Piwo przestało fermentować

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie ma co popadać w skrajności, z rurką, czy bez, nia ma żadnego znaczenia dla jakości fermentacji.
    Zgadzam się. Przy Twoim doświadczeniu na pewno. Ale MendaX jest początkujący, a nawet bardzo . W takim przypadku rurką może być prawdziwym ZŁEM, co daje poczucie (często fałszywe), że fermentacja dobiegła końca...
    Tydzień będzie ok.

    Comment

    • tomislaw88
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.07
      • 25

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Zgadzam się. Przy Twoim doświadczeniu na pewno. Ale MendaX jest początkujący, a nawet bardzo . W takim przypadku rurką może być prawdziwym ZŁEM, co daje poczucie (często fałszywe), że fermentacja dobiegła końca...
      Tydzień będzie ok.
      To ja mam w takim razie pytanie. Jak fermentowałem moje pierwsze piwko zacieranie górnej fermentacji, to pierwszego dnia miałem bąbelek w rurce co dwie sekundy mniej więcej. Po 2-3 dniach miałem jeden bąbel na 20 minut. Czy jest jakaś metoda poza pomiarem Blg, żeby stwierdzić, że burzliwa dobiegła końca? Ewentualnie czy można stwierdzić jak niska częstotliwość "bąblowania" mówi o końcu burzliwej?
      Ostatnia zmiana dokonana przez tomislaw88; 2010-10-14, 16:02.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #18
        Rurka to nie jest urządzenie pomiarowe i nie mierzymy nią stopnia odfermentowania brzeczki
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • tomislaw88
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.07
          • 25

          #19
          Tyle wiem...

          Comment

          • mendax
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.10
            • 14

            #20
            Ponownie witam.

            Chciałem dziś zlewać piwo do butelek.
            Pierw zmierzyłem zawartość cukru. Areometr wskazuje 3-4 Blg.

            Mam poczekać jeszcze czy już zlewać piwo?

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Wypadałoby przelać na fermentację wtórną. Pięć dni to trochę mało na butelkowanie. Nie chodzi, o to, że jeszcze będzie fermentować, tylko że będzie dużo śmiecia w butelkach.

              Comment

              • mendax
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.10
                • 14

                #22
                Mam w beczce filtr z oplotu, mimo tego mam jeszcze raz fermentować?

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mendax Wyświetlenie odpowiedzi
                  Mam w beczce filtr z oplotu, mimo tego mam jeszcze raz fermentować?
                  Że co?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • mendax
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.10
                    • 14

                    #24
                    Filtr z oplotu:


                    Rozumię, że "śmiecie" to osad z nad dna, którego trzeba się pozbyć.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #25
                      Ten filtr masz dołączony w fermentorze podczas fermentacji burzliwej????

                      Teraz masz zdekantować znad warstwy drożdży do drugiego fermentora/balona szklanego aby piwo się wyklarowało i dofermentowało co ma dofermentować.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • mendax
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.10
                        • 14

                        #26
                        Zgadza się. Filtr znajduje się w balonie podczas bużliwej fermentacji.
                        Teraz mam odciągnąć piwo do drógiego balona zostawiając drożdze z dna?

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #27
                          A po kiego grzyba ten filtrator tam jest?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23980

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mendax Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zgadza się. Filtr znajduje się w balonie podczas bużliwej fermentacji.
                            Teraz mam odciągnąć piwo do drógiego balona zostawiając drożdze z dna?
                            Ten filtrator ma być używany przy filtracji zacieru i potem ewentualnie zaraz po chmieleniu do odfiltrowania chmielin, podczas fermentacji na pewno nie powinien znajdować się w fermentorze.

                            p.s. Przyłóż się proszę do języka, są narzędzia wskazujące błędy ortograficzne, to żaden obciach pisać poprawnie
                            Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-10-18, 12:02.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • mendax
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.10
                              • 14

                              #29
                              Dziękuję za wytłumaczenie, że nie potrzebnie mam filtr w balonie.

                              Nadal nie wiem co mam robić?
                              Przelać piwo przez kran czy odciągnąć przez rurkę?

                              Przypominam, że jestem początkujący i proszę o wyrozumiałość.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #30
                                balon to naczynie szklane. Chyba masz w fermentorze czyli plastikowym wiadrze?

                                Zlać przez kranik do drugiego naczynia.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X