Jest poprawa. Piwko ładnie "psyczy" przy otwieraniu aczkolwiek piana jest słaba. Dziękuję wszystkim za pomoc i ponawiam pytanie o wymiary głowicy do kapslowania
Brak gazu - czy ponowna refermentacja ma sens?
Collapse
X
-
Mam pytanie, czy jeżeli mam piwo górnej fermentacji ,gdzie burzliwą prowadziłem w ok 24*C, cichą w około 21*C .Czy dobrze robie ,że leżakuje mi piwo w butelkach w około 15*C?(w ciepłej piwnicy):> Lepsza jest refermentacja przy wyższej czy przy niższej temperaturze?Comment
-
Drożdże się autolizują przy przechowywaniu piwa w zbyt wysokiej temperaturze. Dlatego lepiej jest po kilku dniach (powiedzmy - po tygodniu) przenieść na leżakowanie w chłodniejsze miejsce. A ten pierwszy tydzień w ciepełku jest po to, żeby drożdże szybko zużyły tlen który jest pod kapslem.Comment
-
W jakim stopniu się autolizują? Raczej niewielkim. Przecież spokojnie można odzyskać drożdże z butli po piwie sklepowym np. Schneider Weisse, a na pewno po rozlewie te piwa nie przebywają w "leżakowych" temperaturach...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
No ale faktem jest, że piwo, którego refermentacja jest zakończona, najlepiej przechowywać w temp. zbliżonej do 0C. Wtedy starzenie piwa (nie tylko autoliza, ale to też) zachodzi najwolniej.Comment
-
Pytałem o stopień rzeczonej autolizy, nie o starzenie piwa jako takiego, które zachodzi niezależnie czy drożdże są czy ich nie ma (bo zostały np. odfiltrowane). Osobiście jestem sceptyczny co do zakresu tego zjawiska przy temp. poniżej 20*C . Jeśli tak by było w znacznym stopniu, wieloletnie piwa belgijskie refermentowane w butli nadawałyby się jedynie do zlewu, chyba że smak autolizowanych drożdży nie jest postrzegany negatywnie, ale wtedy...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Pytałem o stopień rzeczonej autolizy, nie o starzenie piwa jako takiego, które zachodzi niezależnie czy drożdże są czy ich nie ma (bo zostały np. odfiltrowane). Osobiście jestem sceptyczny co do zakresu tego zjawiska przy temp. poniżej 20*C . Jeśli tak by było w znacznym stopniu, wieloletnie piwa belgijskie refermentowane w butli nadawałyby się jedynie do zlewu, chyba że smak autolizowanych drożdży nie jest postrzegany negatywnie, ale wtedy...Comment
-
Takie pytania można mnożyć w nieskończoność,: Idę do sklepu i kupuję dwuletniego, skąd wiem że był dobrze przechowywany? Jeśli smakował, to miał więcej niż 50% trupów drożdży w osadzie drożdżowym czy nie?Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-11-30, 17:29.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
No tak, tylko odpowiedzi nie są do końca weryfikowalne. Trzeba by przeprowadzać eksperymenty porównawcze. Trzymać butelkę z tej samej partii w piwnicy i na sklepowej półce. Są pewne zasady, które mają uzasadnienie logiczne, natomiast trudno jest dać odpowiedź precyzyjną, w stylu - pół roku na półce, to jak 5 lat w piwnicy.Comment
-
I co, sądzisz że ludzie z całego świata kupujący te piwa i zachwycający się ich smakiem ZAWSZE trafiali na idelanie przechowywane egzemplarze gdy je kupowali? Nie wierzę.
Wracając do mojego pierwotnego postu - chciałem się dowiedzieć skąd Zgoda zaczerpnął wiedzę o autolizie drożdży a raczej jej zakresie przy tych 15* i chciałem żeby się nią podzielił. Bez uszczypliwości.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
A wracając do pytania Dziubsona - najlepiej jest leżakować piwo w jak najniższej temperaturze. W praktyce piwowarzy domowi leżakują w takich warunkach, jakie posiadają, czyli w różnych.Comment
-
Comment
-
15*C to nie jest zbyt wysoka temperatura - o 10*C wyższa już prędzej, a i to jeżeli chodzi o przechowywanie, a nie parę dni refermentacji. O ile wiem, wysokie ciśnienie w butelkach działa hamująco na proces autolizy, więc parę dni w temperaturze nawet 25*C pewnie nie ma znaczenia.Comment
-
Dyskusja odbiega od nieco tematu. Moim zdaniem zasada jest taka - piwo na drożdżach dolnej fermentacji należy leżakować poniżej 12*C. Gdy temperatura w mojej piwnicy przekroczyła w lecie 14-15*C pilsy dostały "ejlowych kwiatków".
Górna fermentacja - poniżej 20*C.
Niższa temperatura to przede wszystkim mniejsza szansa na rozwój jakiejś infekcji.Comment
Related Topics
Collapse
-
W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Cześć.
Robiąc warkę zapomniałem sprawdzić BLG (ogólnie często o tym zapominam..) ale przy butelkowaniu po 3 tygodniach w fermentacji burzliwej BLG spadlo do 5,5. Stwierdziłem że więcej nie spadnie, zrobiłem roztwór z cukru 2,5g na 0,5l piwa i zabutelkowałem. Wczoraj mineły...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Mam do sprzedania taboret gazowy (kuchenkę) na gaz propan-butan o mocy cieplnej 7,5 kW z wbudowaną zapalarką piezoelektryczną. Podstawa ma wymiar ok. 40 x 40 cm. W zestawie jest też reduktor gazu wraz z wężem. Taboret jest bardzo stabilny i solidnie wykonany. Butla 11 kg na gaz propan-butan,...
-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 18:44 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment