, to sugeruje 20g od początku dla goryczki i 10g na 20 minutk przed końcem gotowania dla smaku.
Areometr powinien pokazać "0" przy 20 stopniach, ale róznica temperatury 3 stopnie daje tak małą odchyłke, że na początek możesz to pominąćOstatnia zmiana dokonana przez bogdan62; 2010-09-09, 00:55.Comment
-
Może coś sknocili kalibrując go, a może nie tak odczytujesz lub woda jakaś gęsta czy rzadka. W każdym bądź razie przy 23*C rób pomiary skoro wychodzi, że tu masz zero.Comment
-
albom juz slepy?
Tak powaznie to wlasnie myslalem ze trzeba sie tej tem.trzymac zeby osiagnoc normalny wynik.
Napewno karteczka w srodku zle przyklejona w koncu to dla amatorow
PozdrawiamComment
-
Różnica między wskazaniem ballingomierza w 20 i 23st wynosi ok. 0,2 - naprawdę trudno to uchwycić gołym okiem. Inaczej mówiąc nie przejmuj się...Comment
-
Jak powinna porawnie wygladac proba jodowa.
Wlasnie tak dla sprawdzenia dalem troche na talezyk ale nic sie niedzieje
A wlasnie zaraz bedzie mijac godzina razem z tymi nieszczesnymi 15 minutami czy mam zaczas filtrowac czy moze poczekac 15 min to bedzie lacznie 30 min w 73 stopniachOstatnia zmiana dokonana przez markus73; 2010-09-09, 09:34.Comment
-
No właśnie jak nic się nie dzieje (nie zmienia się kolor), to próba jodowa jest negatywna, czyli przez piwowara pożądana. :]
Jeśli w zacierze byłaby nierozłożona skrobia, to powinno się barwić w próbie jodowej, a jak nie ma, to 78*C, przetrzymaj z 15 minut i do filtracji.
Przynajmniej ja tak to czuję.Comment
-
Niemoge porawnie odczytywac BLG poniewarz zchlodzenie do 20 stopni jest nierealne kranowa ma 24
Tak pi razy drzwi mam pelny gar 29 l i czekam az sie zagotuje .
Brzeczka w 26 st. wynosila okolo 15 BLG a i tak 4 litry zostaly bo niedalo sie zmiescic i prawdopodobnie po wygotowaniu musze wylac troche jeszcze i dolac przegotowanej wody zeby rozcienczyc do 10-11 BLG:
Czy slusznie postapie?
Gabe tak myslalem chcialem sie upewnic dzieki.
PozdrawiamOstatnia zmiana dokonana przez markus73; 2010-09-09, 12:33.Comment
-
To się przyda http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=168
Nie możliwe aby kranówa miała 24*C. Chyba masz popsuty termometr."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Zastanawiałem się długo cóż mógłbym napisać o browarkach w których próbowałem piwa, ale ich nie widziałem od wewnątrz co mi się rzadko zdarza.
Ale coś napisać trzeba, nie zawsze musi być kawior, jak brzmiał tytuł pewnego filmu.
Miasto Wozniesiensk nie prezentuje...3 Photos-
Channel: Ukraina
2022-02-01, 22:22 -
-
Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
-
Channel: Włochy
-
-
Double Dry Hopped DIPA (Double India Pale Ale).
czy jak mniemam podwójne chmielenia na zimno.
Chmiele: Citra, Mosaic i Chinook. Poza tym m.in. prażone pszenica i słód owsiany.
8% alk.
Aromat - chmielowy z tropikami (mango) i kokosem. Odrobina żywiczności,...-
Channel: Szkocja
-
-
Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami
https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/
Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
4,8% alk.
Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...-
Channel: Austria
2024-12-05, 16:23 -
-
Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting.
Warzą dolną i górną fermentację, z klasykami trochę eksperymentują, trochę jak w tym wytrawnym exporcie:
https://www.browar.biz/forum/piwo/...-
Channel: Niemcy
2024-11-27, 01:10 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment