Jest poprawa. Piwko ładnie "psyczy" przy otwieraniu aczkolwiek piana jest słaba. Dziękuję wszystkim za pomoc i ponawiam pytanie o wymiary głowicy do kapslowania
Brak gazu - czy ponowna refermentacja ma sens?
Collapse
X
-
Mam pytanie, czy jeżeli mam piwo górnej fermentacji ,gdzie burzliwą prowadziłem w ok 24*C, cichą w około 21*C .Czy dobrze robie ,że leżakuje mi piwo w butelkach w około 15*C?(w ciepłej piwnicy):> Lepsza jest refermentacja przy wyższej czy przy niższej temperaturze?
Comment
-
-
Drożdże się autolizują przy przechowywaniu piwa w zbyt wysokiej temperaturze. Dlatego lepiej jest po kilku dniach (powiedzmy - po tygodniu) przenieść na leżakowanie w chłodniejsze miejsce. A ten pierwszy tydzień w ciepełku jest po to, żeby drożdże szybko zużyły tlen który jest pod kapslem.
Comment
-
-
W jakim stopniu się autolizują? Raczej niewielkim. Przecież spokojnie można odzyskać drożdże z butli po piwie sklepowym np. Schneider Weisse, a na pewno po rozlewie te piwa nie przebywają w "leżakowych" temperaturach...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziW jakim stopniu się autolizują? Raczej niewielkim. Przecież spokojnie można odzyskać drożdże z butli po piwie sklepowym np. Schneider Weisse, a na pewno po rozlewie te piwa nie przebywają w "leżakowych" temperaturach...
Comment
-
-
Pytałem o stopień rzeczonej autolizy, nie o starzenie piwa jako takiego, które zachodzi niezależnie czy drożdże są czy ich nie ma (bo zostały np. odfiltrowane). Osobiście jestem sceptyczny co do zakresu tego zjawiska przy temp. poniżej 20*C . Jeśli tak by było w znacznym stopniu, wieloletnie piwa belgijskie refermentowane w butli nadawałyby się jedynie do zlewu, chyba że smak autolizowanych drożdży nie jest postrzegany negatywnie, ale wtedy...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziPytałem o stopień rzeczonej autolizy, nie o starzenie piwa jako takiego, które zachodzi niezależnie czy drożdże są czy ich nie ma (bo zostały np. odfiltrowane). Osobiście jestem sceptyczny co do zakresu tego zjawiska przy temp. poniżej 20*C . Jeśli tak by było w znacznym stopniu, wieloletnie piwa belgijskie refermentowane w butli nadawałyby się jedynie do zlewu, chyba że smak autolizowanych drożdży nie jest postrzegany negatywnie, ale wtedy...
Comment
-
-
Takie pytania można mnożyć w nieskończoność,: Idę do sklepu i kupuję dwuletniego, skąd wiem że był dobrze przechowywany? Jeśli smakował, to miał więcej niż 50% trupów drożdży w osadzie drożdżowym czy nie?Last edited by ART; 2010-11-30, 17:29.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziTakie pytania można mnożyć w nieskończoność,: Idę do sklepu i kupuję dwuletniego, skąd wiem że był dobrze przechowywany? Jeśli smakował, to miał więcej niż 50% trupów drożdży w osadzie drożdżowym czy nie?
Comment
-
-
I co, sądzisz że ludzie z całego świata kupujący te piwa i zachwycający się ich smakiem ZAWSZE trafiali na idelanie przechowywane egzemplarze gdy je kupowali? Nie wierzę.
Wracając do mojego pierwotnego postu - chciałem się dowiedzieć skąd Zgoda zaczerpnął wiedzę o autolizie drożdży a raczej jej zakresie przy tych 15* i chciałem żeby się nią podzielił. Bez uszczypliwości.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
A wracając do pytania Dziubsona - najlepiej jest leżakować piwo w jak najniższej temperaturze. W praktyce piwowarzy domowi leżakują w takich warunkach, jakie posiadają, czyli w różnych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA wracając do pytania Dziubsona - najlepiej jest leżakować piwo w jak najniższej temperaturze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziWracając do mojego pierwotnego postu - chciałem się dowiedzieć skąd Zgoda zaczerpnął wiedzę o autolizie drożdży a raczej jej zakresie przy tych 15* i chciałem żeby się nią podzielił. Bez uszczypliwości.
15*C to nie jest zbyt wysoka temperatura - o 10*C wyższa już prędzej, a i to jeżeli chodzi o przechowywanie, a nie parę dni refermentacji. O ile wiem, wysokie ciśnienie w butelkach działa hamująco na proces autolizy, więc parę dni w temperaturze nawet 25*C pewnie nie ma znaczenia.
Comment
-
-
Dyskusja odbiega od nieco tematu. Moim zdaniem zasada jest taka - piwo na drożdżach dolnej fermentacji należy leżakować poniżej 12*C. Gdy temperatura w mojej piwnicy przekroczyła w lecie 14-15*C pilsy dostały "ejlowych kwiatków".
Górna fermentacja - poniżej 20*C.
Niższa temperatura to przede wszystkim mniejsza szansa na rozwój jakiejś infekcji.
Comment
-
Comment