Pytanie o gęstwę drożdżową

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Inco
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.05
    • 33

    #31
    Mam następujące pytanie.

    28 listopada w czwartek zrobiłem piwko jasne pełne, zdałem drożdze S05. Jutro (czyli po jakiś 10 dniach burzliwej) chce przelać na cichą ze zbieraniem gęstwy. Wiem mniej więcej jak to ma wyglądać, więc moje pytanie jest następujące.

    Jaki najkrótszy czas musi minąć od zebrania jej do słoika do zadania drożdzy ponownie? (można to zrobić na następny dzień, trzeba odczekać tydzień, dwa?)

    Comment

    • gwzd
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2012.01
      • 622

      #32
      Zasadniczo im szybciej, tym lepiej. Nie ma również przeciwwskazań, aby potrzymać ją szczelnie zamkniętą przez 2-3 tygodnie w lodówce.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #33
        W ogóle nie trzeba przekładać do słoika, można bezpośrednio do kolejnej brzeczki nastawnej, jeśli jest gotowa.

        Gęstwę można przechowywać bez stresu kilka miesięcy, wielokrotnie taką wykorzystywałem.

        Comment

        • Inco
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.05
          • 33

          #34
          100ml wystarczy na brzeczke ok. 12-15 litrową?

          Tylko nie podawajcie mi kalkulatorów, bo jestem na to odporny : )

          Comment

          • kromka
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.03
            • 16

            #35
            Na 12-15l dał bym 2 łyżki stołowe gęstwy, jeżeli jest świeża.

            Comment

            • Inco
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.05
              • 33

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              W ogóle nie trzeba przekładać do słoika, można bezpośrednio do kolejnej brzeczki nastawnej, jeśli jest gotowa.

              Gęstwę można przechowywać bez stresu kilka miesięcy, wielokrotnie taką wykorzystywałem.
              A co sądzisz o tym, żeby przed zadaniem dodać trochę ostudzonej brzeczki? żeby zrobić starter, bo chyba tak to sie nazywa.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #37
                Nie ma potrzeby, gęstwa jest aktywna. Ja leję do brzeczki nastawnej prosto ze słoika, zazwyczaj z nadmiarem.

                Comment

                • howser
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.03
                  • 103

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie ma potrzeby, gęstwa jest aktywna. Ja leję do brzeczki nastawnej prosto ze słoika, zazwyczaj z nadmiarem.
                  Przy mocniejszych piwach nie namnażasz drożdży w starterze?

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #39
                    Jeśli masz odpowiednią ilość, to po co Ci starter?

                    Dla mnie do mocnych piw lekka warka jest starterem.

                    Comment


                    • #40
                      Ostatni użyłem gęstwy, która w lodówce stała niecałe 6 miesięcy, były wielkie obaw, że nie ruszy, inne drożdze w pogotowiu, ale ruszyła, fermentacja bezproblemowa. Gęstwa nie była przemywana, zlana tylko do słoika po fermentacji burzliwej i do lodówki.
                      Aby gęstwa się trochę obudziła, to podczas wysładzania wziąłem szklankę brzeczki, rozrobiłem wodą do ok. 7-8 blg i pogotowałem kilka minut, wlałem do fermentatora, po schłodzeniu wlałem tam gęstwę. Po warzeniu do tego dodałem całość brzeczki i bardzo dobrze napowietrzyłem, po 12 godzinach była już piana.
                      Gęstwy było ok 200 ml

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser Wyświetlenie odpowiedzi
                        Przy mocniejszych piwach nie namnażasz drożdży w starterze?
                        1. Nie robię mocniejszych piw.
                        2. Leję więcej gęstwy.

                        Comment

                        • kibi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 1875

                          #42
                          A co, jeśli użyje się gęstwy za dużo, tzn więcej niż jest niezbędne?
                          Ma to jakieś znaczenie?

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #43
                            Ma, ogólnie fermentacja przebiegnie zbyt szybko i nie powstaną aromaty, które drożdże produkują w czasie namnażania. Poza tym piwo będzie mniej chmielowe.

                            Po co chcesz zadawać więcej drożdży? Są kalkulatory do liczenia odpowiedniej ilości i nie wiem w jakim celu ich nie słuchać.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #44
                              Raczej nie. Krążą plotki, że duży nadmiar może zmienić piwo smakowo, ale ja nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Trzeba by naprawdę wiadro drożdży wlać do brzeczki.

                              Comment

                              • Inco
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2013.05
                                • 33

                                #45
                                Tak mniej wiecej wygląda moja gęstwa:

                                <a href=http://zapodaj.net/3dd296f88a5ee.jpg.html>WP_20131212_001.jpg</a>

                                <a href=http://zapodaj.net/6551fdbffe12e.jpg.html>WP_20131212_002.jpg</a>

                                Zapach piwny (jest nieco piwa na górze, które zleje przed zadaniem brzeczki), na górze porobiły się małe kratery (wygląda to na takie pęcherze z powietrzem)

                                Gęstwa zbierana w poniedzialek , wygląda nieźle , myśle że ta ilość wystarczy na brzeczke 12-15l

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X