Moja pierwsza Warka

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dziubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 93

czy jak zabutelkowałem i np do butelki nalałem ,że wolna przestrzeń między piwem a kapslem jest około 6cm (jak sie zaczyna szyjka), a mam butelki z koncernowych piw czy to nie za mało? jakiś moze to stanowić problem ,że będzie za mało lub za dużo gazu:> i po jakim czasie najczęsciej ukazują się "granaty" :> czy to jest jakoś mniej wiecej sprecyzowane czy po 2 dniach czy po tygodniu? czy jest możłiwośc zeby z butelki zrobił się granat po miesiacu:>

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzi
      czy jak zabutelkowałem i np do butelki nalałem ,że wolna przestrzeń między piwem a kapslem jest około 6cm (jak sie zaczyna szyjka), a mam butelki z koncernowych piw czy to nie za mało? jakiś moze to stanowić problem ,że będzie za mało lub za dużo gazu:> i po jakim czasie najczęsciej ukazują się "granaty" :> czy to jest jakoś mniej wiecej sprecyzowane czy po 2 dniach czy po tygodniu? czy jest możłiwośc zeby z butelki zrobił się granat po miesiacu:>
      Moim zdanie 6 cm to dużo , a granat to może być i po 3 miesiącach
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

Granat to może być nawet latem, jak piwo się ogrzeje. Ja zostawiam ok 1cm wolnego w szyjce. Trzeba dodać do FAQ.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Dziubson
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 93

a tak w ogóle to im niższa temperatura leżakowania piwa(drożdże górnej fermentacji) tym lepiej?:>

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Jak już się nagazuje (cirka ebałt tydzień), to im niższa tym lepiej.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...
            X