wyparzanie kapsli a ich szczelność

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    wyparzanie kapsli a ich szczelność

    czy jest to możliwe że kapsle potraktowane wrzątkiem mogą być mniej szczelne?
    wydaje mnie się może Placebo
    że mniej nagazowane są te piwa gdzie kapsle były dezynfekowane za pomocą wrzątku
    przed samy butelkowaniem - ciepłe na butelkę?????

    chyba trochę wbrew fizyce

    saluti piwowarzy
    klausini
    Last edited by klaus1973; 2010-10-07, 20:45.
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Ja od razu odrzuciłem wrzątek i dezynfekuję spirytusem. Zalewam wszystkie w miseczce a potem za pomocą pincety kładę na kołnierzu i ...przynajmniej stres rozgotowanego tworzywa mam z głowy

    Comment

    • dreads
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.09
      • 520

      #3
      Ja kapsle od samego początku wrzucam wręcz na wrzącą wodę i gotuje kilka minut - jeszcze nie miałem źle nagazowanej butelki. Mam za sobą kilkanaście warek. Zalecam jednak przy tym ostrożność, bo raz niestety odeszły pod wpływem temperatury wszystkie gumki spod kapsli Od tego czasu zawsze robie najpierw próbę na trzech sztukach

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #4
        Po co wrzątkiem? Przecież i tak środek do dezynfekcji węzyka czy tez butelek musi byc rozrobiony i jeszcze nie wylany.
        Poza tym gdy otwieram nową paczkę to nigdy ich nie dezynfekuje...

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          Nie zauważyłem żeby piwo było mniej nagazowane z powodu ciepłych kapsli. Zawsze przed butelkowaniem wrzucam kapsle do garnka z wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 3 min. Następnie nimi kapsluję i nie przykładam wagi do tego czy są ciepłe, czy zimne, zawsze zaciskam tak samo i nie zdarzyło mi się, żeby gaz uciekał.Łatwo to sprawdzić potrząsając świeżo zakapslowaną butelką, i jak nie syczy, lub też piwo nie wydobywa się spod kapsla, to myślę że jest ok
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

            #6
            Zawsze wrzątkiem traktujemy i zero problemów.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja od razu odrzuciłem wrzątek i dezynfekuję spirytusem. Zalewam wszystkie w miseczce a potem za pomocą pincety kładę na kołnierzu i ...przynajmniej stres rozgotowanego tworzywa mam z głowy
              A zakładasz gumowe rękawiczki i maseczkę ?
              Ja wrzucam do garnka i zalewam wrzątkiem z czajnika , bywa że wrzucam do clo2
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                A zakładasz gumowe rękawiczki i maseczkę ?
                To tylko jak zaglądam do fermentora

                Comment

                • klaus1973
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.05
                  • 104

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Placebo klausini
                  wiedziałem że mnie się wydaje
                  tylko nie byłem.....

                  dzięki serdeczne
                  saluti
                  piwowarzy domowi
                  Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zawsze wrzątkiem traktujemy i zero problemów.
                    Ja tak samo jak ten rudzielec...
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • grym
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.09
                      • 150

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
                      czy jest to możliwe że kapsle potraktowane wrzątkiem mogą być mniej szczelne?
                      wydaje mnie się może Placebo
                      że mniej nagazowane są te piwa gdzie kapsle były dezynfekowane za pomocą wrzątku
                      przed samy butelkowaniem - ciepłe na butelkę?????

                      chyba trochę wbrew fizyce

                      saluti piwowarzy
                      klausini
                      ARKA GDYNIA

                      Comment

                      • tomislaw88
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.07
                        • 25

                        #12
                        Ja też nigdy nie miałem problemów z tym żeby gaz uciekał po kapslach potraktowanych wrzątkiem. Zawsze zalewam wrzątkiem i trzymam kilka minut. Zero problemów.

                        Comment

                        • bielok
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.10
                          • 338

                          #13
                          Cześć
                          Kupiłem kiedyś okazyjnie 1000 czarnych kapsli z napisem twist-off. Mają taka dodatkową gumkę silikonową - ta właśnie gumka odchodzi przy parzeniu wrzątkiem. Te kapsle dezynfekuję CLO, natomiast zwykłe wrzątkiem.
                          anioły śmierdzą potem
                          żrą kiełbasę
                          mają w dupie żywych

                          Comment

                          • mac48
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2005.07
                            • 1

                            #14
                            Ja zawsze tak robię i nie ma problemu. Może za mało glukozy?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X