Piana na burzliwej?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • markus73
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.08
    • 88

    Piana na burzliwej?

    Witam i przepraszam jak gdzies to jest ale jako poczatkujacy mam jeszcze zaleglosci praktyczne co jest niezgodne z moja wiedza teoretyczna o warzeniu piwa.
    1.Teoretyka przewiduje do 7- miu dni buzliwej - w praktyce mialem warke nr.#1 az do zejscia piany z wierzchu tj.12 dni potym zlanie na cicha .
    2.Warka nr.#2 byla na buzliwej 13 dni juz prawie piana zanikala wiec przelalem na cicha.
    3.Warka nr.#3 jest na buzliwej 8 dni i piana jest na dobre 4-5 cm jak nie lepiej .

    Wiec mam pytanie czy piwa gornej fermentacji zlewamy na cicha niezaleznie od tego jaka piane mamy na piwie?jesli BLG jest juz wystarczajaco niskie?
    Moje dwa piwa laczy jedno mianowicie sa nieklarowne czy moze to miec wlasnie zwiazek z zatopieniem drozdzy?(piany)zadluga buzliwa?
    Dodam ze Blg mierze tylko trzy( 3 )razy w calym procesie warzenia piwa tj.
    1.Po chlodzeniu brzeczki a przed zadaniem drozdzy
    2.Przed zlewaniem na cicha (niema juz piany na piwie)
    3.przed butelkowaniem.
    Wiec troche sie pogubilem czy wlasnie zbieracie piane i przelewacie czy lepjej pozostawic na buzliwej do konca fermentacji? .
    Dodam ze fermentacjia jeszcze trwa.
    Dziekuje i pozdrawiam.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Bardziej doświadczeni pewnie śpią więc napiszę to co przeczytałem w wątkach ze stopki Sety.
    Na cicha przelewasz jak balling po trzech kolejnych pomiarach na przestrzeni trzech dni nie zmienia się. Piana nie jest wyznacznikiem fermentacji.
    Last edited by leona; 2010-10-24, 19:33.

    Comment

    • markus73
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.08
      • 88

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
      Bardziej doświadczeni pewnie śpią więc napiszę to co przeczytałem w wątkach ze stopki Sety.
      Na cicha przelewasz jak balling po trzech kolejnych pomiarach na przestrzeni trzech dni nie zmienia się. Piana nie jest wyznacznikiem fermentacji.
      Jak mam mierzyc kiedy mam piane na 5 cm i niechce grzebac w piwie bo i poco?jak fermentuje choc troche ale jednak .
      Jakos niedaje mi to spokoju
      Pozdrawiam

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Jakie to jest piwo, jakie drożdże?

        Może pomału fermentują.

        Ostatniego witbiera trzymałem na burzliwej 14 dni.

        Comment

        • markus73
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.08
          • 88

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
          Jakie to jest piwo, jakie drożdże?

          Może pomału fermentują.

          Ostatniego witbiera trzymałem na burzliwej 14 dni.
          Piwa bezstylowe ala pils, ala alt ,ala bock drozdze safale us 05 tem. fer. 19 °C
          Fermentacjia w pierwszych paru dniach bardzo buzliwa warka nr.#2 wychodzila 4 razy.
          Ale mi glownie chodzi czy zlewacie niezaleznie czy jest wysoka piana czy nie?
          Pozdrawiam
          Last edited by markus73; 2010-10-24, 20:49.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Ja zlewam jak piana opadnie, może pozostać niewielki kożuszek.
            Zwykle czekam 10 do 14 dni burzliwej i mierzę balling.
            Zależy od rodzaju piwa, użytych drożdży i temperatury fermentacji.

            Comment

            • markus73
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.08
              • 88

              #7
              No wlasnie ja tez i myslalem ze robie cos zle bo pisza o paru dniach i zastanowilo mnie ze piwa sa metne wiec myslalem ze to wlasnie moze byc przyczyna opadniecia piany Hmm.
              Dzieki i pozdrawiam

              Comment

              • Dziubson
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.10
                • 93

                #8
                ja już mam Warka#1 na cichej od tygodnia i Warka#2 mam na burzliwej od poniedziałku, w obydwóch nie miałem nigdy piany nawet na 5cm, nie wiem dlaczego, można powiedzieć ze miałem "gruby kożuch" przez kilka dni. teraz mi się ten kożuszek zmniejsza, dzisiaj wrzuce zdezynfekowany w spirytusie ballingomierz i zostawie w calach kontroli BLGi dlaczego niekórzy mają taką piane ,że im aż wychodzi a ja mam taką marnizne?:P Drożdże zadaje do przegotowanej wody w około 27*C i po 30 minutach zaaje do schłodzonej brzeczki też tak przy około 27-28*C, aa a tempreature fermentacji mam około 24*C bo taką temp mam w pokoju
                Last edited by Dziubson; 2010-11-20, 12:19.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Piana nie jest żadnym wyznacznikiem - mierzymy blg i na tej podstawie oceniamy, czy piwo jeszcze fermentuje, czy nie. Niektóre drożdże osiadają na pianie i bez ściągnięcia ich możecie sobie czekać do śmierci, żeby zobaczyć lustro brzeczki. Wyparzamy łyżkę i ściągamy, a piwo przelewamy na cichą fermentację. Piwo 12 blg górnej fermentacji zazwyczaj już jest przefermentowane po 7 dniach burzliwej.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzi
                    i dlaczego niekórzy mają taką piane ,że im aż wychodzi a ja mam taką marnizne?:P Drożdże zadaje do przegotowanej wody w około 27*C i po 30 minutach zaaje do schłodzonej brzeczki też tak przy około 27-28*C, aa a tempreature fermentacji mam około 24*C bo taką temp mam w pokoju
                    Bo to zależy od szczepu /gatunku/ drożdży.

                    Ps. Włącz korekcję lub poprawianie błędów w przeglądarce i sprawdzaj przed zamieszczeniem odpowiedzi, albo jakoś inaczej bo se siarę robisz takimi pisaniem.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X