Pytanie o gęstwę drożdżową

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimbelt
    Generalizując, nie każde drożdże da się sprowadzić do postaci suchej. Płynne są zwykle lepiej wyselekcjonowane i dopasowane do danego gatunku piwa. Nie znaczy to, że zawsze drożdże suche są gorsze i że nie warto ich odzyskiwać.
    Wydaje mi się, że jednak każde drożdże można sprowadzić do postaci suchej. Rzecz w tym, że suche drożdże zawierają jakieś obce organizmy konserwujące, które również mogą się rozmnażać i z czasem zdominować środowisko.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimbelt
    Do fermentacji potrzeba odpowiedniej ilości komórek drożdżowych. Ich ilość w gęstwie da się mniej więcej wyznaczyć i w przybliżeniu wychodzi, że na 20L warkę potrzeba 100ml świeżej gęstwy.
    Ilości komórek w gęstwie nie można wyznaczyć tylko zbadać. Wsadzasz pod mikroskop i liczysz żywe komórki (dokładna metodologia opisana jest w literaturze). Dlatego zakładanie z góry że na 20l potrzeba 100ml gęstwy jest mocno naciągane. W zależności od kondycji gęstwy te ilości mogą być różne.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shooter_PL
      Co prawda zdjęcie marnej jakości , ale tyle trupów w tym słoiku ?
      Nie jestem specjalistą ale myślałem że to gęste na dnie to właśnie jest gęstwa ?
      Człowiek całe życie sie uczy a i tak głupi umiera . Dzisiaj warzę z suchymi ale przy następnych będę musiał wprowadzić poprawki przy zadawaniu drożdży . Zamiast wirpool i sru , jakaś selekcja
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Shooter_PL
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.07
        • 14

        #18
        Do selekcji najlepiej nie mącić, tylko wężykiem zanurzonym do dołu warstwy żywych drożdży zebrać z wodą. W naczyniu pozostaje padlina a w drugim czekamy na oddzielenie warstw drożdży i wody w celu kolejnego płukania.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shooter_PL
          Do selekcji najlepiej nie mącić, tylko wężykiem zanurzonym do dołu warstwy żywych drożdży zebrać z wodą. W naczyniu pozostaje padlina a w drugim czekamy na oddzielenie warstw drożdży i wody w celu kolejnego płukania.
          A co zrobić jak postoi miesiąc w lodówce i się ładnie wyklaruje ?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Shooter_PL
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.07
            • 14

            #20
            Tak jak wspomniałem najpierw oddzielić od padliny potem sklarować i przepłukiwać czystą przegotowaną wodą. Miesiąc w lodówce to trochę długo, lepiej zamrozić w glicerynie.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shooter_PL
              Tak jak wspomniałem najpierw oddzielić od padliny potem sklarować i przepłukiwać czystą przegotowaną wodą. Miesiąc w lodówce to trochę długo, lepiej zamrozić w glicerynie.
              I znowu dochodzę do wnioski że robie wszystko źle . Nie oddzielam ,nie klaruje , nie przepłukuje i trzymam w lodówce nawet dłużej niż miesiąc
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Dobra, Anteks, przestań już sobie jaja robić
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Dobra, Anteks, przestań już sobie jaja robić
                  Dobra , dobra . Gdybym zajrzał do Twojej lodówki też by sie okazało że robisz inaczej
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Jak to inaczej - tak samo jak Ty robię

                    Wyjmuję słoik, wącham - nie śmierdzi - zlewam piwo znad gęstwy. Przepłukuję wodą, na następny dzień wlewam do brzeczki - to co się ostanie na dnie idzie do zlewu. To wtedy, jak nie zapomnę wyjąć dzień wcześniej gęstwy
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10796

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Jak to inaczej - tak samo jak Ty robię

                      Wyjmuję słoik, wącham - nie śmierdzi - zlewam piwo znad gęstwy. Przepłukuję wodą, na następny dzień wlewam do brzeczki - to co się ostanie na dnie idzie do zlewu. To wtedy, jak nie zapomnę wyjąć dzień wcześniej gęstwy
                      No to mi ulżyło , bo już myślałem że jestem inny
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Shooter_PL
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.07
                        • 14

                        #26
                        To nie przepłukujecie w trakcie? Przecież drożdżaki w piwie tracą na kondycji.
                        Anteks jak na kogoś kto zrobił 184 warki powinieneś to wiedzieć

                        Comment

                        • Dziubson
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.10
                          • 93

                          #27
                          a czy jak komuś sie zrobił kwasek z piwa to czy też można te drożdże odzyskaćczy lepiej sie w to ni ebawic?:>

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #28
                            Jak masz kwasa to gęstwa z piwem do kibla. I dużo chloru do "kwaśnego" fermentatora.

                            Comment

                            • Gość

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Jak to inaczej - tak samo jak Ty robię

                              Przepłukuję wodą, na następny dzień wlewam do brzeczki - to co się ostanie na dnie idzie do zlewu.

                              Można bliżej co o tym przepłukiwaniu, mam trochę drożdże z odzysku w lodówce, kilka razy stosowałem je powtórnie, ale nie przepłukiwałem ich - zlewałem warstwę z góry, reszta do fermentora (bez syfów z dna, bez skrobania ścianek, tylko top co swobodnie wyleciało).

                              Comment

                              • Gość

                                #30
                                Już znalazłem odpowiedź, dzięki.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • tomaszjanczyk
                                  Pierwsza próba - pytanie na CITO
                                  tomaszjanczyk
                                  Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                                  W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                                  Zaczynałem około 16:00.

                                  Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                                  2020-04-22, 09:46
                                • kzl99
                                  Mam małe pytanie
                                  kzl99
                                  Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
                                  Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz...
                                  2017-04-16, 09:52
                                • grzez
                                  Kufle porcelanowe Żywiec - pytanie o datę proukcji
                                  grzez
                                  Witam wszystkich,

                                  wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...
                                  2021-03-23, 18:58
                                • Niyaki
                                  [Pytanie] Praca inżynierska
                                  Niyaki
                                  Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
                                  2019-11-06, 19:40
                                • dadek
                                  Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
                                  dadek
                                  Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
                                  Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
                                  2024-09-12, 23:59
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...