Znad, spod, czy spomiędzy osadu?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sto1krecikoow
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 15

    #1

    Znad, spod, czy spomiędzy osadu?

    Witajcie,

    Popełniłem w ubiegły weekend pierwszą warkę z brukita. Wszystko ładnie sobie fermentuje, a jako że dosypałem cukru (trzcinowego) nie mogąc kupić ekstraktu "z półki" zdecydowałem się na podratowanie smaku i klarowności cichą fermentacją (pokusa otwarcia butelki zostanie przesunięta o parę dni, co może poprawi nieco smak ).

    I teraz pytanie. Zlewam piwo do drugiego fermentatora znad osadu. Ale skoro mam piwo górnej fermentacji, spodziewam się kożucha u góry i domyślam się, że jakiś osad będzie też na dnie.

    Jak, z użyciem kranika lub bez nie "upaprać" sobie piwa?
    Czy firmowy kranik biowinu jest odpowiednio wysoko, a korzuch omijacie na oko, czy może są jakieś patenty, które powstały na bazie waszych doświadczeń?
  • Doodeck
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1612

    #2
    Trzy grosze od FCJP : "spomiędzy" w temacie napisałeś idealnie ale "korzuch" niestety to zabił.
    Twoje .
    Dalekosiężny
    Obserwator
    Obiektów
    Dynamicznie
    Epatujących
    Ciekawymi
    Koncepcjami

    Comment

    • sto1krecikoow
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.10
      • 15

      #3
      haha, ale nieźle wyszło, bo jakkolwiek spody ogarniam, to po napisaniu kożuch stwierdziłem, że jakoś dziwnie wygląda i sprawdziłem w słowniku, po czym napisałem korzuch i ładnie mi podkreśliło błąd (chrome). Pomyślałem no proszę, pogadałem przez telefon, dopisałem końcówkę i puściłem w świat
      koniec OFFa

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        A teraz ogarniasz? Ja ledwo.
        A co do pytania to ważne jest w czym teraz fermentujesz. Ma to kranik czy nie?
        Jak ma to zlewasz na cichą kranikiem a jak nie ma to zlewasz wężykiem lub jak ja to robię "siłą mięśni i grawitacją" nie przejmując się tym co na wierzchu pływa bo i tak opadnie na spód.
        Ps. Nie rozumiem osób z Wrocka zaczynających piwowarstwo od "zrobienia czegoś z puszki".
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • sto1krecikoow
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.10
          • 15

          #5
          Dzięki za wyjaśnienie!
          Faktu, że i tak wszystko opadnie nie zarejestrowałem

          Z brewkita z paru powodów. Raz, że chciałem zacząć od pierwszego stopnia wtajemniczenia, dwa - największy z moich garów ma 5l, a trzy - w miejscu, w którym mieszkam mam płytę ceramiczną i tak mało miejsca, że 40 butelek i dwa fermentatory są już kłopotem, więc zacieranie, czy dolna fermentacja raczej po przeprowadzce...

          Nie wiem czy to już było na forum, ale fermentatory i beczki na karmę dla psów/kotów robi ten sam producent i różnią się tylko kolorem

          Także dla osób oszczędnych lub z małym budżetem - fermentator biowin i beczka na karmę Sanabelle to ten sam pojemnik.

          pozdrowienia

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • darekd
            AleBrowar, Tower of Cats
            darekd
            India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
            I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

            Są jeszcze parametry i skład:
            Ekstr. 15%
            Alk.6,2%

            w składzie...
            2025-02-12, 23:00
          • dadek
            Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
            dadek
            Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
            2025-02-09, 23:58
          • Shedao
            Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
            Shedao
            Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

            Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
            2025-01-07, 14:16
          • heckler
            Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
            heckler
            Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
            2025-01-07, 07:41
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...