Witam i pytam - twardość wody do stouta?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hammerh34d
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.09
    • 11

    Witam i pytam - twardość wody do stouta?

    Witam Szanownych Państwa

    Czytuję forum już jakiś czas, odważyłem się napisać żeby zweryfikowac moje chore pomysły.
    Przymierzam się do kolejnej warki z puchy - tym razem chcę zrobić coś na kształt klona mojego ulubionego stouta - Young's Double Chocolate.

    Doczytałem, ze do stoutów woda powinna mieć twardość węglanową. Do tej pory korzystałem z wody marki żywiec z PETów, z dobrym efektem, więc i tym razem mam zamiar tak zrobić. Jednak mineralizacja tej wody jest raczej znikoma. Mój wzrok padł w tym momencie na karton z wodą "Woelka pieniawa" i wyladowała w koszyku

    Mineralizacja żywieca to IIRC ok. 300 mEQ/L (butlke stoją w bagażniku, nie chce mi się do garażu schodzić), a pieniawy - ponad 1400 mEQ/L, sporo węglanów.
    Czy zestaw 15l żywieca i 5 l pieniawy będzie ok?... Nie chcę przegiąć z mineralizacją...

    Puchę Young's harvest mam, kilo ekstraktów do dosypania też, czekoladę w proszku tyż zanabyłem - tylko mieszać i czekać...

    Jeśli ten eksperyment mi wyjdzie - następne piwo pewnie będzie już z zacieraniem Mam ogromną ochotę na oatmeal stouta - bo ja ogólnie raczej stoutowy jestem.

    Będę wdzięczny za wszelkie opinie,

    h/h
    Last edited by hammerh34d; 2010-09-15, 22:18.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Czekoladę do dodaj do mleka i wypij na noc

    Comment

    • hammerh34d
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.09
      • 11

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Czekoladę do dodaj do mleka i wypij na noc
      Dobła dobła - przepisy na obcojęzycznych stronach zalecają dosypanie kakao do klona Young's'a, więc proszę mnie nie wodzić na pokuszenie

      A co do wody - jakieś pomysły, czy bije mi palma i się nie przejmować?...

      h/h

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Kakao to nie czekolada. Tyle poza tematem. W sprawie wody ja bym się nie przejmował skoro nie wiesz jakie parametry ma ta z Young's.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          kakao to tłuszcz, wiec zapomnij o pianie. Gdzieś kupił to kakao?

          Z woda to ci bije zwłaszcza przy puszkach.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • hammerh34d
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.09
            • 11

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Kakao to nie czekolada. [...]
            Masz rację, a ja niepotrzebnie wykazałem się zbyt dużym poczuciem humoru
            Jednakże jedyne co ryzykuję wsypując czekoladę (właśnie rzuciłem okiem na puszkę Whittarda w kuchni) to to, że do brzeczki dosypę nieco dodatkowego cukru. Reszta puchy to kakao i aromat

            A co do wody - dam jej szansę, zobaczymy

            Dzięki,

            Edit: Kakao oczywiście w Tesco kupiłem, wybrałem takie o niskiej zawartości tłuszczu - od Wedla

            h/h
            Last edited by hammerh34d; 2010-09-15, 22:40.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #7
              A wrzuć linka do tych stron gdzie polecają kakao. Mnie to się wydaje, że chodziło o słód czekoladowy.

              Comment

              • hammerh34d
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.09
                • 11

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                A wrzuć linka do tych stron gdzie polecają kakao. Mnie to się wydaje, że chodziło o słód czekoladowy.
                Prosz:

                Get a new domain name for your startup. Quick and professional service. Seamless domain transfers.


                Cytat:

                6 lb. maris otter pale malt
                1 lb. vienna malt
                8 oz black patent malt
                11 oz. crystal malt (60L)
                13 oz. chocolate malt
                1 lb lactose
                8 oz. clover honey in place of invert sugar
                4 oz. light brown sugar in place of cane sugar
                1 lb. baking cocoa powder
                1/2 whirlfloc tablet (15 mins)

                7.5 AAU Northern Brewer hops (60 mins)
                (1 of 7.5% alpha)
                1.25 AAU Kent Goldings hops (15 mins)
                (0.25 oz/7g of 5% alpha)

                tudzież

                6 lb. 14 oz. (3.1 kg) 2-row pale ale malt
                11 oz. (0.31 kg) crystal malt (60L)
                13 oz. (0.37 kg) chocolate malt
                12 oz. (0.34 kg) lactose
                8 oz. (0.23 kg) invert sugar
                4 oz. (0.11 kg) cane sugar
                6 oz. (0.17 kg) cocoa powder
                0.33 oz (9.4 g) liquid chocolate extract
                1 tsp Irish moss (15 mins)
                1/8 tsp yeast nutrients (15 mins)
                7 AAU Fuggles hops (60 mins)
                (1.4 oz/40g of 5% alpha)
                1.25 AAU Kent Goldings hops (15 mins)
                (0.25 oz/7g of 5% alpha)
                Wyeast 1318 (London Ale III) yeast
                (1.5 qt/1.5L yeast starter)
                0.75 cups corn sugar (for priming)



                h/h

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #9
                  No masz... i to jeszcze funt To już się nie odzywam.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hammerh34d Wyświetlenie odpowiedzi
                    ... Nie chcę przegiąć z mineralizacją...
                    Nie przegniesz. Węglany wapnia i magnezu wytrącają się w czasie gotowania wody w postaci kamienia kotłowego.

                    Mieszanie Pieniawy i Żywca to zawracanie głowy, jeśli chcesz koniecznie utwrdzic wodę, to gipsem lub kredą. Efekt będzie ten sam, a koszt wielokrotnie niższy.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Zamiast kakao dałbym herbatkę ze 100g ześrutowanego słodu czekoladowego.

                      Comment

                      • hammerh34d
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.09
                        • 11

                        #12
                        Kłaniam,

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mieszanie Pieniawy i Żywca to zawracanie głowy, jeśli chcesz koniecznie utwrdzic wodę, to gipsem lub kredą. Efekt będzie ten sam, a koszt wielokrotnie niższy.
                        Rozumiem, zapamiętam na przyszłość.
                        Co do kosztu zabawy - robię piwo zamiast kupować nie z przyczyn ekonomicznych, a dla przyjemności robienia, a przy okazji fajnych rezultatów; gdybym chciał tanio, to poszedłbym do Biedronki Reasumując - wykorzystam tą Pieniawę, bo zwrócić nie dam rady, a pić jej per se nie mam zamiaru Do oatmeal stouta za to (o ile go zrobię) może dosypię gipsu

                        Co do piany - cóż, przekonam się na własnej skórze... Dla mnie piana nie jest bardzo ważna, choć wiem, że wzorzec stouta stanowi inaczej

                        Dam znać za miesiąc - dwa co mi z tego wyszło

                        Dzięki za porady,

                        h/h

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hammerh34d Wyświetlenie odpowiedzi
                          ... Do oatmeal stouta za to (o ile go zrobię) może dosypię gipsu
                          ...
                          Dzięki za porady,

                          h/h
                          Tylko tego piwowarskiego a nie budowlanego

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hammerh34d Wyświetlenie odpowiedzi
                            Do oatmeal stouta za to (o ile go zrobię) może dosypię gipsu
                            Jeżeli już to kredy, CaCO3. Gips podkreśla goryczkę np. w IPA, kreda (węglany) kontruje kwasowość pochodzącą ze słodów ciemnych w Stoutach.

                            Napisz, ile węglanów ma ta kupna woda, bo może wystarczy - powinno być max. 250-300 ppm

                            Comment

                            • hammerh34d
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.09
                              • 11

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                              Napisz, ile węglanów ma ta kupna woda, bo może wystarczy - powinno być max. 250-300 ppm

                              Wróciłem z weekendu, to piszę.

                              Żywiec ma 136,2 mg/dl wodorowęglanów.
                              Pieniawa ma 1030.

                              h/h

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X