Moje pierwsze piwo.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mikefaux
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.07
    • 14

Moje pierwsze piwo.

Jak w temacie. Wszystkie surowce i sprzęt mam skompletowane. Zamierzam uwarzyć Weizenbock kupionego na Centrum Piwowarstwa. Generalnie wszystko już prawie wiem, ale z jedna sprawa mam problem i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mianowicie, razem z zestawem słodów dostałem instrukcje do warzenia w której napisane jest:
    "W warunkach domowych zacieranie dekokcyjne możemy przeprowadzić w następujący sposób: wsypujemy śrutę do wody tak by zacier miał temp. 48-44 st. C"
    I w tym momencie nachodzi mnie pytanie na które nie mogę znaleźć odp. W jakiej temp. powinna być woda, żeby po wsypaniu słodu, zacier miał tą podana temperaturę 48-44 stopni?

Proszę o pomoc.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

O dwa stopnie wyższą niż zakładana. Gdy słód trzymałeś w zimnym miejscu, to nawet i 4stC
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• mikefaux
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.07
      • 14

dzieki za odpowiedz

Comment

• tomislaw88
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.07
        • 25

Myślę, że nie masz się tym co tak przejmować. Dwa stopnie w tą czy w tą nie mają aż tak kolosalnego znaczenia.

Comment

• Seta
          • 2002.10
          • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88
          Myślę, że nie masz się tym co tak przejmować. Dwa stopnie w tą czy w tą nie mają aż tak kolosalnego znaczenia.
          No trochę ma - na plus, bo możesz zdezaktywować enzymy.
          Bez znaczenia jest jeśli wrzucisz słód do zbyt chłodnej wody i będziesz musiał podgrzać zacier. Najlepiej trzymać się tego, co napisał Jacer.
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• tomislaw88
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.07
            • 25

No tak, ale chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie wrzuca słodu do wody w 80*C stopniach.

Comment

• Seta
              • 2002.10
              • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88
              No tak, ale chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie wrzuca słodu do wody w 80*C stopniach.
              BETA-amylaza "ginie" już w okolicach 70*C.
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• tomislaw88
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.07
                • 25

Tak, ale na początku była mowa o temperaturach około 44-48*C.

Comment

• Seta
                  • 2002.10
                  • 6964

Mowa jest o PIERWSZYM piwie mikefaux'a i o... wyrabianiu sobie nawyków...

Comment

Przetwarzanie...