Co wybrac na pierwszy raz?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • markus73
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.08
    • 88

    Co wybrac na pierwszy raz?

    Witam wszystkich piwowarow .Jako ze powoli zmiezam do pierwszego wlasnorecznie wykonanego piwa w moim zyciu (a piwowarstwem interesuje sie juz 7 dni ) przyszedl czas na pierwszy krok zakup skladnikow i potrzebnych zeczy do jego produkcji .Narazie nabylem piec wiader 30 litrowych takich (chyba wystarcza ?)
    http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie … 3DWatching
    Ze wszystkich niemieckich sklepow internetowych jakie zanalazlem ten wydaje sie byc najbardziej odpowiedni maja prawie wszystko i w dobrych cenach.
    http://www.hobbybrauerversand.de/conten … macht.html
    No wlasnie maja pare mieszanek piw do zacierania ale nie wszystkie sa z instrukcjia warzenia np.Pils jest jak i dolny tak i gorny i tego gornego chcialem wykonac http://www.hobbybrauerversand.de/produc … erung.html
    niestety bez instrukcji gotowania i chmielenia w moim przypadku wykonanie takiego piwa w slepo graniczylo by z cudem NO CHYBA ZE ZASTOSUJE REGULE 63-30 I 72-30MIN

    No wiec postanowilem zawrocic troche wam glowy bo ja mam zawroty od nieprzespanych ostatnich nocy i sadze ze tak wspaniale forum jak i wspaniali piwowarzy doradza cos w tym temacie osobie spragnionej piwa i wiedzy
    Jesli niemam kupic calego zestawu(dodam ze zadne puszki mnie nieinteresuja tylko zacier))to postanowilem troche zaimprowizowac i moze kupowac slod luzem.chmiel , drozdze i z calosci cos ustrugac(co wy nato)? i tu znalazlem troche w internecie roznych przepisow a czesc dostosowalem do tego co mozna nabyc w tutejszym sklepie poniewaz tutaj niema Marynki ale jest poruwnawczyTettnager no wiec to jakos posplatalem jedynie czasy i ilosc chmielu i chmielenia moga byc poplatane:/
    Wiec mam trzy przepisy.
    1.
    4 kg slod Pilznienski
    0,5 kg slod Monachijski

    30 g Northern Brewer granulat
    20 g Tettnager granulat

    Saflager S 23

    15 l wody 44 st C wsyp podniesienie do 62 stC 30 min
    72 stC 40 min
    78 stC filtracjia
    Gotowanie(chmielenie) 80 min.
    50 min Nortthern Brewer
    15 min Tettnager

    2:
    4 kg Pale Ale
    0,5 Monachijski

    20g Magnum
    20g Tettnager

    Safale S- 04

    15 l wody 65 stC wsyp

    65 st 30 min
    72 st 40 min

    Gotowanie 60 min

    Magnum 30 min
    Tettnager 15 min.
    3.
    Kupic zestaw do Pilsa na gorna fermetacjie( tego z linka) i wykonac 63-30 i 73-30 min
    w zestawie jest 44 g Northen ogranicze np.do 30g na 60 min i Tettnager 32 g na 10 min
    mam nadzieje ze cos by z tego wyszlo ?

    Prosil bym was o pomoc w wybraniu odpowiedniego i oczywiscie w miare prostego przepisu na pierwsze piwo(chodzi o normalne piwo nie o jakis typowy gatunek ma byc poprostu dobre) i ewentualnie prosze skorygowac powyzsze RECEPTURY
    Mysle a nawet jestem pewien ze napewno dam rady poniewaz teoretycznie jestem przygotowany psychicznie niemoge sie doczekac.
    Moja niepewnosc na dzien dzisiejszy po przeczytaniu chyba juz wszystkiego dotyczy czasu i temperatur zacieru i chmielenia danego piwa ale chyba tu niechodzi o powtazalnosc wyrobu ???reszta chyba wjechala w szare komory.
    Narazie posiadam elektryczny garnek 29 litrowy no i czekam na moje wiadra z ktorych to chce zrobic 2 fermentory z kranikami i z jednego zrobic filter z tym ze niewiem ile i jakich wielkich otworow nawiercic?
    To by narazie bylo na tyle zawracania glowy
    Wzystkim dziekuje za poswiecony czas.
    Pozdrawiam serdecznie.
  • markus73
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.08
    • 88

    #2
    Widze ze linki niedzialaja a niewiem jak edytowac to podaje linki raz jeszcze.
    Wiadra.

    Internetowy sklep
    Alles zum selber Bier brauen. Top Qualität zu top Preisen. Riesige Auswahl - jetzt das eigene Bier brauen! Wir bieten eine große Auswahl an Hopfen, Bierhefe, Br

    Zestaw skladnikow do Pilsa na gorna fermentacjie
    Alles zum selber Bier brauen. Top Qualität zu top Preisen. Riesige Auswahl - jetzt das eigene Bier brauen! Wir bieten eine große Auswahl an Hopfen, Bierhefe, Br

    Pszepraszam i pozdrawiam

    Comment

    • bumbastic
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.08
      • 135

      #3
      Zwykle po takim zapytaniu ktoś pisze "użyj opcji szukaj" Ja bardzo nie lubię jak ktoś mi tak pisze i pewnie nikt tego nie lubi ale jednak proponuję Ci poczytać wątek założony przez kolegę Setę /na samej górze w tym dziale/. Solidne opracowanie, które napewno Ci bardzo pomoże w pierwszych krokach, a na pierwszy ogień proponuję Ci zrobić piwo w/g receptury Marusi /jest w opracowaniu/ "Piwo jasne 12BLG" - http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=70595
      Ja zrobiłem je jako pierwsze zacierane i skłonny jestem uznać, że było to jedno z najlepszych piw jakie do tej pory uwarzyłem

      Comment

      • markus73
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.08
        • 88

        #4
        Opcja szukaj narazie niepotrzebna bo przeczytalem cale forum no prawie
        Przepisy lacznie z tym od Marusi juz dawno w segregatorze
        Jestem sklonny wlasnie ten przepis wykozystac i prawdopodobnie tak sie stanie tyle tylko ze szukam zamiennikow chmieli (marynki , lubelski)czy dobrze kabinuje z magnum zamiast marynki i tetnager zamiast lubuskiego?
        A juz myslalem ze na forum pozostalo tylko widmo
        Dzieki i pozdrawiam.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Poczytaj np. to i to - sam wtedy będziesz miał pogląd, które chmiele są do siebie w miarę podobne. Co do Magnum, to nie bardzo pasuje on jako zamiennik Marynki - Magnum ma dużo większą ilość alfakwasów.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            To ty jeszcze nie uwarzyłeś tego piwa?
            No dobra, jeszcze mozna korekty wprowadzać:
            - w piewrszym przepisie niepotrzebna przerwa w 44*C bo to nie pszenica, wrzuć słody do temp 55*C.
            - w drugim sam Magnum wystarczy, lub zmniejsz go o połowe. Możesz też darować sobie chmielenie dla aromatu. Przy następnej sobie pokombinujesz.
            Ogólnie daj mniej chmielu o połowe bo to piwo długo nie będzie leżakować (nie ma szans i potrzeby ) i chmiel godzinę a nie pół. Chmiel wrzuć jak już troszke się pogotuje bo ci inaczej ucieknie z gara.
            Nie wierć dziur we wiadrze tylko jeden przerób na kranikowy z filtrem z oplotu. Drugiego nie przerabiaj
            Prostota to nie prostactwo.
            Last edited by fidoangel; 2010-09-02, 16:41.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • markus73
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.08
              • 88

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Poczytaj np. to i to - sam wtedy będziesz miał pogląd, które chmiele są do siebie w miarę podobne. Co do Magnum, to nie bardzo pasuje on jako zamiennik Marynki - Magnum ma dużo większą ilość alfakwasów.
              Chcialbym to przeczytac ale to chyba po jakiemus innemu
              Nieszkodzi i tak dzieki wielkie
              Wlasnie widze ze magnum ma 15% alpha a marynka tylko 8,5 a do pilsa uzywaja Northern Brewer 10% to moze byc to.

              Do fidoangel.
              No jeszcze nie najpierw teoretyka i czekam na dostawe no i musze powoli oswoic z tym faktem moja polowe
              Sa wedliny domowe juz jakies 3 lata i pozostaly na stale a byly chleby ,sery,jogurty i co tam jeszcze no a teraz Piwo .
              Niewiem czemu tak wszyscy robia palcem kolko z boku glowy jak mowie ze bede warzyc piwo
              Narazie wieczorem testuje tutejsze piwa ktorych to niepilem (juz wiem ze pszeniczne nie dlamnie )i czytam ,pisze ,drukuje i znow piwo i czytam i tak .....
              Pozdrawiam.

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5617

                #8
                Tu masz tabelkę zamienników chmielu:http://www.brew365.com/hop_substitution_chart.php też po w obcym języku, ale jako że tabelka na pewno dasz radę
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika markus73 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Niewiem czemu tak wszyscy robia palcem kolko z boku glowy jak mowie ze bede warzyc piwo.
                  No jak to czemu? Przecież nawet dzieci wiedzą, że piwa w domu nie można "zrobić". Można podpiwek ale nie piwo
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • markus73
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.08
                    • 88

                    #10
                    Sie niemartwie z kielbasami i szynkami bylo tak samo a juz wedzic na balkonie to dopiero byly kölka z boku glowy a teraz przychodza na wyzerke
                    Maggyk no to z tym Northern brewer trafilem moze co zemnie bedzie
                    Pozdrawiam

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5617

                      #11
                      Dasz radę - wierzymy w Ciebie
                      A co do wędzenia na balkonie nie miałeś z tego powodu nieprzyjemności? Czy też ten balkon jest w domku jednorodzinnym, a nie w bloku?
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • markus73
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.08
                        • 88

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dasz radę - wierzymy w Ciebie
                        A co do wędzenia na balkonie nie miałeś z tego powodu nieprzyjemności? Czy też ten balkon jest w domku jednorodzinnym, a nie w bloku?
                        Mieszkam w bloku cos ponad 50 rodzin na pierwszym pietrze wedzenie odbywa sie tylko wieczorami-nocami najlepjej od jesieni do wiosny jak jest szybko ciemno i ludziska maja pozamykane okna a aromat prawie jak z tutejszych kominkow.
                        To moja balkonowka teraz wyglada troch bardziej wedzono

                        Pozatym mam jeszcze w Polsce duza wedzarke .
                        Polecam te strone

                        Naprawde warto to nie to co sklepowe chemiczne jedzenie to samo tyczy sie piwa.
                        Pozdrawiam

                        Comment

                        • markus73
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.08
                          • 88

                          #13
                          Niechce zakladac nowego tematu wiec pytam w tym samym.
                          Z braku czasu moje warzenie sie troche przeciaga no to kozystajac z sytuacji postanowilem sie upewnic czy czegos nieprzeoczylem?
                          Wczoraj zlozylem zamuwienie na ponizsze skladniki czy to wystarczy?
                          4.00 x Pilsner Malz (3 - 5 EBC)
                          Zustand:geschrotet
                          -gs 1,70 EUR 6,80 EUR (4 kg slodu pils)
                          1.00 x Münchner Malz (20 - 25 EBC)
                          Zustand:geschrotet
                          -gs 1,70 EUR 1,70 EUR (1kg monachijski)
                          1.00 x SAFALE US-05 (früher US-56), obergärige Trockenhefe 11,5 gr.
                          2,10 EUR 2,10 EUR (drozdze)
                          1.00 x Brauerjod 50 ml
                          2,00 EUR 2,00 EUR
                          1.00 x Northern Brewer, ca. 10% Alpha - 100 g
                          2,35 EUR 2,35 EUR
                          1.00 x Saccharimeter "Hobby" (Bierwürzespindel) 0-20/0,5
                          5,99 EUR 5,99 EUR (cukromierz)
                          2.00 x Auslaufhahn PVC für Gäreimer 30 Liter (o. ä.)
                          2,99 EUR 5,98 EUR ( dwa kraniki do fermentatora)
                          2.00 x Gärröhrchen (f. Behälter bis 50 Liter)
                          1,49 EUR 2,98 EUR ( niewiem jak to sie fachowo nazywa rurka fermentacyjna)
                          1.00 x Kronenkorken 26 mm - GELB, 100 Stück
                          2,55 EUR 2,55 EUR ( 100 zoltych kapsli jako zoltodziub pasuja)
                          1.00 x Kronenkorkenverschließer GRETA
                          9,99 EUR 9,99 EUR (kapslownica greta)
                          1.00 x Chemipro OXI 100 g
                          2,99 EUR 2,99 EUR (chemiro oxi)
                          Zwischensumme: 45,43 EUR
                          Versandkostenpauschale (DHL): 5,00 EUR
                          inkl. UST 19%: 7,72 EUR
                          inkl. UST 7%: 0,14 EUR
                          2,00% Rabatt: -1,01 EUR
                          Summe: 49,42 EUR

                          chyba niebedzie problemu z rozczytaniem ?
                          Dotego posiadam jeszcze piec wiader po 30 l jeden szklany fermentator 25 l i garnek elektryczny 29 litrow posiadam rownierz lodowke na balkonie do ktorej wchodzi wiadro 30 l temperatura okolo 8,5-9 st. na 1 dynce a na 7 mce minus 5 w lodowce
                          Dzis mierzylem temp. w piwnicy i wyszlo na 8,5 st (termometr elektroniczny)
                          Mam juz FILTER z oplotu 70 cm razy 1/2 i wezyk gumowy 12 mm z atestem do zywnosci 2 m
                          No i checi na
                          Pytam czy cos ominolem zeby w czasie warzenia niewyszlo ze cos brakuje?
                          Pozdrawiam
                          Last edited by markus73; 2010-09-06, 15:26.

                          Comment

                          • lisiewski
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.12
                            • 459

                            #14
                            Następnym razem kup więcej słodu. A jak złapiesz bakcyla to inwestuj w śrutownik i kupuj słód w workach po 25 kg. No... a swojska kiełbaska popita domowym piwkiem z pewnością będzie smakowała wybornie

                            Aha... jeden fermentator z kranikiem stanowczo wystarczy. Łatwiej utrzymać czystość w naczyniu bez zbędnych szczelin.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Chyba jest OK, tylko słód zamów koniecznie z usługą śrutowania (przy okazji - drogi on...).

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X