Przejrzę w weekend Journal of Institute of Brewing, jestem prawie pewien że tam widziałem ten temat opracowany. Raczej te publikacje mnie przekonują, a nie opowieści "mistrzów piwowarstwa domowego z USA".
Pytanie o gęstwę drożdżową
Collapse
X
-
-
Mam jeszcze jedno pytanie.
Wystartowałem warkę z gęstwy 13.06 , bulkała w zasadzie do 15.12 , teraz od dwóch dni stoi. Z ciekawości zajrzalem do środka, delikatna piana na górze, drożdze też sobie pływają na powierzchni, więc wszystko wyglada OK, blg począkowe 11 , zbadane dzisiaj 3 , rozumiem ze wszystko przebiega prawidłowo, gęstwa pracuje po prostu szybciej?
PozdrawiamComment
-
Rozumujesz prawidłowo, tak właśnie jest."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
LPComment
-
Pewnie tak samo jak i Twoje.
Chwilowo nie mam kiedy się tym zająć na poważnie.Comment
-
Kolejne pytanie z serii gęstwy drożdzowej.
1. Postanowiłem zrobić dry stouta 12,5 blg na drożdzach safale s04 ,
2. chciałbym zebrać gęstwe i zrobić z zebranej gęstwy dwie warki IPA
3. zebrać gęstwe po burzliwej do dwóch słoików
4. drożdze z jednego słoika zadaje na drugi dzień , z drugiego słoika odpowiednio tydzien później.
Co o tym sądzicie? W ogole drożdze po stoutcie nadadzą sie do IPA , czy powinno się zbierać i robić wyłączenie takie same gatunki piwa?Comment
-
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich,
wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...2 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment