Pale Ale - 10 dni burzliwej czy nie za długo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    Pale Ale - 10 dni burzliwej czy nie za długo

    Saluto Piwowarzy
    mam drobne pytanko jak w temacie
    czy Pale Ale zestaw z CP po 10 dniach burzliwej nie będzie miał jakiś posmaków albo nie stanie mu się krzywda - życie po prostu
    drożdże Wyeast 1098 British Ale

    jeszcze nigdy nie przetrzymałem piwa które ma 3 BLG tak długo z drożdżami
    rurka już nie odprowadza sama co2 dopiero po naciśnięciu choć fermentator napęczniały ma dekiel

    Saluti fabricatte di birra
    klaus
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Spokojnie. 10 dni to może być co najwyżej za krótko. Płynne drożdże się nie śpieszą.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Jakbyś zaglądał do środka, to wiedziałbyś, że burzliwa fermentacja skończyłą sie najpóźniej trzeciego dnia. Siedem dni w zupełności wystarczy.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Siedem dni w zupełności wystarczy.
        W optymalnych warunkach pewnie tak, ale nie wiemy nic na ten temat. Pytanie brzmi - czy 10 dni nie zaszkodzi. Odpowiedź - nie.
        Last edited by Seta; 2010-10-14, 20:47.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Spokojnie. 10 dni to może być co najwyżej za krótko. Płynne drożdże się nie śpieszą.
          Przecież Klaus napisał, że piwo ma 3 blg, czyli nadaje się do butelkowania.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Pytanie brzmi - czy 10 dni nie zaszkodzi...
            Pytanie może i tak brzmi, ale to nie wyczerpuje tematu. Na zwyczajowe pytanie "czy ma pan może zegarek?" nie odpowiadasz "mam" (co prawda ja tak odpowiadam, ale ja jestem wyjątkowy), tylko podajesz godzinę, bo domyślnie o to chodzi.

            Tak samo tutaj: jeśli już się bierzesz za udzielanie porad, rób to porządnie i wyczerpująco. A porządnie i wyczerpująco w tym temacie to:
            1. 10 dni nie zaszkodzi - w normalnych warunkach,
            2. 10 dni w normalnych warunkach to za długo, dla piw typu pale ale wystarczy 7 dni.
            3. Najlepiej zbadać Blg zielonego piwa i wtedy będzie wiadomo, czy jest dofermentowane, czy nie.

            Chodzi o to, żeby człowiek nabierał dobrych nawyków, a nie jest dobrym nawykiem czekanie 10 dni, ani pytanie obcych, czy można już piwo przelewać.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Dobra, przekonaliście mnie. Wasze przegazowanym koźlakiem...
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              co prawda ja tak odpowiadam, ale ja jestem wyjątkowy

              Comment

              • markus73
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.08
                • 88

                #8
                Ciekawe moja pierwsza warka byla 12 dni na buzliwej (do opadniecia piany) i zostala zlana na cicha na 6 dni :
                Piwo bdobre nieklarowne nawet po 17 dniach lezakowania.
                Druga warka siedzi na dzien dzisiejszy na buzliwej 12 dni i z braku czasu chyba zostanie jeszcze jakis czas .Piana utrzymuje sie na powiezchni wiec drozdze jeszcze cos tam robia .
                Mysle ze kiedy piana zejdzie to tym razem omine cicha i zabutelkuje (jesli wszystko bedzie OK)
                Pozdrawiam

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Jak chcesz, to możesz piwo trzymać w wiadrze i pięć lat, ale jedzenia ze śmieciami się nie trzyma. A w młodym piwie po pierwszej fermentacji jest mnóstwo śmieci - żywice, garbniki, martwe drożdże, resztki chmielu.

                  Jest takie przysłowie - jesli coś nie jest warte zrobienia dobrze, to nie jest warte zrobienia w ogóle.

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    #10
                    Cześć


                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak chcesz, to możesz piwo trzymać w wiadrze i pięć lat, ale jedzenia ze śmieciami się nie trzyma. A w młodym piwie po pierwszej fermentacji jest mnóstwo śmieci - żywice, garbniki, martwe drożdże, resztki chmielu.

                    Jest takie przysłowie - jesli coś nie jest warte zrobienia dobrze, to nie jest warte zrobienia w ogóle.
                    Nie demonizował bym owych śmieci. Trzymanie piwa i przez miesiąc na burzliwej nie ma w normalnych warunkach (temperatura) żadnego znaczenia dla jakości piwa. Kik warek robiłem bez fermentacji cichej, ale były nad drożdżami ponad miesiąc bez uszczerbku dla jakości piwa.
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • klaus1973
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.05
                      • 104

                      #11
                      teraz to już po ptokach bo i tak czasu nie miałem więc będzie te 9 dni - dzisiaj obowiązkowo idzie na cichą choćbym miał to zrobić w trakcie snu.

                      Doprecyzuję pytanie:
                      Nie pytam się czy piwo się zepsuje tylko czy mu to nie zaszkodzi np: pojawią się posmaki warzywno-owocowe. Piwo ma 3 BLG od 5 dnia fermentacji.
                      Pytam dlatego że piwa które od-fermentowały najpóźniej 7 dnia przelewałem na cichą.

                      Co do Piany to z obserwacji drożdże 1007 German Ale zawsze pozostawiały delikatną piankę na powierzchni natomiast Wyeast 1098 British Ale opadają już 4-5 dnia na dno.
                      Nie wiem jak u innych ale u mnie oba rodzaje drożdży bardzo szybko zrobiły swoją pracę w każdej z 6 Warek do jakich te drożdże używałem.

                      pozdrawiam
                      klaus
                      Last edited by klaus1973; 2010-10-15, 06:12.
                      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        #12
                        U mnie wygląda to tak, że sprawdzam po prostu blg i tak jak napisał Krzysiu przeważnie drożdże wykonają swoją pracę po 3-4 dniach, może ewentualnie blg spaść o ok 1 przez kolejne 2-3 dni.Oczywiście mówimy o piwach górnej ferm, przy lagerach operacja trwa dłużej.
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #13
                          Wszystko zależy od tego co to za drożdże i w jakiej temperaturze następuje fermentacja.

                          Piana zdecydowanie opada to sprawdzam Blg i przelewam na cichą max po 10 dniach.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            2. 10 dni w normalnych warunkach to za długo, dla piw typu pale ale wystarczy 7 dni.
                            3. Najlepiej zbadać Blg zielonego piwa i wtedy będzie wiadomo, czy jest dofermentowane, czy nie.
                            Jak widzę, mój post jest niewidzialny, a postu Klausa nie chciało się nikomu dokładnie przeczytać. Napisał on w nim, że piwo ma 3 blg, czyli sprawdzał

                            Klaus, nie ma czegoś takiego jak posmaki owocowo-warzywne - są owocowe lub warzywne, każde zależą od innych czynników. Przetrzymywanie na burzliwej może zaszkodzić bardziej z tego względu, o którym napisał Krzysiu - dużo syfu, śmierdzące drożdże na ściankach. Lepiej nie ryzykować, jeśli się nie musi.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jak widzę, mój post jest niewidzialny, a postu Klausa nie chciało się nikomu dokładnie przeczytać. Napisał on w nim, że piwo ma 3 blg, czyli sprawdzał....
                              To było do Sety, więc nie miało znaczenia, ile Blg było u Klausa i czy ktoś to zauważył.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X