Niska temperatura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mct
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 6

    Niska temperatura

    Witam serdecznie forowiczów!
    Postanowiłem rozpocząć swoją przygodę z domowym piwowarstwem i przygotować na święta coś z brewkita. Wydawało mi się, że praktycznie wszystko "teoretycznie" wiem. Jednak pojawił się problem, który wcześniej gdzieś mi umknął.
    Wynajmuję część domku, który jest słabo ogrzewany. W pomieszczeniach gdzie mieszkam temperatura w ciągu dnia oscyluje w granicach 16-18 stopni, maksymalnie zimą pod wieczór około 20. Mam dostęp do piwnicy, ale tam jest jeszcze zimniej i do pomieszczenia "gospodarczego" gdzie praktycznie przez cały rok panuje stała temperatura, ale dokładnie jaka, będę wiedział wieczorem jak wrócę i odczytam termometr.
    Czy zakładając, że mam możliwość ustawienia fermentatora w temperaturze w zakresie 14-16 stopni jestem w stanie zrobić coś z brewkitów? Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji potrzebują "niskich" temperatur, czyli teoretycznie Lager lub Pilsner powinien dać się zrobić, ale czy wystartuje?
    Może trochę chaotycznie napisałem, przepraszam też jeśli temat był i gdzieś mi umknął ale jestem ciekaw czy mam jakieś szanse na własny browar.
    Dziękuję i Pozdrawiam!
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Z tego, co się orientuję, to wszystkie drożdże dołączane do brewkitów są górnej fermentacji - nieistotne, czy piwo zwie się Lager, czy Ale - trudno wyczuć, czym się kieruje producent nadając piwom te nazwy. Dokup drożdże dolnej fermentacji, bo w 14-16 to już większość górnych śpi, zamiast żreć.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    Przetwarzanie...
    X