Mętne piwo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

No to nie mam pojęcia...
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

Filtracja wydaje się OK. Tak dla informacji to polecam tzw. filtrację ciągłą. Jak we wiadrze pojawia się powierzchnia młóta, to należy naciąć ją np. płaską łyżką na głębokość 2-3 cm. i zaraz zalać następną porcją wody. Oszczędza to czas, a nacinanie powoduje zmianę kanalików którymi przepływa woda przez młóto i lepsze wyługowanie cukrów.
      Co do mętności; robiłeś próbę jodową podczas zacierania? Zrób może teraz jeszcze raz, w zielonym piwie. Na obecnym etapie możesz to sklarować jeszcze żelatyną dodawaną do fermentora.

Comment

• Maciucha67
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.05
        • 128

Próba była negatywna (czyli OK).
        Właściwie to już po ptokach, bo poszło w butle. Nie chciałem dłużej trzymać na cichej, bo i tak pewnie by się nie sklarowało. Nie wiem tylko na co w przyszłości zwracać uwagę, żeby było bardziej klarowne.
        Spróbuję z nacinaniem złoża, ew. z żelatyną.

A to mętne pewnie wypiję w samotności...

Comment

• vettis
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.06
          • 5

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
          Próba była negatywna (czyli OK).
          Właściwie to już po ptokach, bo poszło w butle. Nie chciałem dłużej trzymać na cichej, bo i tak pewnie by się nie sklarowało. Nie wiem tylko na co w przyszłości zwracać uwagę, żeby było bardziej klarowne.
          Spróbuję z nacinaniem złoża, ew. z żelatyną.

S-33 tak mają. Cicha w 10-14C+żelatyna i będzie ok.

Comment

• bielok
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 338

Cześć

Możesz jeszcze spróbować lagerować piwo w butelkach.
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

Comment

• Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vettis Wyświetlenie odpowiedzi
              S-33 tak mają.
              Bez przesady. TAK nie mają. Musiał być jakiś błąd.
              Last edited by Seta; 2010-10-07, 07:40.
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi

Chciałbyś Na pewno chętni do pomocy się znajdą.

Jeśli to tego typu mętność, o której myślę, czyli spowodowana kompletnym brakiem przełomu, czyli niezwiązaniem białek przez substancje pochodzące z chmielu, to piwo doradzam w miarę szybko wypić, gdyż z czasem będzie się degenerowało i będzie miało skłonność do piany blokującej dostęp do płynu

Raz na jakiś czas miewam takie warki i tylko brak przełomu je łączy, choć są też warki bezprzełomowe całkiem normalne, zatem wysnułam teorię, że czasem jest przełom, tylko bardzo słabo widoczny i można go tylko zaobserwować przelewając już nachmieloną brzeczkę do fermentora w postaci osadu na dnie garnka.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Chciałbyś Na pewno chętni do pomocy się znajdą.

Jeśli to tego typu mętność, o której myślę, czyli spowodowana kompletnym brakiem przełomu, czyli niezwiązaniem białek przez substancje pochodzące z chmielu, to piwo doradzam w miarę szybko wypić, gdyż z czasem będzie się degenerowało i będzie miało skłonność do piany blokującej dostęp do płynu

Raz na jakiś czas miewam takie warki i tylko brak przełomu je łączy, choć są też warki bezprzełomowe całkiem normalne, zatem wysnułam teorię, że czasem jest przełom, tylko bardzo słabo widoczny i można go tylko zaobserwować przelewając już nachmieloną brzeczkę do fermentora w postaci osadu na dnie garnka.
                  Właśnie mam drugą warkę, która nie uraczyła mnie przełomem, no chyba, że był w postaci grysiku zmielonego na mąkę i jest mętniejsze niż inne piwa.
                  Co znaczy "w miarę szybko wypić"? Zakładam, że miesiąc na leżakowanie to standard a potem? Dwa, trzy miesiące czy pół roku? Piwa standardowej mocy, 12 Blg.

Comment

• tomislaw88
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.07
                    • 25

Jeśli o mnie chodzi to przełom był i to bardzo widoczny...

Comment

• Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                      Właśnie mam drugą warkę, która nie uraczyła mnie przełomem, no chyba, że był w postaci grysiku zmielonego na mąkę i jest mętniejsze niż inne piwa.
                      Co znaczy "w miarę szybko wypić"? Zakładam, że miesiąc na leżakowanie to standard a potem? Dwa, trzy miesiące czy pół roku? Piwa standardowej mocy, 12 Blg.
                      Po miechu pij - ja czekałam, aż się wyklaruje i złagodnieje goryczka, tymczasem goryczka sparszywiała jeszcze bardziej, bo to białkowa najwyraźniej była.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jeśli o mnie chodzi to przełom był i to bardzo widoczny...
                      No to może się wyklaruje w butlach - sprawdź za 2 tygodnie i daj znać
                      Chyba, że to kwasiżur - one czasem takie mętne są - nic nie napisałeś o zapachu i smaku.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• tomislaw88
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.07
                        • 25

Dam znać, ale kwasiżur to nie jest. Już próbowałem kilka butelek. Jest normalne w smaku, bez zastrzeżeń jeśli chodzi o ewentualne zakażenie. W smaku idealne nie jest ale to było moje pierwsze zacieranie, więc trzeba dopracować wszystko.

Comment

• Maciucha67
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.05
                          • 128

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jeśli to tego typu mętność, o której myślę, czyli spowodowana kompletnym brakiem przełomu...
                          Rzeczywiście, u mnie tak mogło być. Nie zauważyłem przełomu!

Będzie szybko pite

Comment

Przetwarzanie...
                          X