Brak gazu - czy ponowna refermentacja ma sens?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pysiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 19

    #16
    Jest poprawa. Piwko ładnie "psyczy" przy otwieraniu aczkolwiek piana jest słaba. Dziękuję wszystkim za pomoc i ponawiam pytanie o wymiary głowicy do kapslowania

    Comment

    • Dziubson
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.10
      • 93

      #17
      Mam pytanie, czy jeżeli mam piwo górnej fermentacji ,gdzie burzliwą prowadziłem w ok 24*C, cichą w około 21*C .Czy dobrze robie ,że leżakuje mi piwo w butelkach w około 15*C?(w ciepłej piwnicy):> Lepsza jest refermentacja przy wyższej czy przy niższej temperaturze?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #18
        Drożdże się autolizują przy przechowywaniu piwa w zbyt wysokiej temperaturze. Dlatego lepiej jest po kilku dniach (powiedzmy - po tygodniu) przenieść na leżakowanie w chłodniejsze miejsce. A ten pierwszy tydzień w ciepełku jest po to, żeby drożdże szybko zużyły tlen który jest pod kapslem.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23931

          #19
          W jakim stopniu się autolizują? Raczej niewielkim. Przecież spokojnie można odzyskać drożdże z butli po piwie sklepowym np. Schneider Weisse, a na pewno po rozlewie te piwa nie przebywają w "leżakowych" temperaturach...
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            W jakim stopniu się autolizują? Raczej niewielkim. Przecież spokojnie można odzyskać drożdże z butli po piwie sklepowym np. Schneider Weisse, a na pewno po rozlewie te piwa nie przebywają w "leżakowych" temperaturach...
            No ale faktem jest, że piwo, którego refermentacja jest zakończona, najlepiej przechowywać w temp. zbliżonej do 0C. Wtedy starzenie piwa (nie tylko autoliza, ale to też) zachodzi najwolniej.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23931

              #21
              Pytałem o stopień rzeczonej autolizy, nie o starzenie piwa jako takiego, które zachodzi niezależnie czy drożdże są czy ich nie ma (bo zostały np. odfiltrowane). Osobiście jestem sceptyczny co do zakresu tego zjawiska przy temp. poniżej 20*C . Jeśli tak by było w znacznym stopniu, wieloletnie piwa belgijskie refermentowane w butli nadawałyby się jedynie do zlewu, chyba że smak autolizowanych drożdży nie jest postrzegany negatywnie, ale wtedy...
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                Pytałem o stopień rzeczonej autolizy, nie o starzenie piwa jako takiego, które zachodzi niezależnie czy drożdże są czy ich nie ma (bo zostały np. odfiltrowane). Osobiście jestem sceptyczny co do zakresu tego zjawiska przy temp. poniżej 20*C . Jeśli tak by było w znacznym stopniu, wieloletnie piwa belgijskie refermentowane w butli nadawałyby się jedynie do zlewu, chyba że smak autolizowanych drożdży nie jest postrzegany negatywnie, ale wtedy...
                No ale wyobraźmy sobie hipotetyczną sytuację, że chcesz wyleżakować Chimaya. Kupujesz go jako świeży i co robisz? Dajesz go do piwnicy, czy trzymasz na półce w salonie?
                blog.kopyra.com

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23931

                  #23
                  Takie pytania można mnożyć w nieskończoność,: Idę do sklepu i kupuję dwuletniego, skąd wiem że był dobrze przechowywany? Jeśli smakował, to miał więcej niż 50% trupów drożdży w osadzie drożdżowym czy nie?
                  Last edited by ART; 2010-11-30, 17:29.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    Takie pytania można mnożyć w nieskończoność,: Idę do sklepu i kupuję dwuletniego, skąd wiem że był dobrze przechowywany? Jeśli smakował, to miał więcej niż 50% trupów drożdży w osadzie drożdżowym czy nie?
                    No tak, tylko odpowiedzi nie są do końca weryfikowalne. Trzeba by przeprowadzać eksperymenty porównawcze. Trzymać butelkę z tej samej partii w piwnicy i na sklepowej półce. Są pewne zasady, które mają uzasadnienie logiczne, natomiast trudno jest dać odpowiedź precyzyjną, w stylu - pół roku na półce, to jak 5 lat w piwnicy.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23931

                      #25
                      I co, sądzisz że ludzie z całego świata kupujący te piwa i zachwycający się ich smakiem ZAWSZE trafiali na idelanie przechowywane egzemplarze gdy je kupowali? Nie wierzę.

                      Wracając do mojego pierwotnego postu - chciałem się dowiedzieć skąd Zgoda zaczerpnął wiedzę o autolizie drożdży a raczej jej zakresie przy tych 15* i chciałem żeby się nią podzielił. Bez uszczypliwości.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        A wracając do pytania Dziubsona - najlepiej jest leżakować piwo w jak najniższej temperaturze. W praktyce piwowarzy domowi leżakują w takich warunkach, jakie posiadają, czyli w różnych.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          A wracając do pytania Dziubsona - najlepiej jest leżakować piwo w jak najniższej temperaturze.
                          I tylko o to mi chodziło.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wracając do mojego pierwotnego postu - chciałem się dowiedzieć skąd Zgoda zaczerpnął wiedzę o autolizie drożdży a raczej jej zakresie przy tych 15* i chciałem żeby się nią podzielił. Bez uszczypliwości.
                            Użyłem sformułowania "zbyt wysoka temperatura".

                            15*C to nie jest zbyt wysoka temperatura - o 10*C wyższa już prędzej, a i to jeżeli chodzi o przechowywanie, a nie parę dni refermentacji. O ile wiem, wysokie ciśnienie w butelkach działa hamująco na proces autolizy, więc parę dni w temperaturze nawet 25*C pewnie nie ma znaczenia.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              Dyskusja odbiega od nieco tematu. Moim zdaniem zasada jest taka - piwo na drożdżach dolnej fermentacji należy leżakować poniżej 12*C. Gdy temperatura w mojej piwnicy przekroczyła w lecie 14-15*C pilsy dostały "ejlowych kwiatków".
                              Górna fermentacja - poniżej 20*C.
                              Niższa temperatura to przede wszystkim mniejsza szansa na rozwój jakiejś infekcji.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X