Pytanie o gęstwę drożdżową

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #61
    Przejrzę w weekend Journal of Institute of Brewing, jestem prawie pewien że tam widziałem ten temat opracowany. Raczej te publikacje mnie przekonują, a nie opowieści "mistrzów piwowarstwa domowego z USA".
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #62
      Dzięki. Ja znajdę fragmenty o wpływie drożdży na chmielenie wkleję, mam nadzieję, że skończymy tę dyskusję nowym opracowaniem.

      Comment

      • Inco
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.05
        • 33

        #63
        Mam jeszcze jedno pytanie.

        Wystartowałem warkę z gęstwy 13.06 , bulkała w zasadzie do 15.12 , teraz od dwóch dni stoi. Z ciekawości zajrzalem do środka, delikatna piana na górze, drożdze też sobie pływają na powierzchni, więc wszystko wyglada OK, blg począkowe 11 , zbadane dzisiaj 3 , rozumiem ze wszystko przebiega prawidłowo, gęstwa pracuje po prostu szybciej?


        Pozdrawiam

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #64
          Rozumujesz prawidłowo, tak właśnie jest.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • karol1000
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.09
            • 1823

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            Przejrzę w weekend Journal of Institute of Brewing, jestem prawie pewien że tam widziałem ten temat opracowany. Raczej te publikacje mnie przekonują, a nie opowieści "mistrzów piwowarstwa domowego z USA".
            Jako obserwator dyskusji chciałbym delikatnie zapytać jak poszło przeglądanie
            LP

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #66
              Pewnie tak samo jak i Twoje.

              Chwilowo nie mam kiedy się tym zająć na poważnie.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • Inco
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.05
                • 33

                #67
                Kolejne pytanie z serii gęstwy drożdzowej.

                1. Postanowiłem zrobić dry stouta 12,5 blg na drożdzach safale s04 ,
                2. chciałbym zebrać gęstwe i zrobić z zebranej gęstwy dwie warki IPA
                3. zebrać gęstwe po burzliwej do dwóch słoików
                4. drożdze z jednego słoika zadaje na drugi dzień , z drugiego słoika odpowiednio tydzien później.

                Co o tym sądzicie? W ogole drożdze po stoutcie nadadzą sie do IPA , czy powinno się zbierać i robić wyłączenie takie same gatunki piwa?

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #68
                  Będzie gites.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • kistapiwa
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.11
                    • 14

                    #69
                    Czy gęstwa drożdzowa Saflager w34/70 po porterze 18.5 blg będzie się jeszcze nadawać do jakiegoś lagera? Wiem że nie powinno się używać gęstwy z mocnych piw ale czy ktoś z Was próba użyć takiej po przemyciu?

                    Comment

                    • kocen
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.11
                      • 3

                      #70
                      Witam

                      Zebrałem gęstwę (Safale US 05 jedna saszetka 11g) po AIPA 17blg (20 litrów)

                      Pytanie czy będzie się nadawała do kolejnej warki taka gęstwa i ewentualnie do jakiego piwa?

                      jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość.

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #71
                        Jeżeli nie śmierdzi w podejrzany sposób to jak najbardziej. A do jakiego piwa to zależy jakie chcesz zrobić.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • kocen
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.11
                          • 3

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jeżeli nie śmierdzi w podejrzany sposób to jak najbardziej. A do jakiego piwa to zależy jakie chcesz zrobić.
                          Nie, nie śmierdzi , tylko gdzieś czytałem że jedna saszetka do aipa 17 blg to trochę za mało i drożdże mogą być 'wymeczone'. A druga sprawa że ktoś pisał żeby nie stosować drożdży z mocniejszego piwa do słabszego. (Mam zamiar zrobić APA następne i myślę czy sobie odpuścić ta gestwe czy ja wykorzystać, dlatego pytam doświadczonych w temacie

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X