Co wybrac na pierwszy raz?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Przecież zamówił geszroted
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Przecież zamówił geszroted
      aha

Comment

• markus73
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.08
        • 88

Jak sie sprawdzi recepturka to nastepne bedzie to samo ale na dolna fermentacjie z Saflager s23
        Pytania jak zwykle sa w glowie a odpowiedzi brak
        Jak dostane towar to ruszam do boju moze piatek lub sobota ...Chyba bedziecie przy kompach albo szykuje sie jakis zlocik
        1.dlaczego do pilsa na dolna fermentacjie zalecane sa dwa opakowania drozdzy saflager s23?
        2.czy fermentator (ferm.dolna)postawic w piwnicy bezposrednio na betonie czy tez lepiej na krzeselku lub zrobic izolacjie od betonu?
        Betonowa posadzka jest o wiele chlodniejsza od tem. powietrza wiec jak drozdze opadna to zasna? i piwko sie niedofermentuje?a cieplo uniesie sie na gore i to spowoduje nierowna temperature ?...tak mysle
        3.niemam dostepu do normalnej glukozy tylko wszystko jest nafaszerowane dodatkowo 10cioma vitaminami co robic?
        4. jesli mam dodac 3g na 0,5l glukozy to ile wychodzi cukru?
        5.czy lepjej cukier puder?
        6.czy gotowy zacier mam normalnie przelac z gara do filtratora ?
        7.czy piwo w trakcie lezakowania w butelkach musi stac ?
        8:czytalem i strasza choroba w czasie cichej moze by ten etap ominac lub skrocic ?(zaduzy obciach w razie porazki piwo juz jest rozdane ale jeszcze nieuwarzone)
        Chyba lepiej metne i dobre nizeli klarowny ocet?
        9 czy pil ktos piwo DUCKSTEIN Rotblondes original?wlasnie nabylem
        Niemam wiecej pytan mistrzowie piwowarzy
        prucz jednego POMOZECIE? jak by co
        Pozdrowienia

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

0. Zapomnij o pomocy - w ten weekend forum nieczynne...
          1. Nie przejmuj się takimi opiniami, a na pewno nie na początku. Jedno opakowanie spokojnie wystarczy. Osobiście daję niecałe.
          2. Nie potrzeba izolacji, chyba że masz gorące źródła w posadzce.
          3. Użyj zwykłego cukru. Ja np używam tylko takiego.
          4. Jeżeli zamierzasz sypać do butelek, to 3g będzie ok. Różnicę są ok 10% - nie dasz rady wyczaić.
          5. Ciut lepiej, bo w nim jest glukoza, ale to nie jest problem wart roztrząsania.
          6. Tak
          7. Raczej tak - osad osiada na dnie.
          8. Jak dobrze zdezynfekujesz to będzie ok, jak nie to na burzliwej skwasisz.
          9. TO? Piłem - taki landrynkowy weizen. Nie smakował mi.
          Last edited by Seta; 2010-09-06, 21:03.

Comment

• markus73
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.08
            • 88

To ale nie Weizen jeszcze sie chlodzi ma banderole na kapslu z numerem
            Seta 0. Zapomnij o pomocy - w ten weekend forum nieczynne...

punk 2 moja pomylka mialo byc gorna
            Kiedy bede Senior ?
            Dzieki i pozdrawiam
            Last edited by markus73; 2010-09-06, 22:06.

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

Saflager do dolna. Jak górna to więcej cukru. A generalnie to zależy jaką masz temperaturę w piwnicy. W życiu nie przejmowałem się temperaturą posadzki. Nie wiem co odpisać.
              Last edited by Seta; 2010-09-06, 22:11.

Comment

• markus73
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.08
                • 88

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Saflager do dolna. Jak górna to więcej cukru. A generalnie to zależy jaką masz temperaturę w piwnicy. W życiu nie przejmowałem się temperaturą posadzki. Nie wiem co odpisać.
                Saflager oczywiste ja mam safale05 na ta pierwsza ;stracona warke
                A temperatura mierzona przy samej podlodze i 50 cm wyzej to roznica 2 stopni a sama posadzka napewno jest o jakies 5 stopni chlodniejsza jak niewiecej
                Bylem dzisiaj tj.wczoraj w piwnicy zrobilem pomiary i stanowisko(poprostu musialem troche upozadkowac balagan)na fermentator na wysokosci okolo 35 cm nad posadzka na taborecie z nierdzewki i na piance.
                Tym sposobem chcialbym uzyskac jednakowa tem. w calej fermetujacej brzeczce moze to ma jakis wplyw na psucie?
                Tem. na tej wysokosci 18,5 do 19 chyba odpowiednia?
                Pytalem o no wlasnie na stojaka 40 piw do lodowki niewpakuje jedynie na lezaka .Jak wielki wplyw moze byc na piwo przeciez i tak i tak musi sie zklarowac to czy lezy czy stoi to jedno?
                A bylbym zapomnial jesli posiadam wiadro czytaj fermentator 30 l ale to jest juz voll znaczy jakis cent od gory to na jaka ilosc piwa- brzeczki mam strzelac zeby mi nieucieklo w burzliwej
                Fajnie sie tu pisze
                Pytam jak ma forum nieczynne byc
                Pozdrawiam
                Last edited by markus73; 2010-09-06, 22:31.

Comment

• Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

Czemu chcesz leżakować piwo w lodówce? Leżakuj w piwnicy. Masz dobrą temperaturę na ale. Piłeś już kiedyś takie piwo? Jak nie to kup sobie jakiegoś anglika, bo się zdziwisz.
                  W fermentatorze zmieści Ci się ok 25l, może nawet więcej, ale robiłbym bliżej 20l jak masz zamiar dźwigać to wiadro.

I odnoszę wrażenie, że za bardzo się przejmujesz. Zadbaj o czystość - to 90% sukcesu. Reszta to tylko 10%, a rzeczy, którymi się najbardziej przejmujesz to jakieś 0,5%...
                  Last edited by Seta; 2010-09-06, 22:44.

Comment

• markus73
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.08
                    • 88

Pytanie o lezakowanie w lodowce to jest dopiero przyszlosciowe chodzi o nastepna warke ala pils(lubie te piwa) na dolnych i fermentacji w lodowce 8-9 st.(stoi pusta)
                    To co zakupilem na pierwsza warke to przepis Marusi na gorna ma byc proste piwo no i dobre ?chybajeszcze domowca nigdy niepilem
                    Co do dzwigania to i 100 sto kg moge do piwnicy taszczyc dam rady
                    Czystosc i chigiena w czasie jakichkolwiek prac zwiazanych z zywnoscia to drugie ja.
                    Aczkolwiek bakterii niewidac a sa wszedzie i mialem z tego powodu w tamtym roku problemy z kiszona kapusta -pierwsze kiszenie ok. 2,3,4 sluzowatosc poprostu fermentacja poszla w zlym kierunku
                    Ide po piwko no i pora spac.
                    Dzieki serdeczne no i pozdrawiam.
                    Last edited by markus73; 2010-09-06, 23:31.

Comment

• Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Leżakowanie na stojąco - co z tego, że Ci się sklaruje piwo w leżącej butelce, skoro potem ją postawisz na stole i osad się wzburzy?

Co do najbliższego weekendu to Seta trochę przesadza - faktycznie mamy Zlot, ale jedzie nań 70 osób a nie całe forum - zatem na pewno znajdzie się ktoś, kto pomoże
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• markus73
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.08
                        • 88

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Leżakowanie na stojąco - co z tego, że Ci się sklaruje piwo w leżącej butelce, skoro potem ją postawisz na stole i osad się wzburzy?

Co do najbliższego weekendu to Seta trochę przesadza - faktycznie mamy Zlot, ale jedzie nań 70 osób a nie całe forum - zatem na pewno znajdzie się ktoś, kto pomoże
                        Witaj Marusia a ja myslalem ze nawet niema 70 osob na forum
                        No to jak wykozystac lodowke do lezakowania na stojaco skoro lezec im niewskazanododam ze to z tych mniejszych
                        Pozdrawiam.

Comment

• Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

Załawt sobie małe butelki - bączki jak ten. Fajne piwo to było - tak przy okazji.

Comment

• markus73
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.08
                            • 88

Browar Stivens & Sohn

Witam wszystkich serdecznie i chcialbym poinformowac ze dzisiaj otrzymalem moje zamowienie jak i odbyly sie wszelkie przygotowania (montaz kranikow ,filtrator,mycie wszystkiego ,przygotowanie stanowiska itp.

Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

a jutro rano zostaje oficjalnie otwarty browar o nazwie :
                            Stivens & Sohn Brauerei
                            Na termin otwarcia jak i warzenia pierwszego piwa zacieranego wplynal wasz zlot (mial byc wekend)ale kto by mi pomogl?(wlasnie popijam jakiegos Wernesgrüner-a nawet dobry)
                            Jednak choc przeczytalem chyba wszystko mam znow dylemat
                            1.czy drozdze jak i chmiel moge przechowywac w lodowce 8 stopni C ?
                            2.Chmielu mam 100 g zuzyje tylko czesc (doradzcie ile i na ile zeby bylo lagodne piwo)wiec co z reszta?
                            3.Przelewac od razu zacier do filtratora czy poczekac az troche ostygnie?
                            4.Jako ze Pilsner malz mam dominujaco duzo to czy nie gotowac brzeczki 90 min?na pozbycie sie jak najwiecej DMS?
                            Jak w ciagu roku zrobie 100 warek bez kwasu,dentysty,granatow to zglaszam uczestnictwo w nastepnym zlocie oczywiscie z piwkiem
                            Pozdrawiam.
                            Last edited by markus73; 2010-09-08, 22:41.

Comment

• Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

1 tak
                              2 W woreczek strunowy lub szczetny słoik i do lodówki (jak masz miejsce - jak nie to do szafki lub piwnicy).
                              3 Koniecznie od razu! Jak ostygnie to wzrośnie lepkość i będziesz 5 godzin filtrował...
                              4 Nie i nie czytaj o pierdołach - masz na nie czas...

Comment

• markus73
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2010.08
                                • 88

Dzieki Seta
                                Zaczynam okolo 9 wiatej to bede pytal tak okolo 12 stej co do chmielu no chyba ze cos wyskoczy wczesniej
                                Pozdrawiam.

Comment

Przetwarzanie...
                                X