Wybudzanie drożdży, a zwłaszcza pszenicznych
Collapse
X
-
-
Owszem, ja pisałem ale nie, że fermentuję tylko, że czasami mi spadała temperatura podczas fermentacji do granicy zamarzania. Nie pamiętam aby to miało jakiś widoczny wpływ na piwo. Poza tym nie da się wyciągnąć sensownych wniosków bo to na różnym etapie fermentacji się działo. Drożdże w takich warunkach nie pracowały. Poczytaj w "Moim warzeniu".Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-12-14, 16:13."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Starter: do brzeczek do 12 blg 20 l możemy ewentualnie zrezygnować ze startera (ja nawet tak robię z brzeczkami 27 l). Z mocniejszymi brzeczkami absolutnie nie należy tego robić, czy to w przypadku drożdży suchych, czy płynnych. Po prostu będzie ich zdecydowanie za mało, żeby przerobić tyle żarcia.Comment
-
O ile dobrze pamiętam, to w instrukcjach stoi, że jedna saszetka dedykowanych drożdży wystarcza na 20 litrów brzeczki nastawnej. Może być mniej brzeczki, porcji drożdży w zasadzie nie powinno się dzielić.
W przypadku większej ilości brzeczki są dwie możliwości:
- zrobić starter
- podać większą ilość tlenu do brzeczki.
Obie metody działają tak samo, tylko trochę inną drogą, mianowicie zwiększają ilość aktywnych komórek drożdżowych poprzez ich rozmnożenie. Tyle że pierwsza poza brzeczką, a druga w samej brzeczce.Comment
-
Imho a coś się na studiach liznęło to sytuacja ze "starymi" drożdżami wygląda następująco.
Start owszem mogą mieć opóźniony ale jeśli ruszą to są dobre ( zakładam, ze nie wdało się zakażenie). Przyśpieszyć rozruch można robiąc starter i najlepiej trochę napowietrzyć, żeby zaczęły się dzielić.
Ogólnie jesli żyją to ruszą tylko trzeba pozwolić im wyjść z letargu.Comment
-
W przypadku większej ilości brzeczki są dwie możliwości:
- zrobić starter
- podać większą ilość tlenu do brzeczki.
Obie metody działają tak samo, tylko trochę inną drogą, mianowicie zwiększają ilość aktywnych komórek drożdżowych poprzez ich rozmnożenie. Tyle że pierwsza poza brzeczką, a druga w samej brzeczce.Comment
-
Ja nigdy nie natleniam dodatkowo brzeczki i drożdże żreją aż miło. Natlenia się po to, żeby namnożyły się szybciej = zaczęły szybciej pracować, co chroni brzeczkę przed ew. zakażeniem, na które jest narażona w czasie oczekiwania bez drożdży w środku.
skoro napowietrzanie z reguły szkodzi piwu, brzeczce czy słodowiComment
Related Topics
Collapse
-
Malutki browar rzemieślniczy z własnym wyszynkiem, zlokalizowany w historycznym centrum uroczego miasta Sintra, zaledwie kilka kilometrów od linii brzegowej Oceanu Atlantyckiego.
Minibrowar został założony w 2016 roku, znajduje się tuż obok słynnego Pałacu Narodowego, pół kilometra...-
Channel: Portugalia
-
-
Następny mikrus odwiedzony dosyć dawno temu. Nie powiem wówczas szału nie zrobił, ale dzisiaj to już zupełnie inna bajka. Ale najpierw o tym co było.
Niewielki bar nie zwiastował tego że na jego terenie mieści się warzelnia. Owszem na lodówce nie dało się zauważyć napisu...4 Photos-
Channel: Ukraina
2022-12-16, 21:01 -
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
-
Channel: Niemcy
2025-02-12, 02:28 -
-
Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment