Witam i pytam - twardość wody do stouta?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Podawaj również zawartość wapnia i magnezu. Sama zawartość jonu wodorowęglanowego to za mało. Przy niskiej mineralizacji jon ten to rozpuszczony w wodzie dwutlenek węgla, który przy gotowaniu ucieka niemal w całości.

    Comment

    • hammerh34d
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.09
      • 11

      #17
      No dopsz, Panowie.
      W końcu znalazłem czas na odpalenie tego wynalazku. Poszedłem po linii najmniejszego oporu:

      1 pucha young's harvest stout
      500 g extra dark spraymalt
      500 g extra light spraymalt
      250 g laktozy
      1 paczka kakao wedla niskotłuszczowego
      5 l wielkiej pieniawy, żywiec do 18 l
      ekstrakty + kakao zagotowane razem w formie stężonej, rozcieńczone do 18 l, schłodzone, zasypane pieczarkami z torebki - po 3 godzinach widać, że przyszłe piwo już żyje.

      Dam znać jak bardzo kiepsko z pianą za jakieś minimum 4 tygodnie ;P

      h/h

      Comment

      • hammerh34d
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.09
        • 11

        #18
        Updejt

        Po 5 dniach burzliwej w czasie której blg zeszły z 12.5 do mniej więcej 5.5, a potem tygodniu cichej (zeszło kolejne 0.5 blg; więcej nie zejdzie, bo i laktoza swoje daje IMHO) przymierzam się do zabutelkowania drania dziś.
        Jak na razie piana jest, wcale nienajgorsza - na niektórych komercyjnych stoutach widywałem słabszą. Piwo ewidentnie nawet jak dla mnie wymaga jeszcze kilku tygodni dojrzewania, ale już widzę, że nutek kawowych i odrobiny czekoladowego nosa można się w nim spodziewać.

        Następny update chyba za jakieś 2 tygodnie najwcześniej, W międzyczasie, żeby się nie nudzić, szukam jakiejś receptury na coś naprawdę ciężkiego - marzy mi się potwór na bazie russian imperia stouta o roboczej nazwie "toblerone" - coś o wyjściowym blg ponad 20, z dodatkiem miodu, wanilii w lasce i kakao, a może i ekstraktu czekoladowego jeśli jakiś sensowny uda mi się kupić

        h/h

        Comment

        Przetwarzanie...
        X