Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie zbierania gęstwy drożdżowej. Aktualnie mam fermentujące piwko na drożdżach suszonych Safale S-04. Czytałem na forum i na różnych stronach o piwie na temat zbierania gęstwy drożdżowej i wyczytałem, że drożdże suszone nie są najlepsze do tego typu zabiegów, raczej zalecane są drożdże płynne. Stąd moje pytanie: czy ktoś zbierał gęstwę drożdżową z drożdży suchych w celu ponownego wykorzystania? Jeśli tak to z jakim skutkiem? Boję się, że z tych drożdży następnym razem może wyjść jakiś kwas. Pozdrawiam.
Pytanie o gęstwę drożdżową
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Ok, zebrałem.Swoją drogą piwko zapowiada się świetnie. Z 12Blg zeszło do 2 i przelałem na cichą. Smakuje o niebo lepiej niż te z brew-kitów.
Comment
-
Mam jeszcze jedno pytanko. Bo niedługo zamierzam tej gęstwy użyć. Tylko jest jeden mały problem. Wszyscy mówią o trzech warstwach, a po dwóch tygodniach od zebrania ja widzę tylko dwie warstwy. Dołączam zdjęcie. Rozumiem, że przed wykorzystaniem tego ustrojstwa muszę odlać piwo z góry, a potem ile tej gęstwy zebrać z góry? Jakbym miał tą środkową warstwę to wszystko by było jasne, a tu nie wiem co robić. Dodam, że to drożdże Safale S-04.Ostatnia zmiana dokonana przez tomislaw88; 2010-09-25, 19:33.Comment
-
-
1. Zbierać gęstwę można zawsze. Drożdże suche są może mniej szlachetne (choć pewnie nie wszystkie), co nie znaczy, że nie można ich ponownie wykorzystać.
2. Warstwy nie zawsze są widoczne. Gdy widać jaśniejszą warstwę drożdży na górze i ciemniejszą na dole, to warto zbierać tylko tą jaśniejszą. To są drożdże o lepszej kondycji. W przeciwnym razie zadawać jak leci, byle bez tej brzeczki na wierzchu.
3. Zadawać w ilości ok. 100ml na 20L brzeczki.Comment
-
Skąd masz takie dane? Mam wrażenie, że to dużo za dużo w normalnych warunkach."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Ja też praktykuję odzyskiwanie drożdży suchych - ze zwykłego ludzkiego szacunku do tego co robię (i do drożdzy też). Gęstwę wyciągam z lodówki na ok. 2 godziny przed planowanym zadaniem, aby nie zadawać "zimnej" gęstwy do "ciepłej" brzeczki. Zwykle w tym czasie wszystkie (2 lub 3) warstwy w słoju samoczynnie, na skutek wzrostu temperatury się mieszają. W ten sposób problem, która warstwa jest lepsza, a która gorsza znika sam
. Drożdże zadaję w ilości takiej jak sama, łatwo wypływa ze słoika - nie skrobię ścianek słoika i nie wykapuję do ostatniej kropli. W taki sposób zadane drożdże ruszają bardzo szybko, niekiedy w przeciągu godziny. Chyba faza namnażania nie jest w tym przypadku taka ważna jak przy użyciu drożdży nowych.
Comment
-
Jeśli chodzi o ilość gęstwy, to wynika to z prostego przelicznika. Do fermentacji potrzeba odpowiedniej ilości komórek drożdżowych. Ich ilość w gęstwie da się mniej więcej wyznaczyć i w przybliżeniu wychodzi, że na 20L warkę potrzeba 100ml świeżej gęstwy. Więcej możesz sobie doczytać na przykład tutaj:
Comment
-
Edit: Seta, zwykłe sru a czasami przepłukuję mineralką gazowaną ale tak bez zbytnich cyrków, choć zawsze nad gazówką z zapalonymi palnikami. Zresztą wszystkie operacje z drożdżami staram się wykonywać nad zapalonymi palnikami.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-09-30, 08:09."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Każde drożdże nadają się do ponownego wykorzystania. Nie każde warto. Na pewno warto odzyskiwać te, które są świeże i w dobrej kondycji. Każde ponowne użycie zmniejsza kondycje. Ja daną gęstwę odzyskuje maksymalnie 0-2 razy, w zależności od zaplanowanych warek.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich,
wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...2 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment