W punkcie dot,chmielu piszesz, że chcesz piwo łagodne, napisz, czy chodzi o łagodną goryczkę, czy smak i aromat chmielowy. Podaj jaki planujesz ekstrakt początkowy, od tego zależy ilość brzeczki, a co za tym idzie ilość chmielu. Na zdjęciach nie widziałem termometru, a przy zacieraniu jest niezbędny.
Co wybrac na pierwszy raz?
Collapse
X
-
Termometr jako taki posiadam (do parzenia wedlin)ale juz domyty.
Piwo jakie mam zamiar zrobic jest prawie autorstwa Marusi jedynie chmiel nie ten a ma byc i smak i goryczka bardzo lagodna bardziej stawiam na piwko ,,ala pils,,ale na gornej.
Jednak nastepny bedzie juz dolniak
Ach przypomnialo mi sie ze moj bal..?CUKROMIERZ dopiero w 23 st.C pokazuje 0 Dlaczego?
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pils "lubi" trochę więcej chmielu, ale jak chcesz łagodnie, to sugeruje 20g od początku dla goryczki i 10g na 20 minutk przed końcem gotowania dla smaku.
Areometr powinien pokazać "0" przy 20 stopniach, ale róznica temperatury 3 stopnie daje tak małą odchyłke, że na początek możesz to pominąćLast edited by bogdan62; 2010-09-09, 00:55.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika markus73 Wyświetlenie odpowiedziAch przypomnialo mi sie ze moj bal..?CUKROMIERZ dopiero w 23 st.C pokazuje 0 Dlaczego?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wilko Wyświetlenie odpowiedziMoże coś sknocili kalibrując go, a może nie tak odczytujesz lub woda jakaś gęsta czy rzadka. W każdym bądź razie przy 23*C rób pomiary skoro wychodzi, że tu masz zero.
albom juz slepy?
Tak powaznie to wlasnie myslalem ze trzeba sie tej tem.trzymac zeby osiagnoc normalny wynik.
Napewno karteczka w srodku zle przyklejona w koncu to dla amatorow
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika markus73 Wyświetlenie odpowiedziDzieki tak wlasnie kombinowalem i chcialem po 05 h (30 min)gotowania dopiero dodac chmiel 20 g i gotowac 1h a na 5 minut przed koncem dodac nastepne 15 g.
Pozdrawiam.
Różnica między wskazaniem ballingomierza w 20 i 23st wynosi ok. 0,2 - naprawdę trudno to uchwycić gołym okiem. Inaczej mówiąc nie przejmuj się...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie musisz. Zaciera się około godziny w temperaturze 61-73 st. Upraszczając - im większa średnia temperatura tym bardziej słodowe (mniej alkoholowe) piwo.
Jak powinna porawnie wygladac proba jodowa.
Wlasnie tak dla sprawdzenia dalem troche na talezyk ale nic sie niedzieje
A wlasnie zaraz bedzie mijac godzina razem z tymi nieszczesnymi 15 minutami czy mam zaczas filtrowac czy moze poczekac 15 min to bedzie lacznie 30 min w 73 stopniachLast edited by markus73; 2010-09-09, 09:34.
Comment
-
-
No właśnie jak nic się nie dzieje (nie zmienia się kolor), to próba jodowa jest negatywna, czyli przez piwowara pożądana. :]
Jeśli w zacierze byłaby nierozłożona skrobia, to powinno się barwić w próbie jodowej, a jak nie ma, to 78*C, przetrzymaj z 15 minut i do filtracji.
Przynajmniej ja tak to czuję.
Comment
-
-
Niemoge porawnie odczytywac BLG poniewarz zchlodzenie do 20 stopni jest nierealne kranowa ma 24
Tak pi razy drzwi mam pelny gar 29 l i czekam az sie zagotuje .
Brzeczka w 26 st. wynosila okolo 15 BLG a i tak 4 litry zostaly bo niedalo sie zmiescic i prawdopodobnie po wygotowaniu musze wylac troche jeszcze i dolac przegotowanej wody zeby rozcienczyc do 10-11 BLG:
Czy slusznie postapie?
Gabe tak myslalem chcialem sie upewnic dzieki.
PozdrawiamLast edited by markus73; 2010-09-09, 12:33.
Comment
-
-
To się przyda http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=168
Nie możliwe aby kranówa miała 24*C. Chyba masz popsuty termometr."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment