Przejrzę w weekend Journal of Institute of Brewing, jestem prawie pewien że tam widziałem ten temat opracowany. Raczej te publikacje mnie przekonują, a nie opowieści "mistrzów piwowarstwa domowego z USA".
Pytanie o gęstwę drożdżową
Collapse
X
-
-
Mam jeszcze jedno pytanie.
Wystartowałem warkę z gęstwy 13.06 , bulkała w zasadzie do 15.12 , teraz od dwóch dni stoi. Z ciekawości zajrzalem do środka, delikatna piana na górze, drożdze też sobie pływają na powierzchni, więc wszystko wyglada OK, blg począkowe 11 , zbadane dzisiaj 3 , rozumiem ze wszystko przebiega prawidłowo, gęstwa pracuje po prostu szybciej?
Pozdrawiam
Comment
-
-
Rozumujesz prawidłowo, tak właśnie jest."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziPrzejrzę w weekend Journal of Institute of Brewing, jestem prawie pewien że tam widziałem ten temat opracowany. Raczej te publikacje mnie przekonują, a nie opowieści "mistrzów piwowarstwa domowego z USA".LP
Comment
-
-
Pewnie tak samo jak i Twoje.
Chwilowo nie mam kiedy się tym zająć na poważnie.
Comment
-
-
Kolejne pytanie z serii gęstwy drożdzowej.
1. Postanowiłem zrobić dry stouta 12,5 blg na drożdzach safale s04 ,
2. chciałbym zebrać gęstwe i zrobić z zebranej gęstwy dwie warki IPA
3. zebrać gęstwe po burzliwej do dwóch słoików
4. drożdze z jednego słoika zadaje na drugi dzień , z drugiego słoika odpowiednio tydzien później.
Co o tym sądzicie? W ogole drożdze po stoutcie nadadzą sie do IPA , czy powinno się zbierać i robić wyłączenie takie same gatunki piwa?
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedziJeżeli nie śmierdzi w podejrzany sposób to jak najbardziej. A do jakiego piwa to zależy jakie chcesz zrobić.
Comment
-
Comment