Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
Wyświetlenie odpowiedzi
Wybudzanie drożdży, a zwłaszcza pszenicznych
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziSeta, czy tego nie ma w kołysce, bo widzę, że po raz kolejny przerabiamy podstawy...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic Wyświetlenie odpowiedziKtoś gdzieś pisał, że dolniaki fermentuje w temperaturach bliskich zera i drożdże pracują więc chyba można tylko czy nie ma to jakiegoś negatywnego wpływu na piwo potem?
/po 6 dniach fermentacji w temp. ok 6-7˚C BLG spadło z 12,5 do 9/Last edited by fidoangel; 2010-12-14, 16:13."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziStarter: do brzeczek do 12 blg 20 l możemy ewentualnie zrezygnować ze startera (ja nawet tak robię z brzeczkami 27 l). Z mocniejszymi brzeczkami absolutnie nie należy tego robić, czy to w przypadku drożdży suchych, czy płynnych. Po prostu będzie ich zdecydowanie za mało, żeby przerobić tyle żarcia.
Comment
-
-
O ile dobrze pamiętam, to w instrukcjach stoi, że jedna saszetka dedykowanych drożdży wystarcza na 20 litrów brzeczki nastawnej. Może być mniej brzeczki, porcji drożdży w zasadzie nie powinno się dzielić.
W przypadku większej ilości brzeczki są dwie możliwości:
- zrobić starter
- podać większą ilość tlenu do brzeczki.
Obie metody działają tak samo, tylko trochę inną drogą, mianowicie zwiększają ilość aktywnych komórek drożdżowych poprzez ich rozmnożenie. Tyle że pierwsza poza brzeczką, a druga w samej brzeczce.
Comment
-
-
Imho a coś się na studiach liznęło to sytuacja ze "starymi" drożdżami wygląda następująco.
Start owszem mogą mieć opóźniony ale jeśli ruszą to są dobre ( zakładam, ze nie wdało się zakażenie). Przyśpieszyć rozruch można robiąc starter i najlepiej trochę napowietrzyć, żeby zaczęły się dzielić.
Ogólnie jesli żyją to ruszą tylko trzeba pozwolić im wyjść z letargu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziW przypadku większej ilości brzeczki są dwie możliwości:
- zrobić starter
- podać większą ilość tlenu do brzeczki.
Obie metody działają tak samo, tylko trochę inną drogą, mianowicie zwiększają ilość aktywnych komórek drożdżowych poprzez ich rozmnożenie. Tyle że pierwsza poza brzeczką, a druga w samej brzeczce.
Comment
-
-
Ja nigdy nie natleniam dodatkowo brzeczki i drożdże żreją aż miło. Natlenia się po to, żeby namnożyły się szybciej = zaczęły szybciej pracować, co chroni brzeczkę przed ew. zakażeniem, na które jest narażona w czasie oczekiwania bez drożdży w środku.
skoro napowietrzanie z reguły szkodzi piwu, brzeczce czy słodowi
Comment
-
Comment