Witam i pytam - twardość wody do stouta?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hammerh34d
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.09
    • 11

    #1

    Witam i pytam - twardość wody do stouta?

    Witam Szanownych Państwa

    Czytuję forum już jakiś czas, odważyłem się napisać żeby zweryfikowac moje chore pomysły.
    Przymierzam się do kolejnej warki z puchy - tym razem chcę zrobić coś na kształt klona mojego ulubionego stouta - Young's Double Chocolate.

    Doczytałem, ze do stoutów woda powinna mieć twardość węglanową. Do tej pory korzystałem z wody marki żywiec z PETów, z dobrym efektem, więc i tym razem mam zamiar tak zrobić. Jednak mineralizacja tej wody jest raczej znikoma. Mój wzrok padł w tym momencie na karton z wodą "Woelka pieniawa" i wyladowała w koszyku

    Mineralizacja żywieca to IIRC ok. 300 mEQ/L (butlke stoją w bagażniku, nie chce mi się do garażu schodzić), a pieniawy - ponad 1400 mEQ/L, sporo węglanów.
    Czy zestaw 15l żywieca i 5 l pieniawy będzie ok?... Nie chcę przegiąć z mineralizacją...

    Puchę Young's harvest mam, kilo ekstraktów do dosypania też, czekoladę w proszku tyż zanabyłem - tylko mieszać i czekać...

    Jeśli ten eksperyment mi wyjdzie - następne piwo pewnie będzie już z zacieraniem Mam ogromną ochotę na oatmeal stouta - bo ja ogólnie raczej stoutowy jestem.

    Będę wdzięczny za wszelkie opinie,

    h/h
    Ostatnia zmiana dokonana przez hammerh34d; 2010-09-15, 22:18.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    Czekoladę do dodaj do mleka i wypij na noc

    Comment

    • hammerh34d
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.09
      • 11

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      Czekoladę do dodaj do mleka i wypij na noc
      Dobła dobła - przepisy na obcojęzycznych stronach zalecają dosypanie kakao do klona Young's'a, więc proszę mnie nie wodzić na pokuszenie

      A co do wody - jakieś pomysły, czy bije mi palma i się nie przejmować?...

      h/h

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19291

        #4
        Kakao to nie czekolada. Tyle poza tematem. W sprawie wody ja bym się nie przejmował skoro nie wiesz jakie parametry ma ta z Young's.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          kakao to tłuszcz, wiec zapomnij o pianie. Gdzieś kupił to kakao?

          Z woda to ci bije zwłaszcza przy puszkach.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • hammerh34d
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.09
            • 11

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Kakao to nie czekolada. [...]
            Masz rację, a ja niepotrzebnie wykazałem się zbyt dużym poczuciem humoru
            Jednakże jedyne co ryzykuję wsypując czekoladę (właśnie rzuciłem okiem na puszkę Whittarda w kuchni) to to, że do brzeczki dosypę nieco dodatkowego cukru. Reszta puchy to kakao i aromat

            A co do wody - dam jej szansę, zobaczymy

            Dzięki,

            Edit: Kakao oczywiście w Tesco kupiłem, wybrałem takie o niskiej zawartości tłuszczu - od Wedla

            h/h
            Ostatnia zmiana dokonana przez hammerh34d; 2010-09-15, 22:40.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19291

              #7
              A wrzuć linka do tych stron gdzie polecają kakao. Mnie to się wydaje, że chodziło o słód czekoladowy.

              Comment

              • hammerh34d
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.09
                • 11

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                A wrzuć linka do tych stron gdzie polecają kakao. Mnie to się wydaje, że chodziło o słód czekoladowy.
                Prosz:

                Get a new domain name for your startup. Quick and professional service. Seamless domain transfers.


                Cytat:

                6 lb. maris otter pale malt
                1 lb. vienna malt
                8 oz black patent malt
                11 oz. crystal malt (60L)
                13 oz. chocolate malt
                1 lb lactose
                8 oz. clover honey in place of invert sugar
                4 oz. light brown sugar in place of cane sugar
                1 lb. baking cocoa powder
                1/2 whirlfloc tablet (15 mins)

                7.5 AAU Northern Brewer hops (60 mins)
                (1 of 7.5% alpha)
                1.25 AAU Kent Goldings hops (15 mins)
                (0.25 oz/7g of 5% alpha)

                tudzież

                6 lb. 14 oz. (3.1 kg) 2-row pale ale malt
                11 oz. (0.31 kg) crystal malt (60L)
                13 oz. (0.37 kg) chocolate malt
                12 oz. (0.34 kg) lactose
                8 oz. (0.23 kg) invert sugar
                4 oz. (0.11 kg) cane sugar
                6 oz. (0.17 kg) cocoa powder
                0.33 oz (9.4 g) liquid chocolate extract
                1 tsp Irish moss (15 mins)
                1/8 tsp yeast nutrients (15 mins)
                7 AAU Fuggles hops (60 mins)
                (1.4 oz/40g of 5% alpha)
                1.25 AAU Kent Goldings hops (15 mins)
                (0.25 oz/7g of 5% alpha)
                Wyeast 1318 (London Ale III) yeast
                (1.5 qt/1.5L yeast starter)
                0.75 cups corn sugar (for priming)



                h/h

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19291

                  #9
                  No masz... i to jeszcze funt To już się nie odzywam.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hammerh34d
                    ... Nie chcę przegiąć z mineralizacją...
                    Nie przegniesz. Węglany wapnia i magnezu wytrącają się w czasie gotowania wody w postaci kamienia kotłowego.

                    Mieszanie Pieniawy i Żywca to zawracanie głowy, jeśli chcesz koniecznie utwrdzic wodę, to gipsem lub kredą. Efekt będzie ten sam, a koszt wielokrotnie niższy.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Zamiast kakao dałbym herbatkę ze 100g ześrutowanego słodu czekoladowego.

                      Comment

                      • hammerh34d
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.09
                        • 11

                        #12
                        Kłaniam,

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Mieszanie Pieniawy i Żywca to zawracanie głowy, jeśli chcesz koniecznie utwrdzic wodę, to gipsem lub kredą. Efekt będzie ten sam, a koszt wielokrotnie niższy.
                        Rozumiem, zapamiętam na przyszłość.
                        Co do kosztu zabawy - robię piwo zamiast kupować nie z przyczyn ekonomicznych, a dla przyjemności robienia, a przy okazji fajnych rezultatów; gdybym chciał tanio, to poszedłbym do Biedronki Reasumując - wykorzystam tą Pieniawę, bo zwrócić nie dam rady, a pić jej per se nie mam zamiaru Do oatmeal stouta za to (o ile go zrobię) może dosypię gipsu

                        Co do piany - cóż, przekonam się na własnej skórze... Dla mnie piana nie jest bardzo ważna, choć wiem, że wzorzec stouta stanowi inaczej

                        Dam znać za miesiąc - dwa co mi z tego wyszło

                        Dzięki za porady,

                        h/h

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19291

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hammerh34d
                          ... Do oatmeal stouta za to (o ile go zrobię) może dosypię gipsu
                          ...
                          Dzięki za porady,

                          h/h
                          Tylko tego piwowarskiego a nie budowlanego

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hammerh34d
                            Do oatmeal stouta za to (o ile go zrobię) może dosypię gipsu
                            Jeżeli już to kredy, CaCO3. Gips podkreśla goryczkę np. w IPA, kreda (węglany) kontruje kwasowość pochodzącą ze słodów ciemnych w Stoutach.

                            Napisz, ile węglanów ma ta kupna woda, bo może wystarczy - powinno być max. 250-300 ppm

                            Comment

                            • hammerh34d
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.09
                              • 11

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                              Napisz, ile węglanów ma ta kupna woda, bo może wystarczy - powinno być max. 250-300 ppm

                              Wróciłem z weekendu, to piszę.

                              Żywiec ma 136,2 mg/dl wodorowęglanów.
                              Pieniawa ma 1030.

                              h/h

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
                                darekd
                                Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

                                Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

                                https://www.singlecut.com/

                                Aromat - czekolada,...
                                2025-02-02, 00:09
                              • Prusak
                                Balans, Kurpiowskie Porter
                                Prusak
                                Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
                                2023-03-24, 01:45
                              • dadek
                                Nowe Miasto Lubawskie, Kopernika 9C, Browar Nowomiejski/Piwoteka
                                dadek
                                Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
                                2022-11-07, 01:04
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • dadek
                                Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                dadek
                                Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                2023-12-05, 00:56
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...