Brewkit + modyfikacje :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • komprez
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 15

    Brewkit + modyfikacje :)

    Witajcie ..

    zamierzam dołączyć do Waszego grona ale zastanawiam się
    jaki brewkit zamówić na pierwszy strzał

    dodam że posiadam idelane warunki na fermentacje cichą (garaż ok 12-15c)

    Zastanawia mnie jedna rzecz :

    czy dodając miodu do takiego brewkita (coopers lager,pilsener) wyjdzie
    w miare dobre piwo miodowe ? Zainspirował mnie ciechan miodowy ...
    ale kompletnie nie wiem czy to ma sens, biorąc pod uwage że miód
    to też cukier to czy drożdze sie z nim rozprawią i ile wtedy trzeba będzie
    dołożyc glukozy .... bo posmak miodku zostanie

    Jakie macie sugestie ? a może jakis aromat miodowy ?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika komprez Wyświetlenie odpowiedzi
    Jakie macie sugestie ? a może jakis aromat miodowy ?
    Próbowałem dwukrotnie zrobić miodowe piwo (dodając prawdziwy miód) i wyszło tak sobie. Trochę bardziej przypomina nalewkę niż piwo miodowe. Dodawałem miód do chmielenia (przed fermentacją), więc w takim przypadku do refermentacji w butelkach dodaje się normalnie cukru. Można spróbować dodać odpowiednią ilość miodu zakładając, że ok 70% jego masy to cukry proste.
    Z aromatem można spróbować (dodać pod koniec fermentacji), ale pewnie pozbędziesz się piany...
    Eksperymentuj...

    Comment

    • macas
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 681

      #3
      po co psuć brewkita polecam zrobienie z czystego miodu , a z brewkitami poszaleć np.
      zrobić zimowe z dodatkiem piernika, imbirowe czy co tam do głowy przyjdzie
      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
      Beniamin Franklin

      Comment

      • komprez
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.03
        • 15

        #4
        z piernikiem ? LOL jak ?

        Comment

        • macas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 681

          #5
          mówie piernik, myślę przyprawa do piernika, jak jeszcze będzie trochę więcej procentów na zimę jak znalazł, tylko na górniaczkach to jeszcze na tę zimę będzie
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

          Comment

          • woosaa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.07
            • 1555

            #6
            Doczepię się do tematu.Mam ochote do brewkitu(1.7 kg) dodać słodu karmelowego lub czekoladowego ( 250g).Czy ilośc słodu nie jest za duża? Brzeczki ma być 12-15 l. Czy 20 min.gotowania starczy? PZDR
            mb WOS

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Czekoladowego za dużo, chyba, że chcesz zrobić prawie stouta Karmelowe są różne - podaj EBC.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • woosaa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.07
                • 1555

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Czekoladowego za dużo, chyba, że chcesz zrobić prawie stouta Karmelowe są różne - podaj EBC.
                Myslałem nad: brewkit ciemny a karmelowy 40-50 EBC.
                mb WOS

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Jak brewkit jest ciemny to moim zdaniem takie karmelowy jasny niczego nie wniesie do smaku i aromatu, zostanie przytłumiony. Do jasnego brewkita to owszem.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • woosaa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.07
                    • 1555

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak brewkit jest ciemny to moim zdaniem takie karmelowy jasny niczego nie wniesie do smaku i aromatu, zostanie przytłumiony. Do jasnego brewkita to owszem.
                    A do karmelowego 350 EBC też lepszy jasny brewkit? I jeszcze te gotowanie,Czy te 20 min starczy? PZDR
                    mb WOS

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Słody masz ześrutowane? Chcesz zrobić "herbatkę" i dodać do brewkita?
                      Chodzi o to, że w ciemnym ekstrakcie może już być użyty słód karmelowy, poczywaj dokładnie etykietę. Jeśli nie to dodanie go coś tam wniesie - nieco "wypełni i zaokrągli" smak.
                      Najlepiej potrzymać słód z godzinę gorącej wodzie (najlepiej ok 70*C). Masz pomysł jak go potem odfiltrować?
                      EBC to skala kolorów piwa lub słodu - tu masz wizualizację.

                      Comment

                      • woosaa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.07
                        • 1555

                        #12
                        Słody ześrutowane i na herbatkę.Ciemny brewkit posiada co prawda słód karmelowy,jednak chcę "zwiększyć moc" karmelu.Zastanawiam się również nad ekstraktem+chmielenie.Dzięki za tabelkę EBC.PZDR
                        mb WOS

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Zawsze możesz pogotować chmiel godzinkę z karmelowym. Może dać ciekawy efekt...

                          Comment

                          • komprez
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.03
                            • 15

                            #14
                            A czy ktoś kombinował z tymi przyprawami do piernika ?
                            kupiłem na próbe z KOTANY chyba ... zapaszek swietny !

                            Dodałbym troszku do paru butelek tylko pytanie ile ?
                            niechce przesadzic a waże brewkita lagera zwykłego ...
                            Wiem że to sie tyczy stoutów ale chce spróbować zrobić coś
                            dla żony :P

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Lepiej za mało niż za dużo. Opakowanie to moim zdaniem maksymalna ilość na 20l. Podziel sobie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X