Prawdziwe ALE, kilka pytań

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mentosik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.09
    • 22

    Prawdziwe ALE, kilka pytań

    Jestem nowy na forum, więc chciałbym się przywitać

    Wczoraj zacząłem warzyć swoje pierwsze piwko. Literatura przestudiowana, forum przeczesane (częściowo, bo to lektura na długie zimowe wieczory ). Żadnych wątpliwości, plan gry znany. No i już na samym początku zonk W "prawdziwym ale" z browaramatora ekstrakt słodowy po wrzuceniu do wody tak łatwo się nie rozpuścił, porobiły się straszne grudy które ostatecznie udało się rozpuścić, lecz trwało to kilka ładnych minut. Do zagotowanej mikstury wsypałem chmiel (zgodnie z instrukcją po prostu wrzuciłem granulki do gara, zapomniałem o radach przeczytanych na forum). pogotowało się godzinkę i zaczęły się problemy
    Od tego momentu wszystko co miało mieć styczność z brzeczką umyłem i potraktowałem dołączonym do zestawu OXI. Pytanie tylko, czy dobrze się z tym środkiem posłużyłem : na forum czytałem, że przepłukanie np. łyżki wystarczy, na opakowaniu zaś napisane jest, aby dezynfekować przez 3-5min. Ja tylko płukałem i mam nadzieję, że do infekcji nie dojdzie.
    Nie poczekałem na ostudzenie się brzeczki, po prostu przelałem zawartość gara przez sitko (które zresztą nie specjalnie zebrało chmiel...) do fermentora z zimną wodą. dolałem zimnej wody do poziomu 25l i zacząłem studzić w wodzie bo temperatura zatrzymała się na 40C. W tym czasie wsypałem drożdże do 150ml wody o temperaturze 25C i przykryłem folią spożywczą. Niestety z braku czasu przykryłem brzeczkę pokrywką z rurką a drożdże wstawiłem do lodówki.
    Jakieś 30 godzin później, gdy dotarłem do domu, temperatura spadła do akceptowalnej 23C i sprawdziłem gęstość. Areometr początkowo pokazywał 5blg, po kilku minutach zatrzymało się na 7. Czy to nie trochę za mało? na pudełku jest napisane "prawdziwe ALE 10blg". Jest możliwość, że tak małe blg jest spowodowane tym, że brzeczka miała już spory osad chmielowy na dnie? nie mieszałem zbytnio, żeby nie zaburzyć tego osadu :/ Wlałem drożdże, zamieszałem żeby trochę napowietrzyć i zamknąłem pokrywą. Fermentacja burzliwa (o ile o takiej w moim przypadku można mówić) jeszcze się nie zaczęła (2h), ale chciałbym się zapytać czy zrobiłem jakieś bardzo poważne błędy?

    Streszczając :
    1) czy można przechować stygnącą niechmieloną brzeczkę przez dłuższy okres czau? po szczelnym przykryciem.
    2) czy drożdże po rehydratacji przykryte folią spożywczą można przechowywać w lodówce przez np. dobę?
    3) 7blg to mało? coś z tym zrobić?
    4) brak filtracji (chmiel został) doda jedynie goryczki i wyklaruję dobrze piwko przy cichej fermentacji?
    5) OXI - jak dokładnie tego używać?

    Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. Oczywiście poinformuję was o dalszym przebiegu tego warzenia
    Last edited by mentosik; 2010-09-05, 20:57.
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    1. Ryzykowne. Ja bym przegotował po tym czasie i jeszcze raz ostudził.
    2. Tak o ile zdezynfekowałeś wcześniej pojemnik.
    3. Mało. Wyjdzie bardzo wodniste piwo. Na pewno w instrukcji miałeś 25l? Nie 20? Już raczej po ptakach. chyba, że masz jakiś ekstrakt?
    4. Ciężko powiedzieć, nigdy tak nie robiłem.
    5. Wg instrukcji. Aktywny tlen potrzebuje czasu i działania powierzchniowego. Łyżkę mogłeś opalić nad gazem lub przetrzeć spirytusem.

    Comment

    • kretu
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.05
      • 28

      #3
      Sprawdź areometr w wodzie 20C powinien wskazywać zero może jest nieskalibrowany.
      Dolałeś zimnej wody do 25l to była przegotowana kranówa mineralna czy może zwykła kranówa?
      Przemycie oxi jest powiedzmy średnie każdy środek dezynfekujący ma pewną skuteczność zależną od czasu działania na zajęciach na studiach pamiętam że tylko 70% alkohol był praktycznie błyskawiczny, ale z drugiej strony piwowarstwo nie jest procesem sterylnym więc przemycie powinno być wystarczające dla czystego sprzętu. Ja stosuję piro a ostatnio CLO2 i staram się cały sprzęt zostawić na jakieś 5-10min w tych środkach.
      Część osób chłodzi brzeczkę na balkonach przez noc i dają radę choć nie jest to zalecane z dwóch powodów DMS który teoretycznie może się wytwarzać i ważniejsze długi czas ekspozycji nie zadanego drożdżami piwa w najlepszych dla dzikich bakterii temperaturach

      Comment

      • mentosik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.09
        • 22

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kretu Wyświetlenie odpowiedzi
        Dolałeś zimnej wody do 25l to była przegotowana kranówa mineralna czy może zwykła kranówa?
        Dolałem zimnej z kranu. Mam w domu zamontowany zmiękczacz wody, woda ma twardość 0 (lub bliska zero). Mam też filtr do wody britta (czy jak to tam się pisze), ale nie wiem czy najlepszym pomysłem jest lać wodę która przechodzi przez nieco wyśmigany już filtr i niesterylny pojemnik filtracyjny.

        Comment

        • mentosik
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.09
          • 22

          #5
          No i rzeczywiście w pierwszym poście jest błąd. Miało być 20l, nie 25

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Błąd jest w poście czy w wykonaniu? Chyba to drugie, bo 20l i 10blg to na oko to samo co 25l i 7blg.

            Comment

            • mentosik
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.09
              • 22

              #7
              zniknęła mi ikonka edycji więc nie poprawie pierwszego posta
              wyszło mi 20 litrów, 7blg.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mentosik Wyświetlenie odpowiedzi
                wyszło mi 20 litrów, 7blg.

                Jakim cudem, jeżeli kupiłeś gotowy zestaw? Ile tych puszek miałeś? To był proszek?
                Last edited by jacer; 2010-09-06, 11:07.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Zapewne mierzyłeś Blg przy zbyt wysokiej temperaturze roztworu. Areometr jest skalibrowany do temp. 20 st. C. Jeśli roztwór jest cieplejszy, będzie wskazywał niższe Blg.

                  Comment

                  • mentosik
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.09
                    • 22

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jakim cudem, jeżeli kupiłeś gotowy zestaw? Ile tych puszek miałeś? To był proszek?
                    2,5kg ekstraktu w proszu w zestawie z browaramatora dołączanego do zestawów startowych.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zapewne mierzyłeś Blg przy zbyt wysokiej temperaturze roztworu. Areometr jest skalibrowany do temp. 20 st. C. Jeśli roztwór jest cieplejszy, będzie wskazywał niższe Blg.
                    Mierzyłem przy 23C czyli z tego co wyczytałem pomiar był obarczony błędem rzędu 0,2blg. Pomiar dokonywałem jakieś 30h od zdjęcia z ognia. wiadro stało nie ruszane. Istnieje taka możliwość, że odstana ciecz miała różną gęstość na różnej głębokości? Nie mieszałem przed pomiarem, żeby "fusy" zostawić na dnie.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mentosik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Istnieje taka możliwość, że odstana ciecz miała różną gęstość na różnej głębokości? Nie mieszałem przed pomiarem, żeby "fusy" zostawić na dnie.
                      Nie istnieje. Źle coś mierzyłeś.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mentosik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pomiar dokonywałem jakieś 30h od zdjęcia z ognia. wiadro stało nie ruszane. Istnieje taka możliwość, że odstana ciecz miała różną gęstość na różnej głębokości? Nie mieszałem przed pomiarem, żeby "fusy" zostawić na dnie.
                        Po 30 godzinach istnieje teoretyczna możliwość, że do piwa dostały się dzikie drożdże i zaczęły fermentację. Pieniło się troszkę?

                        Comment

                        • mentosik
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.09
                          • 22

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Źle coś mierzyłeś.
                          Mierzyłem w następujący sposób. Nalałem wody do plastikowej tuby dołączonej do zestawu. Sprawdziłem temperaturę, wsadziłem areometr. Żeby wyeliminować błąd odczytu poprzez "przyklejenie" się areometru do ścianki poruszałem nim trochę od góry, żeby uzyskać swobodny ruch. Wskazanie takie jak być powinno, czyli 0. Po kilku minutach wskazanie ciągle 0. Wylałem wodę, osuszyłem tubę, areometr i wlałem brzeczkę. Pomiar dokonałem w ten sam sposób co w przypadku wody z tym, że nawet starałem się ręcznie ustawić areometr w pozycji 10 lecz po puszczeniu ciągle opadał wpierw na wartość 5, później stopniowo rosło do 7. Ostateczny pomiar zakończył się na 7. Areometr pływał swobodnie, brak było widocznych pęcherzyków powietrza.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Po 30 godzinach istnieje teoretyczna możliwość, że do piwa dostały się dzikie drożdże i zaczęły fermentację. Pieniło się troszkę?
                          Właśnie nie bardzo widzę taką możliwość, fermentor przykryłem mocno pokrywą z rurką fermentacyjną zalaną wodą. Drożdże również były w lodówce przykryte folią spożywczą

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #14
                            To co piszesz jest niemożliwe; dodanie 2,5kg ekstraktu do 20l wody nie może dać 7%-wego stężenia.
                            Last edited by Seta; 2010-09-06, 12:39.

                            Comment

                            • mentosik
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.09
                              • 22

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              To co piszesz jest niemożliwe; dodanie 2,5kg ekstraktu do 20l wody nie może dać 7%-wego stężenia.
                              Zdając się na twoja opinie postanowiłem sprawdzić. Żeby nie przygotowywać na nowo OXI, sparzyłem chochelkę wrzątkiem, przeleciałem spirytusem i zmierzyłem jeszcze raz. Tym razem od razu wskazanie 10blg. Po około 3 minutach wskazanie podniosło się do 12... Ciężko było jednoznacznie stwierdzić, bo do próbki zakradło się trochę piany z brzeczki. Piana mówi mi o początku fermentacji burzliwej? Jeszcze rurka stoi w miejscu, nic nie bulgocze.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X