Skąd się biorą "bimbrowe" posmaki?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomislaw88
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.07
    • 25

Skąd się biorą "bimbrowe" posmaki?

Witam. Mam pytanie dotyczące "bimbrowych" posmaków w piwie. Skąd one się biorą? Na wiki.piwo.org jest takie mądre zdanie odnośnie glukozy: "cukier prosty, w 100% wykorzystywany przez drożdże". W moim rozumieniu, znaczy to tyle, że glukoza jest przetwarzana przez drożdże na dwutlenek węgla i alkohol. Więc skąd te posmaki się biorą? Czy podczas tej reakcji powstają jakieś związki, które są tego powodem? Wiem, że fermentacja nie jest prostym procesem a równanie reakcji:
    glukoza ----drożdże----> alkohol + dwutlenek węgla
    jest tylko uproszczeniem pokazującym co powstaje z szeregu innych reakcji wchodzących w skład procesu fermentacji. Jeżeli mam rację, to czy ktoś wie jakie cukry powodują te posmaki, a jakie nie? Na wiki.piwo.org było napisane, że glukoza, ja wiem jeszcze o sacharozie. A inne? Pozdrawiam.
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam. Mam pytanie dotyczące "bimbrowych" posmaków w piwie. Skąd one się biorą? Na wiki.piwo.org jest takie mądre zdanie odnośnie glukozy: "cukier prosty, w 100% wykorzystywany przez drożdże". W moim rozumieniu, znaczy to tyle, że glukoza jest przetwarzana przez drożdże na dwutlenek węgla i alkohol. Więc skąd te posmaki się biorą? Czy podczas tej reakcji powstają jakieś związki, które są tego powodem? Wiem, że fermentacja nie jest prostym procesem a równanie reakcji:
    glukoza ----drożdże----> alkohol + dwutlenek węgla
    jest tylko uproszczeniem pokazującym co powstaje z szeregu innych reakcji wchodzących w skład procesu fermentacji. Jeżeli mam rację, to czy ktoś wie jakie cukry powodują te posmaki, a jakie nie? Na wiki.piwo.org było napisane, że glukoza, ja wiem jeszcze o sacharozie. A inne? Pozdrawiam.
    Wydaje mi się, że te smaki tego typu to nie do końca bezpośredni powód dodania cukru, ale raczej powód niezbyt "zdrowej" fermentacji. Zbyt uboga brzeczka, zbyt wysoka temperatura fermentacji itd.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• tomislaw88
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.07
      • 25

Co masz na myśli mówiąc uboga brzeczka? A jeśli chodzi o temperaturę, to słyszałem tylko o tym, że w wyższej temperaturze mogą być wyczuwalne bardziej owocowe aromaty, ale nie "bimbrowe".
      Last edited by tomislaw88; 2010-09-23, 23:16.

Comment

• TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

Zbyt uboga brzeczka - za mało skladników odżywczych i budulcowych dla drożdży, a za dużo roboty do zrobienia (czyt. cukrów prostych do przefermentowania). Posmaki bimbrowe moga pochodzić (uwaga! moje spekulacje!) od powstajacych jako efekt uboczny alkoholi wyższych, ketonów itp. - a na ich ilość bodajże wpływ ma równiez temperatura fermentacji.
        Last edited by TomX; 2010-09-24, 07:46.

Comment

• tomislaw88
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.07
          • 25

To ma sens. W takim razie przy warzeniu z brew kitów posmaki biorą się z tego, że dosypując cukier dajemy drożdżom co jeść, a nie dajemy składników odżywczych. A czy ktoś wie jak ten proces dokładniej się przedstawia? Rozumiem, że w takim razie rodzaj cukru nie ma tu znaczenia?

Comment

Przetwarzanie...
          X