Dyskusja wydzielona z wątku Khana w "twoim warzeniu":
Piwo nie kwaśnieje z braku czasu
... Owszem traci na smaku przy długiej fermentacji, ale nie kwaśnieje! Poza tym 40 dni cichej dla tripla to nie jest takie niespotykane.
Prawdopodobnie zakażenie czaiło się w fermentatorze, a przy wcześniejszej próbie jeszcze go nie wyczułeś. Prawdopodobnie skisło z tej samej przyczyny co pszenica (nie koniecznie od deszczu, raczej od nieprawidłowej dezynfekcji), ewentualnie zakaziłeś je podczas próbowania...
Może Cię pocieszy, że moim zdaniem na 95% skwaśniałoby w butelkach, więc dobrze, że czasu nie traciłeś...
Piwo nie kwaśnieje z braku czasu

Prawdopodobnie zakażenie czaiło się w fermentatorze, a przy wcześniejszej próbie jeszcze go nie wyczułeś. Prawdopodobnie skisło z tej samej przyczyny co pszenica (nie koniecznie od deszczu, raczej od nieprawidłowej dezynfekcji), ewentualnie zakaziłeś je podczas próbowania...
Może Cię pocieszy, że moim zdaniem na 95% skwaśniałoby w butelkach, więc dobrze, że czasu nie traciłeś...
Comment