Witam i pytam - twardość wody do stouta?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Podawaj również zawartość wapnia i magnezu. Sama zawartość jonu wodorowęglanowego to za mało. Przy niskiej mineralizacji jon ten to rozpuszczony w wodzie dwutlenek węgla, który przy gotowaniu ucieka niemal w całości.

    Comment

    • hammerh34d
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.09
      • 11

      #17
      No dopsz, Panowie.
      W końcu znalazłem czas na odpalenie tego wynalazku. Poszedłem po linii najmniejszego oporu:

      1 pucha young's harvest stout
      500 g extra dark spraymalt
      500 g extra light spraymalt
      250 g laktozy
      1 paczka kakao wedla niskotłuszczowego
      5 l wielkiej pieniawy, żywiec do 18 l
      ekstrakty + kakao zagotowane razem w formie stężonej, rozcieńczone do 18 l, schłodzone, zasypane pieczarkami z torebki - po 3 godzinach widać, że przyszłe piwo już żyje.

      Dam znać jak bardzo kiepsko z pianą za jakieś minimum 4 tygodnie ;P

      h/h

      Comment

      • hammerh34d
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.09
        • 11

        #18
        Updejt

        Po 5 dniach burzliwej w czasie której blg zeszły z 12.5 do mniej więcej 5.5, a potem tygodniu cichej (zeszło kolejne 0.5 blg; więcej nie zejdzie, bo i laktoza swoje daje IMHO) przymierzam się do zabutelkowania drania dziś.
        Jak na razie piana jest, wcale nienajgorsza - na niektórych komercyjnych stoutach widywałem słabszą. Piwo ewidentnie nawet jak dla mnie wymaga jeszcze kilku tygodni dojrzewania, ale już widzę, że nutek kawowych i odrobiny czekoladowego nosa można się w nim spodziewać.

        Następny update chyba za jakieś 2 tygodnie najwcześniej, W międzyczasie, żeby się nie nudzić, szukam jakiejś receptury na coś naprawdę ciężkiego - marzy mi się potwór na bazie russian imperia stouta o roboczej nazwie "toblerone" - coś o wyjściowym blg ponad 20, z dodatkiem miodu, wanilii w lasce i kakao, a może i ekstraktu czekoladowego jeśli jakiś sensowny uda mi się kupić

        h/h

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
          darekd
          Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

          Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

          https://www.singlecut.com/

          Aromat - czekolada,...
          2025-02-02, 00:09
        • Prusak
          Balans, Kurpiowskie Porter
          Prusak
          Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
          2023-03-24, 01:45
        • dadek
          Nowe Miasto Lubawskie, Kopernika 9C, Browar Nowomiejski/Piwoteka
          dadek
          Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
          2022-11-07, 01:04
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • dadek
          Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
          dadek
          Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
          2023-12-05, 00:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...