Podawaj również zawartość wapnia i magnezu. Sama zawartość jonu wodorowęglanowego to za mało. Przy niskiej mineralizacji jon ten to rozpuszczony w wodzie dwutlenek węgla, który przy gotowaniu ucieka niemal w całości.
Witam i pytam - twardość wody do stouta?
Collapse
X
-
No dopsz, Panowie.
W końcu znalazłem czas na odpalenie tego wynalazku. Poszedłem po linii najmniejszego oporu:
1 pucha young's harvest stout
500 g extra dark spraymalt
500 g extra light spraymalt
250 g laktozy
1 paczka kakao wedla niskotłuszczowego
5 l wielkiej pieniawy, żywiec do 18 l
ekstrakty + kakao zagotowane razem w formie stężonej, rozcieńczone do 18 l, schłodzone, zasypane pieczarkami z torebki - po 3 godzinach widać, że przyszłe piwo już żyje.
Dam znać jak bardzo kiepsko z pianą za jakieś minimum 4 tygodnie ;P
h/hComment
-
Updejt
Po 5 dniach burzliwej w czasie której blg zeszły z 12.5 do mniej więcej 5.5, a potem tygodniu cichej (zeszło kolejne 0.5 blg; więcej nie zejdzie, bo i laktoza swoje daje IMHO) przymierzam się do zabutelkowania drania dziś.
Jak na razie piana jest, wcale nienajgorsza - na niektórych komercyjnych stoutach widywałem słabszą. Piwo ewidentnie nawet jak dla mnie wymaga jeszcze kilku tygodni dojrzewania, ale już widzę, że nutek kawowych i odrobiny czekoladowego nosa można się w nim spodziewać.
Następny update chyba za jakieś 2 tygodnie najwcześniej, W międzyczasie, żeby się nie nudzić, szukam jakiejś receptury na coś naprawdę ciężkiego - marzy mi się potwór na bazie russian imperia stouta o roboczej nazwie "toblerone" - coś o wyjściowym blg ponad 20, z dodatkiem miodu, wanilii w lasce i kakao, a może i ekstraktu czekoladowego jeśli jakiś sensowny uda mi się kupić
h/hComment
Related Topics
Collapse
-
Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji
Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%
https://www.singlecut.com/
Aromat - czekolada,...-
Channel: USA
2025-02-02, 00:09 -
-
Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
-
Channel: Warmińsko-Mazurskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment