Witam serdecznie forowiczów!
Postanowiłem rozpocząć swoją przygodę z domowym piwowarstwem i przygotować na święta coś z brewkita. Wydawało mi się, że praktycznie wszystko "teoretycznie" wiem. Jednak pojawił się problem, który wcześniej gdzieś mi umknął.
Wynajmuję część domku, który jest słabo ogrzewany. W pomieszczeniach gdzie mieszkam temperatura w ciągu dnia oscyluje w granicach 16-18 stopni, maksymalnie zimą pod wieczór około 20. Mam dostęp do piwnicy, ale tam jest jeszcze zimniej i do pomieszczenia "gospodarczego" gdzie praktycznie przez cały rok panuje stała temperatura, ale dokładnie jaka, będę wiedział wieczorem jak wrócę i odczytam termometr.
Czy zakładając, że mam możliwość ustawienia fermentatora w temperaturze w zakresie 14-16 stopni jestem w stanie zrobić coś z brewkitów? Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji potrzebują "niskich" temperatur, czyli teoretycznie Lager lub Pilsner powinien dać się zrobić, ale czy wystartuje?
Może trochę chaotycznie napisałem, przepraszam też jeśli temat był i gdzieś mi umknął ale jestem ciekaw czy mam jakieś szanse na własny browar.
Dziękuję i Pozdrawiam!
Postanowiłem rozpocząć swoją przygodę z domowym piwowarstwem i przygotować na święta coś z brewkita. Wydawało mi się, że praktycznie wszystko "teoretycznie" wiem. Jednak pojawił się problem, który wcześniej gdzieś mi umknął.
Wynajmuję część domku, który jest słabo ogrzewany. W pomieszczeniach gdzie mieszkam temperatura w ciągu dnia oscyluje w granicach 16-18 stopni, maksymalnie zimą pod wieczór około 20. Mam dostęp do piwnicy, ale tam jest jeszcze zimniej i do pomieszczenia "gospodarczego" gdzie praktycznie przez cały rok panuje stała temperatura, ale dokładnie jaka, będę wiedział wieczorem jak wrócę i odczytam termometr.
Czy zakładając, że mam możliwość ustawienia fermentatora w temperaturze w zakresie 14-16 stopni jestem w stanie zrobić coś z brewkitów? Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji potrzebują "niskich" temperatur, czyli teoretycznie Lager lub Pilsner powinien dać się zrobić, ale czy wystartuje?
Może trochę chaotycznie napisałem, przepraszam też jeśli temat był i gdzieś mi umknął ale jestem ciekaw czy mam jakieś szanse na własny browar.
Dziękuję i Pozdrawiam!
Comment