Witam Szanownych Państwa
Czytuję forum już jakiś czas, odważyłem się napisać żeby zweryfikowac moje chore pomysły.
Przymierzam się do kolejnej warki z puchy - tym razem chcę zrobić coś na kształt klona mojego ulubionego stouta - Young's Double Chocolate.
Doczytałem, ze do stoutów woda powinna mieć twardość węglanową. Do tej pory korzystałem z wody marki żywiec z PETów, z dobrym efektem, więc i tym razem mam zamiar tak zrobić. Jednak mineralizacja tej wody jest raczej znikoma. Mój wzrok padł w tym momencie na karton z wodą "Woelka pieniawa" i wyladowała w koszyku
Mineralizacja żywieca to IIRC ok. 300 mEQ/L (butlke stoją w bagażniku, nie chce mi się do garażu schodzić), a pieniawy - ponad 1400 mEQ/L, sporo węglanów.
Czy zestaw 15l żywieca i 5 l pieniawy będzie ok?... Nie chcę przegiąć z mineralizacją...
Puchę Young's harvest mam, kilo ekstraktów do dosypania też, czekoladę w proszku tyż zanabyłem - tylko mieszać i czekać...
Jeśli ten eksperyment mi wyjdzie - następne piwo pewnie będzie już z zacieraniem Mam ogromną ochotę na oatmeal stouta - bo ja ogólnie raczej stoutowy jestem.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie,
h/h
Czytuję forum już jakiś czas, odważyłem się napisać żeby zweryfikowac moje chore pomysły.
Przymierzam się do kolejnej warki z puchy - tym razem chcę zrobić coś na kształt klona mojego ulubionego stouta - Young's Double Chocolate.
Doczytałem, ze do stoutów woda powinna mieć twardość węglanową. Do tej pory korzystałem z wody marki żywiec z PETów, z dobrym efektem, więc i tym razem mam zamiar tak zrobić. Jednak mineralizacja tej wody jest raczej znikoma. Mój wzrok padł w tym momencie na karton z wodą "Woelka pieniawa" i wyladowała w koszyku
Mineralizacja żywieca to IIRC ok. 300 mEQ/L (butlke stoją w bagażniku, nie chce mi się do garażu schodzić), a pieniawy - ponad 1400 mEQ/L, sporo węglanów.
Czy zestaw 15l żywieca i 5 l pieniawy będzie ok?... Nie chcę przegiąć z mineralizacją...
Puchę Young's harvest mam, kilo ekstraktów do dosypania też, czekoladę w proszku tyż zanabyłem - tylko mieszać i czekać...
Jeśli ten eksperyment mi wyjdzie - następne piwo pewnie będzie już z zacieraniem Mam ogromną ochotę na oatmeal stouta - bo ja ogólnie raczej stoutowy jestem.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie,
h/h
Comment