Witam
Drodzy forumowicze, jak w temacie pytanie z innej beczki...mianowicie beczki z miodem. Stwierdziłem że to będzie najlepsze miejsce aby spytać doświadczonych piwowarów o chmiel.
Mianowicie przygotowuje dwójniaka (dosyć mocno słodki miód pitny) z dodatkiem chmielu. Zależy mi na uzyskaniu charakterystycznej dla chmielu goryczki która zharmonizuję się z duża ilością cukru resztkowego dwójniaka.
Stare przepisy na dwójniaka z chmielem podają 1g chmielu na 1l brzeczki dwójniaka (stosunek miodu do wody 1:1). Nie mam pojęcia jakie parametry miał chmiel setki lat temu ale przypuszczam że inne niż teraz.
Ze względów praktycznych nie będę wstanie sycić (gotować) całej brzeczki, mogę jedynie zagotować wodę z chmielem która potem dodam do miodu. I teraz moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów w tym temacie.
Jakiego chmielu lub kilku powinienem użyć aby uzyskać goryczkę odpowiednią do dużego słodu a także ile czasu powiniem go gotować w wodzie?
Drodzy forumowicze, jak w temacie pytanie z innej beczki...mianowicie beczki z miodem. Stwierdziłem że to będzie najlepsze miejsce aby spytać doświadczonych piwowarów o chmiel.
Mianowicie przygotowuje dwójniaka (dosyć mocno słodki miód pitny) z dodatkiem chmielu. Zależy mi na uzyskaniu charakterystycznej dla chmielu goryczki która zharmonizuję się z duża ilością cukru resztkowego dwójniaka.
Stare przepisy na dwójniaka z chmielem podają 1g chmielu na 1l brzeczki dwójniaka (stosunek miodu do wody 1:1). Nie mam pojęcia jakie parametry miał chmiel setki lat temu ale przypuszczam że inne niż teraz.
Ze względów praktycznych nie będę wstanie sycić (gotować) całej brzeczki, mogę jedynie zagotować wodę z chmielem która potem dodam do miodu. I teraz moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów w tym temacie.
Jakiego chmielu lub kilku powinienem użyć aby uzyskać goryczkę odpowiednią do dużego słodu a także ile czasu powiniem go gotować w wodzie?
Comment