Witam. Mimo poradnika Sety, który jest zajefajny, nie mogę znaleźć odpowiedzi na temat, który strasznie mnie nurtuje. Sporo się naczytałem o wyższości drożdży płynnych nad ich suchą wersją, jednak u mnie w okolicy nie namierzyłem żadnego aktywnego piwowara, mimo pomocy Marusi (thx), od którego mógłbym pozyskać gęstwe lub się nią podzielić. Chodzi mi oto, że chcę zacząć warzyć browarka na płynnych drożdżach, jednak ze wględów ekonomicznych chciałbym je podzielić na 10 ml porcje jak to piszą w poradniku. Jedną porcje chcę wykorzystać kilka razy (np. zrobić róże typy waizena), a pozostałe przechowywać na później.
I tu pytania:
1. Jak mam je przechowywać? W poradniku pisze, że przechowywać w lodówce w sterylnym opakowaniu itp. - same drożdże czy już z pożywką? jeśli tak to jak długo można to robić bo następne warzenie tego typu robiłbym za kilka m-cy?
2. Czy mogę je zamrozić w roztworze gliceryny? - z pożywką czy bez? i na jak długo?
3. Zamrażania gęstwy chyba sie nie praktykuje? (czasem sie u mnie marnuje)
Wiem też, że można robić skosy ale to jeszcze nie na tym etapie (dopiero 4 warki mam za sobą)!!! Za odpowiedzi z góry dzięki. Nie bądźcie też krytyczni tylko pomóżcie amatorowi. Pozdro.
I tu pytania:
1. Jak mam je przechowywać? W poradniku pisze, że przechowywać w lodówce w sterylnym opakowaniu itp. - same drożdże czy już z pożywką? jeśli tak to jak długo można to robić bo następne warzenie tego typu robiłbym za kilka m-cy?
2. Czy mogę je zamrozić w roztworze gliceryny? - z pożywką czy bez? i na jak długo?
3. Zamrażania gęstwy chyba sie nie praktykuje? (czasem sie u mnie marnuje)
Wiem też, że można robić skosy ale to jeszcze nie na tym etapie (dopiero 4 warki mam za sobą)!!! Za odpowiedzi z góry dzięki. Nie bądźcie też krytyczni tylko pomóżcie amatorowi. Pozdro.
Comment