Jak w temacie. Wszystkie surowce i sprzęt mam skompletowane. Zamierzam uwarzyć Weizenbock kupionego na Centrum Piwowarstwa. Generalnie wszystko już prawie wiem, ale z jedna sprawa mam problem i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mianowicie, razem z zestawem słodów dostałem instrukcje do warzenia w której napisane jest:
"W warunkach domowych zacieranie dekokcyjne możemy przeprowadzić w następujący sposób: wsypujemy śrutę do wody tak by zacier miał temp. 48-44 st. C"
I w tym momencie nachodzi mnie pytanie na które nie mogę znaleźć odp. W jakiej temp. powinna być woda, żeby po wsypaniu słodu, zacier miał tą podana temperaturę 48-44 stopni?
Proszę o pomoc.
"W warunkach domowych zacieranie dekokcyjne możemy przeprowadzić w następujący sposób: wsypujemy śrutę do wody tak by zacier miał temp. 48-44 st. C"
I w tym momencie nachodzi mnie pytanie na które nie mogę znaleźć odp. W jakiej temp. powinna być woda, żeby po wsypaniu słodu, zacier miał tą podana temperaturę 48-44 stopni?
Proszę o pomoc.
Comment