Pytanie o gęstwę drożdżową

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #61
    Przejrzę w weekend Journal of Institute of Brewing, jestem prawie pewien że tam widziałem ten temat opracowany. Raczej te publikacje mnie przekonują, a nie opowieści "mistrzów piwowarstwa domowego z USA".
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #62
      Dzięki. Ja znajdę fragmenty o wpływie drożdży na chmielenie wkleję, mam nadzieję, że skończymy tę dyskusję nowym opracowaniem.

      Comment

      • Inco
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.05
        • 33

        #63
        Mam jeszcze jedno pytanie.

        Wystartowałem warkę z gęstwy 13.06 , bulkała w zasadzie do 15.12 , teraz od dwóch dni stoi. Z ciekawości zajrzalem do środka, delikatna piana na górze, drożdze też sobie pływają na powierzchni, więc wszystko wyglada OK, blg począkowe 11 , zbadane dzisiaj 3 , rozumiem ze wszystko przebiega prawidłowo, gęstwa pracuje po prostu szybciej?


        Pozdrawiam

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #64
          Rozumujesz prawidłowo, tak właśnie jest.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • karol1000
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.09
            • 1823

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
            Przejrzę w weekend Journal of Institute of Brewing, jestem prawie pewien że tam widziałem ten temat opracowany. Raczej te publikacje mnie przekonują, a nie opowieści "mistrzów piwowarstwa domowego z USA".
            Jako obserwator dyskusji chciałbym delikatnie zapytać jak poszło przeglądanie
            LP

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #66
              Pewnie tak samo jak i Twoje.

              Chwilowo nie mam kiedy się tym zająć na poważnie.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • Inco
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.05
                • 33

                #67
                Kolejne pytanie z serii gęstwy drożdzowej.

                1. Postanowiłem zrobić dry stouta 12,5 blg na drożdzach safale s04 ,
                2. chciałbym zebrać gęstwe i zrobić z zebranej gęstwy dwie warki IPA
                3. zebrać gęstwe po burzliwej do dwóch słoików
                4. drożdze z jednego słoika zadaje na drugi dzień , z drugiego słoika odpowiednio tydzien później.

                Co o tym sądzicie? W ogole drożdze po stoutcie nadadzą sie do IPA , czy powinno się zbierać i robić wyłączenie takie same gatunki piwa?

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #68
                  Będzie gites.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • kistapiwa
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.11
                    • 14

                    #69
                    Czy gęstwa drożdzowa Saflager w34/70 po porterze 18.5 blg będzie się jeszcze nadawać do jakiegoś lagera? Wiem że nie powinno się używać gęstwy z mocnych piw ale czy ktoś z Was próba użyć takiej po przemyciu?

                    Comment

                    • kocen
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.11
                      • 3

                      #70
                      Witam

                      Zebrałem gęstwę (Safale US 05 jedna saszetka 11g) po AIPA 17blg (20 litrów)

                      Pytanie czy będzie się nadawała do kolejnej warki taka gęstwa i ewentualnie do jakiego piwa?

                      jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość.

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #71
                        Jeżeli nie śmierdzi w podejrzany sposób to jak najbardziej. A do jakiego piwa to zależy jakie chcesz zrobić.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • kocen
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.11
                          • 3

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
                          Jeżeli nie śmierdzi w podejrzany sposób to jak najbardziej. A do jakiego piwa to zależy jakie chcesz zrobić.
                          Nie, nie śmierdzi , tylko gdzieś czytałem że jedna saszetka do aipa 17 blg to trochę za mało i drożdże mogą być 'wymeczone'. A druga sprawa że ktoś pisał żeby nie stosować drożdży z mocniejszego piwa do słabszego. (Mam zamiar zrobić APA następne i myślę czy sobie odpuścić ta gestwe czy ja wykorzystać, dlatego pytam doświadczonych w temacie

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • tomaszjanczyk
                            Pierwsza próba - pytanie na CITO
                            tomaszjanczyk
                            Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                            W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                            Zaczynałem około 16:00.

                            Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                            2020-04-22, 09:46
                          • kzl99
                            Mam małe pytanie
                            kzl99
                            Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
                            Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz...
                            2017-04-16, 09:52
                          • grzez
                            Kufle porcelanowe Żywiec - pytanie o datę proukcji
                            grzez
                            Witam wszystkich,

                            wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...
                            2021-03-23, 18:58
                          • Niyaki
                            [Pytanie] Praca inżynierska
                            Niyaki
                            Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
                            2019-11-06, 19:40
                          • dadek
                            Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
                            dadek
                            Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
                            Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
                            2024-09-12, 23:59
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...