Co wybrac na pierwszy raz?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bogdan62
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.10
    • 173

    #31
    W punkcie dot,chmielu piszesz, że chcesz piwo łagodne, napisz, czy chodzi o łagodną goryczkę, czy smak i aromat chmielowy. Podaj jaki planujesz ekstrakt początkowy, od tego zależy ilość brzeczki, a co za tym idzie ilość chmielu. Na zdjęciach nie widziałem termometru, a przy zacieraniu jest niezbędny.

    Comment

    • markus73
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.08
      • 88

      #32
      Termometr jako taki posiadam (do parzenia wedlin)ale juz domyty.
      Piwo jakie mam zamiar zrobic jest prawie autorstwa Marusi jedynie chmiel nie ten a ma byc i smak i goryczka bardzo lagodna bardziej stawiam na piwko ,,ala pils,,ale na gornej.
      Jednak nastepny bedzie juz dolniak
      Ach przypomnialo mi sie ze moj bal..?CUKROMIERZ dopiero w 23 st.C pokazuje 0 Dlaczego?
      Pozdrawiam

      Comment

      • bogdan62
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.10
        • 173

        #33
        Pils "lubi" trochę więcej chmielu, ale jak chcesz łagodnie, to sugeruje 20g od początku dla goryczki i 10g na 20 minutk przed końcem gotowania dla smaku.
        Areometr powinien pokazać "0" przy 20 stopniach, ale róznica temperatury 3 stopnie daje tak małą odchyłke, że na początek możesz to pominąć
        Last edited by bogdan62; 2010-09-09, 00:55.

        Comment

        • wilko
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.07
          • 226

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika markus73 Wyświetlenie odpowiedzi
          Ach przypomnialo mi sie ze moj bal..?CUKROMIERZ dopiero w 23 st.C pokazuje 0 Dlaczego?
          Może coś sknocili kalibrując go, a może nie tak odczytujesz lub woda jakaś gęsta czy rzadka. W każdym bądź razie przy 23*C rób pomiary skoro wychodzi, że tu masz zero.

          Comment

          • markus73
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.08
            • 88

            #35
            Dzieki tak wlasnie kombinowalem i chcialem po 05 h (30 min)gotowania dopiero dodac chmiel 20 g i gotowac 1h a na 5 minut przed koncem dodac nastepne 15 g.
            Pozdrawiam.

            Comment

            • markus73
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.08
              • 88

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wilko Wyświetlenie odpowiedzi
              Może coś sknocili kalibrując go, a może nie tak odczytujesz lub woda jakaś gęsta czy rzadka. W każdym bądź razie przy 23*C rób pomiary skoro wychodzi, że tu masz zero.
              Cyferki sa czytelne wiec czytam chyba dobrze pomimo xx lat
              albom juz slepy?
              Tak powaznie to wlasnie myslalem ze trzeba sie tej tem.trzymac zeby osiagnoc normalny wynik.
              Napewno karteczka w srodku zle przyklejona w koncu to dla amatorow
              Pozdrawiam

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika markus73 Wyświetlenie odpowiedzi
                Dzieki tak wlasnie kombinowalem i chcialem po 05 h (30 min)gotowania dopiero dodac chmiel 20 g i gotowac 1h a na 5 minut przed koncem dodac nastepne 15 g.
                Pozdrawiam.
                OK, ale bez sensu moim zdaniem gotować przed chmielem. Zrobi Ci się mocniejsze i ciemniejsze piwo (więcej się wygotuje). Godzina gotowania będzie ok - pierwszy chmiel na początku, drugi może być 5min przed końcem.
                Różnica między wskazaniem ballingomierza w 20 i 23st wynosi ok. 0,2 - naprawdę trudno to uchwycić gołym okiem. Inaczej mówiąc nie przejmuj się...

                Comment

                • markus73
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.08
                  • 88

                  #38
                  OK Seta
                  a browar wlasnie rusza pelna PARÄ
                  Tyle tylko ze nikt niewspomnial o jakies menzurce do tego ballingomierza
                  a ma jakies 22 centy i ledwo miesci sie w kuflu do piwa
                  ide warzyc bo czas leci
                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #39
                    Menzurki nie musisz używać. Po schłodzeniu gotowej brzeczki przetrzyj sprzęta spirytusem i wrzuć do wiadra. Pamiętaj podczas wysładzania/filtrowania, że 3-5l Ci się wygotuje podczas chmielenia, więc musisz mieć więcej niż chcesz...

                    Comment

                    • markus73
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.08
                      • 88

                      #40
                      Wrzut w 70 stopniach myslalem ze zejdzie do 63 ale niechcialo wiec musialem dolac zimnej wody po 15 min opanowane tem.63
                      Czy mam doliczyc te 15 min do zacierania ?
                      pozdrawiam

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #41
                        Nie musisz. Zaciera się około godziny w temperaturze 61-73 st. Upraszczając - im większa średnia temperatura tym bardziej słodowe (mniej alkoholowe) piwo.

                        Comment

                        • markus73
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.08
                          • 88

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie musisz. Zaciera się około godziny w temperaturze 61-73 st. Upraszczając - im większa średnia temperatura tym bardziej słodowe (mniej alkoholowe) piwo.
                          Juz obnizam
                          Jak powinna porawnie wygladac proba jodowa.
                          Wlasnie tak dla sprawdzenia dalem troche na talezyk ale nic sie niedzieje
                          A wlasnie zaraz bedzie mijac godzina razem z tymi nieszczesnymi 15 minutami czy mam zaczas filtrowac czy moze poczekac 15 min to bedzie lacznie 30 min w 73 stopniach
                          Last edited by markus73; 2010-09-09, 09:34.

                          Comment

                          • Gabe
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.03
                            • 405

                            #43
                            No właśnie jak nic się nie dzieje (nie zmienia się kolor), to próba jodowa jest negatywna, czyli przez piwowara pożądana. :]

                            Jeśli w zacierze byłaby nierozłożona skrobia, to powinno się barwić w próbie jodowej, a jak nie ma, to 78*C, przetrzymaj z 15 minut i do filtracji.

                            Przynajmniej ja tak to czuję.

                            Comment

                            • markus73
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.08
                              • 88

                              #44
                              Niemoge porawnie odczytywac BLG poniewarz zchlodzenie do 20 stopni jest nierealne kranowa ma 24
                              Tak pi razy drzwi mam pelny gar 29 l i czekam az sie zagotuje .
                              Brzeczka w 26 st. wynosila okolo 15 BLG a i tak 4 litry zostaly bo niedalo sie zmiescic i prawdopodobnie po wygotowaniu musze wylac troche jeszcze i dolac przegotowanej wody zeby rozcienczyc do 10-11 BLG:
                              Czy slusznie postapie?
                              Gabe tak myslalem chcialem sie upewnic dzieki.
                              Pozdrawiam
                              Last edited by markus73; 2010-09-09, 12:33.

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #45
                                To się przyda http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=168
                                Nie możliwe aby kranówa miała 24*C. Chyba masz popsuty termometr.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X