Witam i przepraszam jak gdzies to jest ale jako poczatkujacy mam jeszcze zaleglosci praktyczne co jest niezgodne z moja wiedza teoretyczna o warzeniu piwa.
1.Teoretyka przewiduje do 7- miu dni buzliwej - w praktyce mialem warke nr.#1 az do zejscia piany z wierzchu tj.12 dni potym zlanie na cicha .
2.Warka nr.#2 byla na buzliwej 13 dni juz prawie piana zanikala wiec przelalem na cicha.
3.Warka nr.#3 jest na buzliwej 8 dni i piana jest na dobre 4-5 cm jak nie lepiej .
Wiec mam pytanie czy piwa gornej fermentacji zlewamy na cicha niezaleznie od tego jaka piane mamy na piwie?jesli BLG jest juz wystarczajaco niskie?
Moje dwa piwa laczy jedno mianowicie sa nieklarowne czy moze to miec wlasnie zwiazek z zatopieniem drozdzy?(piany)zadluga buzliwa?
Dodam ze Blg mierze tylko trzy( 3 )razy w calym procesie warzenia piwa tj.
1.Po chlodzeniu brzeczki a przed zadaniem drozdzy
2.Przed zlewaniem na cicha (niema juz piany na piwie)
3.przed butelkowaniem.
Wiec troche sie pogubilem czy wlasnie zbieracie piane i przelewacie czy lepjej pozostawic na buzliwej do konca fermentacji? .
Dodam ze fermentacjia jeszcze trwa.
Dziekuje i pozdrawiam.
1.Teoretyka przewiduje do 7- miu dni buzliwej - w praktyce mialem warke nr.#1 az do zejscia piany z wierzchu tj.12 dni potym zlanie na cicha .
2.Warka nr.#2 byla na buzliwej 13 dni juz prawie piana zanikala wiec przelalem na cicha.
3.Warka nr.#3 jest na buzliwej 8 dni i piana jest na dobre 4-5 cm jak nie lepiej .
Wiec mam pytanie czy piwa gornej fermentacji zlewamy na cicha niezaleznie od tego jaka piane mamy na piwie?jesli BLG jest juz wystarczajaco niskie?
Moje dwa piwa laczy jedno mianowicie sa nieklarowne czy moze to miec wlasnie zwiazek z zatopieniem drozdzy?(piany)zadluga buzliwa?
Dodam ze Blg mierze tylko trzy( 3 )razy w calym procesie warzenia piwa tj.
1.Po chlodzeniu brzeczki a przed zadaniem drozdzy
2.Przed zlewaniem na cicha (niema juz piany na piwie)
3.przed butelkowaniem.
Wiec troche sie pogubilem czy wlasnie zbieracie piane i przelewacie czy lepjej pozostawic na buzliwej do konca fermentacji? .
Dodam ze fermentacjia jeszcze trwa.
Dziekuje i pozdrawiam.
Comment