Sprzęt

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dziubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 93

ja mam nadzieje ze przy moim pierwszym warzeniu piwa domowego nie bede miec zadnych przygód

Comment

• Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

Zapomnij - każdy miał przygody z pierwszym piwem
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Gabe
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.03
        • 405

Poza tym co to za frajda, jak wszystko idzie jak w podręczniku :]

Comment

• Dziubson
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 93

Chodzi mi bardziej o to zebym sie za 1 razem nie zniehecił WYjdie za 1 razem dobre to sie prekonam i bede robic czesciej

Comment

• Dziubson
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 93

Ostatnie Pytanie przed dokonaniem kupna:
            http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=158# czy to nie jest lepszy zestaw???? Bo dziś zamówie już zestaw i sie zastanawiam czy ZacierMistrzPro + pojemnik 33l + Szczotka do mycia butelek
            czy ten zestaw z Wes.com ( http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=158# ) Będę na prawdę wdzięczny jak mi doradzicie Aa i jeszcze jedno bo w ZacierMistrzuPRO mam Ześrutowane składniki do jakiegoś piwa. Czy w tym zestawie też jest chmiel czy musze dokupić chmiel ?? Bo chce zacząć od zacierki i nie wiem co mi potrzebne jeszcze a w Częstochowie graniczy to z cudem aby dostać takie rzeczy do piwa.

Comment

• Dziubson
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 93

aa i jeszcze kupuje Muślinowa siatka do gotowania chmielu –około 3 sztuk bym kupił

Comment

• Seta
                • 2002.10
                • 6964

Zestaw z WESa jest do ekstraktów - nie ma filtratora i termometru.
                W obu zestawach jest komplet surowców do wyrobu pierwszego piwa. Zacierane zazwyczaj jest lepsze.
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Dziubson
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 93

Ok, to w takim razie zamówie ten z browar.biz , Dorzucić coś ejszcze do tego zestawu co mówiłem? ZacierMistrzPro + pojemnik 33l + Szczotka do mycia butelek + 3x Muślinowa siatka do gotowania chmielu??

Comment

• Seta
                    • 2002.10
                    • 6964

Już Ci pisałem - śrutownik.
                    Możesz domówić jeszcze jakieś zestawy na kolejne warki. W przeciwnym razie nie potrzeba Ci na razie dodatkowego fermentatora.

Comment

• YouPeter
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.05
                      • 2379

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      W obu zestawach jest komplet surowców do wyrobu pierwszego piwa.
                      Tylko dlaczego tego nie ma w opisie. Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem. Bo wymienione jest wszystko, łącznie z wszystkimi surowcami za wyjątkiem chmielu.
                      Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Seta
                        • 2002.10
                        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi
                        wymienione jest wszystko, łącznie z wszystkimi surowcami za wyjątkiem chmielu.

Gdzie? W WESie masz NACHMIELONY ekstrakt, a w CP jeden z zestawów, np. Irish Red Ale 12º BLG, a w nim:
                        * Słód pilzneński 1,7 kg
                        * Słód monachijski 2,20 kg
                        * Słód karmelowy jasny 0,15 kg
                        * Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
                        * Chmiel Marynka, granulat, 20 g
                        * Chmiel Lubelski, granulat, 20 g

Przy ZacierMistrzu dodatkowo suche drożdże piwowarskie.
                        Last edited by Seta; 2010-10-29, 13:58.

Comment

• YouPeter
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.05
                          • 2379

OK, ale w opisie zestawu ZacierMistrzPro jest opisany zestaw surowców bez wymieniania tych składników. Rozumiem, że można sobie to sprawdzić odnajdując go w spisie ale nie każdy na to wpadnie. Sam się zastanawiałem pewien czas temu czy w tym zestawie jest chmiel czy go nie ma, więc rozumiem wątpliwości Dziubson-a. Można by o tym wspomnieć, zwłaszcza, że drożdże są wymienione a chmiel nie, co może budzić przypuszczenia (jak widać błędne), że go tam nie ma.
                          Last edited by YouPeter; 2010-10-29, 14:08.
                          Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Seta
                            • 2002.10
                            • 6964

Ale słodu też nie ma wymienionego. Są wymienione tylko drożdże, bo one NIE SĄ składnikiem standardowego zestawu surowców (ale przy ZacierMistrzu dają je "gratis" ).
                            Last edited by Seta; 2010-10-29, 14:34.

Comment

Przetwarzanie...
                            X