Niska temperatura

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mct
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 6

    #1

    Niska temperatura

    Witam serdecznie forowiczów!
    Postanowiłem rozpocząć swoją przygodę z domowym piwowarstwem i przygotować na święta coś z brewkita. Wydawało mi się, że praktycznie wszystko "teoretycznie" wiem. Jednak pojawił się problem, który wcześniej gdzieś mi umknął.
    Wynajmuję część domku, który jest słabo ogrzewany. W pomieszczeniach gdzie mieszkam temperatura w ciągu dnia oscyluje w granicach 16-18 stopni, maksymalnie zimą pod wieczór około 20. Mam dostęp do piwnicy, ale tam jest jeszcze zimniej i do pomieszczenia "gospodarczego" gdzie praktycznie przez cały rok panuje stała temperatura, ale dokładnie jaka, będę wiedział wieczorem jak wrócę i odczytam termometr.
    Czy zakładając, że mam możliwość ustawienia fermentatora w temperaturze w zakresie 14-16 stopni jestem w stanie zrobić coś z brewkitów? Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji potrzebują "niskich" temperatur, czyli teoretycznie Lager lub Pilsner powinien dać się zrobić, ale czy wystartuje?
    Może trochę chaotycznie napisałem, przepraszam też jeśli temat był i gdzieś mi umknął ale jestem ciekaw czy mam jakieś szanse na własny browar.
    Dziękuję i Pozdrawiam!
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Z tego, co się orientuję, to wszystkie drożdże dołączane do brewkitów są górnej fermentacji - nieistotne, czy piwo zwie się Lager, czy Ale - trudno wyczuć, czym się kieruje producent nadając piwom te nazwy. Dokup drożdże dolnej fermentacji, bo w 14-16 to już większość górnych śpi, zamiast żreć.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 21:09
    • heckler
      Czechy, Praha-Radotín, Horymírovo náměstí 1416/9, Pivovar Horymír
      heckler
      Kolejny odwiedzony browarek miał zaszczyt być naszym 500-setnym browarem odwiedzonym w Czechach. Wybór padł na powstały w 2020 roku browar Horymir .
      Budynek browaru, restauracji, hotelu, oraz kręgielni stoi tuż przy skrzyżowaniu głównych dróg przecinających centrum...
      2022-11-16, 09:17
    • bartek90
      Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
      bartek90
      Cześć wszystkim,
      jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
      Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
      2020-05-14, 12:41
    • peter267
      Pomocy
      peter267
      Witam wszystkich
      Chciałbym zacząć przygodę z warzeniem własnego piwa wiec na początek kupiłem podstawowy sprzęt .Parę lat temu na pożyczonym sprzęcie udało mi się zrobić coś z brewkitów zrobił się też cydr . Zawsze to lepsze niż piwo ze sklepu. Ale do rzeczy fermentatory...
      2020-01-26, 13:04
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...