Witam. Mam pytanie dotyczące "bimbrowych" posmaków w piwie. Skąd one się biorą? Na wiki.piwo.org jest takie mądre zdanie odnośnie glukozy: "cukier prosty, w 100% wykorzystywany przez drożdże". W moim rozumieniu, znaczy to tyle, że glukoza jest przetwarzana przez drożdże na dwutlenek węgla i alkohol. Więc skąd te posmaki się biorą? Czy podczas tej reakcji powstają jakieś związki, które są tego powodem? Wiem, że fermentacja nie jest prostym procesem a równanie reakcji:
glukoza ----drożdże----> alkohol + dwutlenek węgla
jest tylko uproszczeniem pokazującym co powstaje z szeregu innych reakcji wchodzących w skład procesu fermentacji. Jeżeli mam rację, to czy ktoś wie jakie cukry powodują te posmaki, a jakie nie? Na wiki.piwo.org było napisane, że glukoza, ja wiem jeszcze o sacharozie. A inne? Pozdrawiam.
Comment