Skąd się biorą "bimbrowe" posmaki?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomislaw88
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.07
    • 25

    #1

    Skąd się biorą "bimbrowe" posmaki?

    Witam. Mam pytanie dotyczące "bimbrowych" posmaków w piwie. Skąd one się biorą? Na wiki.piwo.org jest takie mądre zdanie odnośnie glukozy: "cukier prosty, w 100% wykorzystywany przez drożdże". W moim rozumieniu, znaczy to tyle, że glukoza jest przetwarzana przez drożdże na dwutlenek węgla i alkohol. Więc skąd te posmaki się biorą? Czy podczas tej reakcji powstają jakieś związki, które są tego powodem? Wiem, że fermentacja nie jest prostym procesem a równanie reakcji:
    glukoza ----drożdże----> alkohol + dwutlenek węgla
    jest tylko uproszczeniem pokazującym co powstaje z szeregu innych reakcji wchodzących w skład procesu fermentacji. Jeżeli mam rację, to czy ktoś wie jakie cukry powodują te posmaki, a jakie nie? Na wiki.piwo.org było napisane, że glukoza, ja wiem jeszcze o sacharozie. A inne? Pozdrawiam.
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88
    Witam. Mam pytanie dotyczące "bimbrowych" posmaków w piwie. Skąd one się biorą? Na wiki.piwo.org jest takie mądre zdanie odnośnie glukozy: "cukier prosty, w 100% wykorzystywany przez drożdże". W moim rozumieniu, znaczy to tyle, że glukoza jest przetwarzana przez drożdże na dwutlenek węgla i alkohol. Więc skąd te posmaki się biorą? Czy podczas tej reakcji powstają jakieś związki, które są tego powodem? Wiem, że fermentacja nie jest prostym procesem a równanie reakcji:
    glukoza ----drożdże----> alkohol + dwutlenek węgla
    jest tylko uproszczeniem pokazującym co powstaje z szeregu innych reakcji wchodzących w skład procesu fermentacji. Jeżeli mam rację, to czy ktoś wie jakie cukry powodują te posmaki, a jakie nie? Na wiki.piwo.org było napisane, że glukoza, ja wiem jeszcze o sacharozie. A inne? Pozdrawiam.
    Wydaje mi się, że te smaki tego typu to nie do końca bezpośredni powód dodania cukru, ale raczej powód niezbyt "zdrowej" fermentacji. Zbyt uboga brzeczka, zbyt wysoka temperatura fermentacji itd.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • tomislaw88
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.07
      • 25

      #3
      Co masz na myśli mówiąc uboga brzeczka? A jeśli chodzi o temperaturę, to słyszałem tylko o tym, że w wyższej temperaturze mogą być wyczuwalne bardziej owocowe aromaty, ale nie "bimbrowe".
      Ostatnia zmiana dokonana przez tomislaw88; 2010-09-23, 23:16.

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #4
        Zbyt uboga brzeczka - za mało skladników odżywczych i budulcowych dla drożdży, a za dużo roboty do zrobienia (czyt. cukrów prostych do przefermentowania). Posmaki bimbrowe moga pochodzić (uwaga! moje spekulacje!) od powstajacych jako efekt uboczny alkoholi wyższych, ketonów itp. - a na ich ilość bodajże wpływ ma równiez temperatura fermentacji.
        Ostatnia zmiana dokonana przez TomX; 2010-09-24, 07:46.

        Comment

        • tomislaw88
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.07
          • 25

          #5
          To ma sens. W takim razie przy warzeniu z brew kitów posmaki biorą się z tego, że dosypując cukier dajemy drożdżom co jeść, a nie dajemy składników odżywczych. A czy ktoś wie jak ten proces dokładniej się przedstawia? Rozumiem, że w takim razie rodzaj cukru nie ma tu znaczenia?

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Moon Lark, Wharf
            darekd
            English Brown Porter,

            5,2% alk.

            Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
            2024-12-02, 23:48
          • Javox
            Robinsons, Iron Maiden Trooper Pale Ale
            Javox
            Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%

            Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasny, żółto złoty.
            Aromat - cytrusy.
            Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...
            2024-11-27, 14:56
          • Javox
            Głubczyce, Grodzkie Jasne
            Javox
            Piwo jasne, pasteryzowane z 6.1% alko.

            Piana - sporo na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasne złoto.
            Aromat - słód głubczycki, dość ciężki.
            Smak - słodkawe, misiowato karmelowe posmaki, jasne owoce lagerowe,...
            2024-10-27, 14:43
          • bastion
            Estonia, Narva, Hariduse 5, Narva Pruulikoda [Bez wyszynku]
            bastion
            Narva ze względu na pięknie położony nad rzeką o tej samej nazwie zamek, jest jednym z nielicznych turystycznych celów w Estonii. Samo miasto bardzo przeciętne, ale kiedy pozna się jego dzieje podczas ostatniej wojny, można zrozumieć dlaczego tak jest. Do tego dochodzi fakt, że języka estońskiego...
            2024-09-29, 20:09
          • Javox
            To Øl, Toøl-ator
            Javox
            Toøl-ator to Helles Bock z alko 5.7%

            Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - złoty opalizujący.
            Aromat - aromaty mocniejszego lagera.
            Smak - słodkawe, lagerowe posmaki, słodko owocowo-zbożowe,...
            2024-02-21, 13:54
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...