Pytanie o gęstwę drożdżową

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimbelt Wyświetlenie odpowiedzi
    Generalizując, nie każde drożdże da się sprowadzić do postaci suchej. Płynne są zwykle lepiej wyselekcjonowane i dopasowane do danego gatunku piwa. Nie znaczy to, że zawsze drożdże suche są gorsze i że nie warto ich odzyskiwać.
    Wydaje mi się, że jednak każde drożdże można sprowadzić do postaci suchej. Rzecz w tym, że suche drożdże zawierają jakieś obce organizmy konserwujące, które również mogą się rozmnażać i z czasem zdominować środowisko.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimbelt Wyświetlenie odpowiedzi
    Do fermentacji potrzeba odpowiedniej ilości komórek drożdżowych. Ich ilość w gęstwie da się mniej więcej wyznaczyć i w przybliżeniu wychodzi, że na 20L warkę potrzeba 100ml świeżej gęstwy.
    Ilości komórek w gęstwie nie można wyznaczyć tylko zbadać. Wsadzasz pod mikroskop i liczysz żywe komórki (dokładna metodologia opisana jest w literaturze). Dlatego zakładanie z góry że na 20l potrzeba 100ml gęstwy jest mocno naciągane. W zależności od kondycji gęstwy te ilości mogą być różne.

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shooter_PL Wyświetlenie odpowiedzi
      Co prawda zdjęcie marnej jakości , ale tyle trupów w tym słoiku ?
      Nie jestem specjalistą ale myślałem że to gęste na dnie to właśnie jest gęstwa ?
      Człowiek całe życie sie uczy a i tak głupi umiera . Dzisiaj warzę z suchymi ale przy następnych będę musiał wprowadzić poprawki przy zadawaniu drożdży . Zamiast wirpool i sru , jakaś selekcja
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• Shooter_PL
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.07
        • 14

Do selekcji najlepiej nie mącić, tylko wężykiem zanurzonym do dołu warstwy żywych drożdży zebrać z wodą. W naczyniu pozostaje padlina a w drugim czekamy na oddzielenie warstw drożdży i wody w celu kolejnego płukania.

Comment

• anteks
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

Do selekcji najlepiej nie mącić, tylko wężykiem zanurzonym do dołu warstwy żywych drożdży zebrać z wodą. W naczyniu pozostaje padlina a w drugim czekamy na oddzielenie warstw drożdży i wody w celu kolejnego płukania.
          A co zrobić jak postoi miesiąc w lodówce i się ładnie wyklaruje ?

Comment

• Shooter_PL
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.07
            • 14

Tak jak wspomniałem najpierw oddzielić od padliny potem sklarować i przepłukiwać czystą przegotowaną wodą. Miesiąc w lodówce to trochę długo, lepiej zamrozić w glicerynie.

Comment

• anteks
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

Tak jak wspomniałem najpierw oddzielić od padliny potem sklarować i przepłukiwać czystą przegotowaną wodą. Miesiąc w lodówce to trochę długo, lepiej zamrozić w glicerynie.
              I znowu dochodzę do wnioski że robie wszystko źle . Nie oddzielam ,nie klaruje , nie przepłukuje i trzymam w lodówce nawet dłużej niż miesiąc

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Dobra, Anteks, przestań już sobie jaja robić
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• anteks
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dobra, Anteks, przestań już sobie jaja robić
                  Dobra , dobra . Gdybym zajrzał do Twojej lodówki też by sie okazało że robisz inaczej

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Jak to inaczej - tak samo jak Ty robię

Wyjmuję słoik, wącham - nie śmierdzi - zlewam piwo znad gęstwy. Przepłukuję wodą, na następny dzień wlewam do brzeczki - to co się ostanie na dnie idzie do zlewu. To wtedy, jak nie zapomnę wyjąć dzień wcześniej gęstwy
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• anteks
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

Wyjmuję słoik, wącham - nie śmierdzi - zlewam piwo znad gęstwy. Przepłukuję wodą, na następny dzień wlewam do brzeczki - to co się ostanie na dnie idzie do zlewu. To wtedy, jak nie zapomnę wyjąć dzień wcześniej gęstwy
                      No to mi ulżyło , bo już myślałem że jestem inny

Comment

• Shooter_PL
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.07
                        • 14

To nie przepłukujecie w trakcie? Przecież drożdżaki w piwie tracą na kondycji.
                        Anteks jak na kogoś kto zrobił 184 warki powinieneś to wiedzieć

Comment

• Dziubson
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.10
                          • 93

a czy jak komuś sie zrobił kwasek z piwa to czy też można te drożdże odzyskaćczy lepiej sie w to ni ebawic?:>

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Jak masz kwasa to gęstwa z piwem do kibla. I dużo chloru do "kwaśnego" fermentatora.

Comment

Przepłukuję wodą, na następny dzień wlewam do brzeczki - to co się ostanie na dnie idzie do zlewu.

Można bliżej co o tym przepłukiwaniu, mam trochę drożdże z odzysku w lodówce, kilka razy stosowałem je powtórnie, ale nie przepłukiwałem ich - zlewałem warstwę z góry, reszta do fermentora (bez syfów z dna, bez skrobania ścianek, tylko top co swobodnie wyleciało).

Comment

Już znalazłem odpowiedź, dzięki.

Comment

Przetwarzanie...
                                X