Czy butla CO2 jest konieczna przy rozlewie z beczki (nie KEG)?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafal_s
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.11
    • 128

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Acha, taki egzotyk... Faktycznie, górny otwór to raczej odpowietrzenie, a właściwie dopowietrzenie
    Skoro tam jest gwint (jak w kranie - 1/2") to powinno dać się użyć jakiejś końcówki i dorobić do niej korek (drewno, PVC, silikon, czy kto tam co woli). Wkręcana z uszczelką powinna wystarczeć.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      W takiej beczce nie ma gwintu. Otwory górny i dolny służą do wypuszczania piwa (grawitacyjnie lub ciśnieniowo), szeroki środkowy służy do nabijania piwa, chociaż dawniej też do wbijania pompy z szerokim gwintem stożowym.

      Z otworu dolnego można wypuszczać piwo za pomocą kranika wbitego lub wkręcanego na uszczelkę. Piwo spływa grwawitacyjnie. Aby regulować przepływ gazów, można w górny otwór wkręcić odpowiedni zaworek. Zawsze jednak piwo wypuszczane grawitacyjnie będzie się rozgazowywać - tym bardziej, im dłużej będzie wypuszczane.

      Kilka uwag:
      1. beczka tradycyjna od kega różni się konstrukcją. Beczki tradycyjne (zwane w skrócie beczkami) są drewniane, aluminiowe, stalowe lub w otulinie. Posiadają dwa lub trzy otwory. Beczki typu KEG (zwane kegami) są stalowe lub w otulinie i nie posiadają żadnych otworów, tylko zawór.
      2. W tytule i pierwszym poście autor pyta o dwie różne rzeczy (kega i beczkę). Gdyby pytanie było dobrze zadanie, nie byłoby tego całego domyślania się, co poeta miał na myśli.
      3. Real ales nie są wypychane za pomocą powietrza. Nalewak typu angielskiego to pompa ssąco - tłocząca, która najpierw zasysa piwo z beczki, a następnie z tłoka wypycha je na zewnątrz. Gaz z zewnątrz nie jest do tego potrzebny.
      4. Bardzo zabawne są te autorytatywne wypowiedzi ludzi o rzeczach, o których nie mają pojęcia.
      Last edited by Krzysiu; 2010-09-30, 07:16.

      Comment

      • chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        3. Real ales nie są wypychane za pomocą powietrza. Nalewak typu angielskiego to pompa ssąco - tłocząca, która najpierw zasysa piwo z beczki, a następnie z tłoka wypycha je na zewnątrz. Gaz z zewnątrz nie jest do tego potrzebny.
        Co wypełnia objętość odbieranego piwa z beczki? Powietrze wlatujące przez drugi otwór/zawór? Pompa tłokowa jest w stanie wytworzyć podciśnienie, więc coś powinno "zastąpić" piwo w beczce.
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Może być powietrze, ale nie musi, może być gaz z rozgazowanego piwa.

          Comment

          • Belzebub
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.11
            • 8

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            2. W tytule i pierwszym poście autor pyta o dwie różne rzeczy (kega i beczkę). Gdyby pytanie było dobrze zadanie, nie byłoby tego całego domyślania się, co poeta miał na myśli.
            tytuł a zarazem stworzenie nowego wątku nie jest moim dziełem jeno jakiegoś moda.

            Comment

            • Belzebub
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.11
              • 8

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              może być gaz z rozgazowanego piwa.
              dlatego i rozważam zastosowanie szybkozłaczki takiej jak w kegach Cornelius lub stosowanych w pneumatyce, z wrodzonej niechęci do odgazowanego piwa.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23930

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Belzebub Wyświetlenie odpowiedzi
                tytuł a zarazem stworzenie nowego wątku nie jest moim dziełem jeno jakiegoś moda.
                Trzeba było samemu zrobić na początku jak należy.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  Trzeba było samemu zrobić na początku jak należy.
                  Albo przynajmniej dać "jakiemuś modowi" lepszą propozycję - zawszę mogę zmienić.

                  Comment

                  • Belzebub
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.11
                    • 8

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    Trzeba było samemu zrobić na początku jak należy.
                    może
                    a jak to należy robić ?
                    wydawało mi się, że mogę zadać pytanie użytkownikowi forum w wątku poświęconym jego warzeniu przez wzgląd na to, że posiada praktyczną wiedzę w tym zakresie, a taka mnie tylko odpowiedź (subiektywna) interesowała.
                    Chyba, że nie mogę ?

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23930

                      #25
                      To żart? Najpierw używasz wyszukiwarki, potem jeśli nie ma wynikach wątków traktujących o Twym problemie tworzysz nowy wątek ze swoim pytaniem. Nie podpinasz się pod dowolny wątek tylko dlatego że ktoś w nim udzielający się może odpowiedzieć na Twoje pytanie. Jeśli oczekujesz odpowiedzi danej osoby - to zaproś ją do udziału w Twej dyskusji. Takie są ogólne zasady działania forów dyskusyjnych.
                      Last edited by ART; 2010-10-01, 19:42.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Mumin_
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.10
                        • 109

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
                        Niezupełnie. Brytyjskie pompy działają na zasadzie tłoka i zaworów. Najpierw są zalewane piwem z beczki (podciśnienie) a potem tłokiem piwo z pompy wypychane jest do kranu.
                        Angielskie

                        In Scotland, tall founts are sometimes used. These more resemble taps that are designed for kegs, but the beer is dispensed through the tap by pressurizing the cask with air, rather than carbon dioxide or nitrogen.

                        (za http://www.wikihow.com/Identify-Real-Ale chociaż osobiście też takie widziałem (no, widziałem kranik, resztę mi barman dopowiedział)

                        Mumin

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X